Švýcaři našli miliony na účtu předního českého úředníka

Sabina Slonková
9. 11. 2011 6:00
Žalobce označil desítky objevených milionů za špinavé peníze

Praha - Švýcarské úřady vypátraly desítky milionů korun, které do jejich země přišly na bankovní konto kdysi nejmocnějšího státního úředníka - ředitele Národního bezpečnostního úřadu a později i šéfa strategické státní firmy Čepro Tomáše Kadlece.

Na švýcarský účet vedený na jeho jméno přišel Kadlecovi v minulých letech postupně například milion dolarů či stovky tisíc euro.

Celkem podle zjištění Aktuálně.cz dorazilo na účet v přepočtu podle dobového kursu více než 30 milionů korun.

Bezprostředně poté, co Švýcaři poslali svá zjištění do Prahy, označil žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze v oficiálním přípisu Kadlecovy miliony za peníze pocházející z trestné činnosti.

Jde o nejvyšší podezřelou částku, jaká kdy byla na účtech státních úředníků objevena. Kadlec roky patřil mezi nejvlivnější zaměstnance státu a jeho pozice byla díky politickému krytí dlouho neotřesitelná.

Kdo je Tomáš Kadlec
Autor fotografie: ČTK

Kdo je Tomáš Kadlec

  • Býval jedním z nejmocnějších státních úředníků se silným politickým krytím zejména z řad ČSSD
  • Po kariéře v tajné službě a na úřadu vlády vedl NBÚ, který uděluje bezpečnostní prověrky, a rozhodoval, kdo z politiků, podnikatelů či běžných občanů je bezúhonný a může dostat prověrku
  • Následně jej Stanislav Gross vyslal do čela Čepra, čímž Kadlec vstoupil do velkého byznysu. Čepro vládne nad trhem pohonných hmot a schraňuje jejich státní rezervy
  • Nyní u soudu čelí obžalobě, že z firmy nechal odtéct stovky milionů z nevýhodných smluv. Vyšetřování odstartovalo nynější vedení Čepra, které se snaží od jeho éry definitivně odstřihnout
  • Švýcaři mu našli na účtu desítky milionů korun
  • Už v minulosti řešil problém se dvěma miliony, které mu na účet nechal složit Radovan Krejčíř
  • Ve stejné době jeho rodina investovala 16 milionů do nemovitostí
  • Dnes je spolumajitelem firmy, která se zabývá manipulací s těžkými břemeny
  • Kompletní profil Tomáše Kadlece ZDE

Žalobce: Účet zablokujte

Švýcaři Kadlecovy peníze objevili, když ve svých bankách pátrali na žádost pražských žalobců, kteří Kadlece vyšetřovali a posléze i poslali k soudu právě kvůli podezřelým transakcím ve státní firmě Čepro.

Zjistilo se, že miliony dorazily na jeho účet poté, co jej sociální demokraté v roce 2003 vyslali do čela této společnosti.

Mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová na dotaz Aktuálně.cz potvrdila, že odpověď v rámci právní pomoci ze Švýcarska v Kadlecově případu skutečně dorazila. Co přesně je jejím obsahem, ale odmítla komentovat.

"Případ je nyní před soudem. Odpověď dorazila až poté, co se v kauze podávala obžaloba, takže veškeré komentáře jsou nyní na straně soudu. Mohu uvést pouze to, že státní zástupce po zjištění švýcarských úřadů neprodleně konal a poslal soudu vyjádření, v němž označil objevené prostředky za prostředky získané z trestné činnosti, a oznámil soudu, že je třeba je zajistit," uvedla Válová.

Kadlecův případ má na stole soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová. Ta se však o nalezených milionech odmítla bavit s tím, že tato část případu se u soudu teprve bude řešit.

"Nezlobte se, ale v tuto chvíli vám k tomu nemohu nic říkat," prohlásila soudkyně.

Kadlec: Nekomentuji

Sám Tomáš Kadlec se k informacím o svém účtu ve Švýcarsku odmítl vyjádřit. Na dotaz Aktuálně.cz, co to bylo za peníze, Kadlec uvedl: "Nebudu to nijak komentovat."

I další dotazy na téma švýcarského konta odmítl.

Původ peněz i to, kdo a případně za co miliony Kadlecovi poslal, může být známé už příští týden. V úterý totiž začne další kolo procesu.

V tom minulém nicméně podle agentury ČTK Kadlecův obhájce podnikl kroky k tomu, aby se veřejnost o procesu nedozvěděla vše. S odvoláním na údajné utajované skutečnosti u soudkyně prosadil, že výpovědi Kadlece i jeho spoluobžalovaného se budou odehrávat za zavřenými dveřmi.

Jsou tu i další miliony

Případ švýcarského konta není prvním Kadlecovým problémem s milionovými částkami.

Přední úředník měl peníze od psance.
Přední úředník měl peníze od psance. | Foto: ČTK

Deník Aktuálně.cz už napsal, že v době, kdy Kadlec řídil Čepro, dorazily mu na účet v České spořitelně dva miliony korun od blízkého spolupracovníka uprchlíka Radovana Krejčíře. Právě Krejčíř přitom v té době stál za pokusem vyvést z Čepra miliardy korun a později přiznal, že peníze nechal vložit na Kadlecův účet právě on.

Tyto peníze Kadlec později označil za půjčku, jeho údajný věřitel - někdejší spolupracovník z Čepra Alexandr Houška - ale takové vysvětlení odmítl. Kadlecův právník následně prohlásil, že se jeho klient bude soudit, aby mohl údajnému věřiteli peníze vrátit, soud se však dosud neuskutečnil.

"Zaznamenal jsem to oznámení, že to chce udělat, ale do dnešního dne nás v tomto smyslu nikdo nekontaktoval," uvedl právník Miroslav Kříženecký, který zastupuje Kadlecova údajného věřitele.

Deník Aktuálně.cz navíc zjistil, že ve stejné době, kdy Kadlecovi dorazily na účet peníze od Krejčíře, investovala jeho rodina  přes šestnáct milionů korun do nemovitostí v Praze. 

 

Právě se děje

Další zprávy