Český úředník dostal místo a otevřel konto ve Švýcarsku

Sabina Slonková
18. 11. 2011 5:45
Získali jsme detailní informace o milionech na švýcarském účtu státního zaměstnance
Sázka na švýcarskou diskrétnost vyšla.
Sázka na švýcarskou diskrétnost vyšla. | Foto: Reuters

Aktuálně.cz přináší další nová zjištění v případu švýcarského konta bývalého šéfa NBÚ a Čepra.

Praha - Trvalo to jen dva měsíce.

V květnu 2003 protlačil  expremiér Gross Tomáše Kadlece do čela strategické firmy Čepro, v srpnu už měl tento přední státní úředník otevřený účet ve Švýcarsku.

A záhy na něj dorazily dodnes nevyjasněné desítky milionů korun v dolarech a eurech.

Aktuálně.cz to zjistilo, když vypátralo další podrobnosti o švýcarském kontu jednoho z nejvlivnějších státních úředníků polistopadové doby. 

Konto u Coutts Bank

O tom, že švýcarská prokuratura toto konto po letech vypátrala a předala o něm informace do Prahy, informoval deník Aktuálně.cz minulý týden. Teď se čerstvě ukázalo, že stát už z těchto peněz neuvidí ani dolar, protože dodnes nepožádal Švýcary o zablokování účtu.

Aktuálně.cz se nyní podařilo získat další detaily o samotném účtu a pohybu peněz.

Kdo je Tomáš Kadlec
Autor fotografie: ČTK

Kdo je Tomáš Kadlec

  • Býval jedním z nejmocnějších státních úředníků se silným politickým krytím zejména z řad ČSSD
  • Po kariéře v tajné službě a na úřadu vlády vedl NBÚ, který uděluje bezpečnostní prověrky, a rozhodoval, kdo z politiků, podnikatelů či běžných občanů je bezúhonný a může dostat prověrku
  • Následně jej Stanislav Gross vyslal do čela Čepra, čímž Kadlec vstoupil do velkého byznysu. Čepro vládne nad trhem pohonných hmot a schraňuje jejich státní rezervy
  • Nyní u soudu čelí obžalobě, že z firmy nechal odtéct stovky milionů z nevýhodných smluv. Vyšetřování odstartovalo nynější vedení Čepra, které se snaží od jeho éry definitivně odstřihnout
  • Švýcaři mu našli na účtu desítky milionů korun
  • Už v minulosti řešil problém se dvěma miliony, které mu na účet nechal složit Radovan Krejčíř
  • Ve stejné době jeho rodina investovala 16 milionů do nemovitostí
  • Dnes je spolumajitelem firmy, která se zabývá manipulací s těžkými břemeny
  • Kompletní profil Tomáše Kadlece ZDE

Kadlec - bývalý zpravodajský důstojník - založil švýcarské konto v curyšské pobočce Coutts Bank pod svým jménem. Na první pohled neopatrnost, ve skutečnosti spíše sázka na tehdejší neochotu švýcarských peněžních ústavů prolamovat bankovní tajemství.

Pokud šlo o ni, sázka vyšla: o Kadlecově kontě ve Švýcarsku se v bezpečnostních složkách mluví už skoro deset let, ale Švýcaři ho oficiálně potvrdili až loni. To už se na něm ale protočily desítky milionů, které banka Kadlecovi o další miliony zhodnotila.

A navíc podle neoficiálních informací už dnes na účtu prakticky nic nezbylo.

Nejdřív eura, pak dolary

Ze zjištění Aktuálně.cz vyplývá, že dva měsíce po nástupu Tomáše Kadlece do společnosti Čepro přišlo na švýcarský účet nejprve 38 tisíc euro.

V září pak dorazilo 57 tisíc dolarů, v říjnu sto tisíc dolarů, v listopadu 46 tisíc euro a prvního prosince už šlo o rovný milion dolarů.

Vrchní státní zastupitelství v Praze je přesvědčeno, že právě poslední zmíněná částka je přímo spojena s machinacemi v Čepru, které za Kadlecovy éry čelilo pokusům o nezákonné vyvedení miliard.

Spojnicí je podle žalobců skutečnost, že peníze dorazily od offshorové společnosti, za níž stojí Martin Pechan. A toho policie obvinila, že byl do pokusu o vyvedení miliard z Čepra zapojen.

Mluvčí žalobců Irena Válová označila milion na Kadlecově účtu jednoznačně: "Dle názoru žalobce jde o výnosy z trestné činnosti." 

Zhodnocení přes akcie a obligace

Ze zprávy Švýcarů také vyplývá, že příchozí platby banka svému klientovi obratem zhodnocovala. Transakcemi s akciemi a obligacemi mu vložené částky zhodnotila o desítky tisíc dolarů.

Kdo přesně a za co Kadlecovi peníze na účet posílal, zatím nevyjasnil ani soud, který jeho kauzu projednává. On sám to prozradit nechce. Pokusy Aktuálně.cz o debatu na téma konto ve Švýcarsku odbyl větou: "Nebudu to komentovat."

Jisté je jen to, že nešlo o jeho oficiální příjmy z Čepra. V té době v pozici generálního ředitele firmy bral zhruba 140 tisíc měsíčně.

Manželka v té době byla doma s jejich čtyřmi dětmi.

Zhruba ve stejné době, kdy chodily Kadlecovi peníze do Švýcarska, dorazily mu navíc na pražský účet v České spořitelně další dva dodnes nevysvětlené miliony korun. Tentokrát od blízkého spolupracovníka uprchlíka Radovana Krejčíře. Právě Krejčíř je spolu s výše zmiňovaným Pechanem podle policie spojen s pokusem vyvést z Čepra miliardy korun.

A do třetice ve stejné době Kadlecova rodina investovala do nemovitostí v Praze přes 16 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy