Stát si nechal utéct další miliony uložené ve Švýcarsku

Sabina Slonková
16. 11. 2011 5:30
Vlivnému úředníkovi přišly na švýcarský účet desítky milionů

Praha - Švýcarská justice sice vypátrala v Curychu bankovní konto, kam chodily vlivnému státnímu úředníkovi Tomáši Kadlecovi peníze pocházející podle žalobců z trestné činnosti, Česká republika z nich už ale nejspíš neuvidí ani dolar.

Stát totiž podle informací Aktuálně.cz včas nepožádal Švýcary o jejich zajištění, a tak si nechal v přepočtu zhruba 30 milionů korun zmizet.

"Do dnešního dne jsme neobdrželi od soudu vyrozumění, že by byly tyto výnosy zajištěny. Znovu soudu navrhuji, aby je nechal zajistit," prohlásil státní zástupce Radim Daňhel, který Kadlece poslal kvůli podezřelým transakcím v Čepru k soudu.

Toto zjištění přichází v době, kdy české úřady řeší velmi podobný případ v jiné kauze - stát totiž zřejmě ztratil možnost získat 12 miliard korun zadržených ve Švýcarsku při vyšetřování podezřelé privatizace Mostecké uhelné společnosti.

Opakuji: Zablokujte to

O tom, že na účtu někdejšího šéfa Národního bezpečnostního úřadu a později i státní strategické firmy Čepro Kadlece se před lety objevila částka milion dolarů a další sumy v řádu desítek tisíc euro a dolarů, informoval deník Aktuálně.cz minulý týden.

Kdo je Tomáš Kadlec
Autor fotografie: ČTK

Kdo je Tomáš Kadlec

  • Býval jedním z nejmocnějších státních úředníků se silným politickým krytím zejména z řad ČSSD
  • Po kariéře v tajné službě a na úřadu vlády vedl NBÚ, který uděluje bezpečnostní prověrky, a rozhodoval, kdo z politiků, podnikatelů či běžných občanů je bezúhonný a může dostat prověrku
  • Následně jej Stanislav Gross vyslal do čela Čepra, čímž Kadlec vstoupil do velkého byznysu. Čepro vládne nad trhem pohonných hmot a schraňuje jejich státní rezervy
  • Nyní u soudu čelí obžalobě, že z firmy nechal odtéct stovky milionů z nevýhodných smluv. Vyšetřování odstartovalo nynější vedení Čepra, které se snaží od jeho éry definitivně odstřihnout
  • Švýcaři mu našli na účtu desítky milionů korun
  • Už v minulosti řešil problém se dvěma miliony, které mu na účet nechal složit Radovan Krejčíř
  • Ve stejné době jeho rodina investovala 16 milionů do nemovitostí
  • Dnes je spolumajitelem firmy, která se zabývá manipulací s těžkými břemeny
  • Kompletní profil Tomáše Kadlece ZDE

Právě částku ve výši milion dolarů vrchní státní zastupitelství veřejně označilo za špinavé peníze a oznámilo, že žalobce oficiálně požádal soud, aby podnikl kroky k jejich zablokování.

V úterý, kdy začalo druhé kolo procesu s Tomášem Kadlecem kvůli vyvedení desítek milionů ze státní firmy Čepro, státní zástupce Daňhel přímo v soudní síni žádost o zablokování peněz zopakoval. 

Soudkyně: Tu věc studujeme

Aktuálně.cz zjistilo, že o zablokování peněz na švýcarském účtu poprvé požádal státní zástupce Daňhel už loni v září, kdy mu švýcarská justice předala svá zjištění.

Soudkyně Helena Králová, která má Kadlecovu kauzu na starost a které vrchní státní zastupitelství Daňhelův návrh zaslalo, případ odmítá jakkoli komentovat.

Nechce ani vysvětlovat, proč žádost včas nevyřídila.

"Podívejte, soud tu věc studuje a nemohu vám k tomu nyní nic říkat," reagovala na všechny otázky Aktuálně.cz soudkyně při pokusu o osobní rozhovor.

Přímo v soudní síni, kterou na žádost Kadlecova obhájce uzavřela před veřejností, pak podle neoficiálních informací konstatovala totéž: návrh na o blokaci účtu studujeme.

Účet už bude vyluxovaný

Je přitom vysoce pravděpodobné, že Kadlecův účet je už dnes prázdný.

Pokud se totiž Tomáš Kadlec o zájmu úřadů o švýcarské konto nedozvěděl v posledním roce, kdy mohl tyto informace najít ve spise svého případu, musela jej o tom informovat švýcarská justice.

Švýcaři jsou totiž povinni při lustrování kont v rámci právní pomoci vždy informovat majitele účtu a žádat ho o vysvětlení, o jaké peníze jde. To samé se dělo například ve známém případě pražského lobbisty Romana Janouška a jeho dvou miliard.

"Bohužel, pravděpodobnost, že na Kadlecově účtu ještě něco zbylo, je už dost malá," konstatoval zdroj obeznámený s případem.

Sám Kadlec se o svých účtech odmítá bavit. "Nebudu to nijak komentovat," reagoval na žádost Aktuálně.cz o vysvětlení, za co mu přišel do Švýcarska milion dolarů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy