Došlo na české uhlobarony? Švýcaři je posílají k soudu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
24. 10. 2011 21:00
Švýcarská prokuratura obvinila z praní špinavých peněz sedm lidí
Foto: Ludvík Hradilek

Bern - Švýcarská prokuratura obvinila z praní špinavých peněz a dalších finančních machinací "ve vztahu s nejmenovanou významnou energetickou společností z Česka" sedm lidí.

Agentura AFP uvedla, že většinu - konkrétně šest obviněných - tvoří Češi.

Podle informací Aktuálně.cz jde s vysokou pravděpodobností o kauzu podezřelé privatizace Mostecké uhelné společnosti. Pokud tomu tak je, jsou mezi obviněnými tuzemští uhlobaroni - šlo by o Antonína Koláčka a Luboše Měkotu, dále o Marka Čmejlu, Oldřicha Klimeckého, Petra Krause, Jiřího Diviše a Jacquesa de Groota, bývalého vysokého manažera Mezinárodního měnového fondu.

Obvinění související s českou energetickou firmou redakci Aktuálně.cz potvrdila Jeanette Balmerová  z federální prokuratury v Bernu. „Po komplexním mezinárodním finančním vyšetřování, které trvalo šest let, prokuratura považuje podezření vycházející z tohoto vyšetřování za dostatečné k podání žaloby," uvedla.

Balmerová dále řekla, že švýcarské úřady spolupracovaly s českými. V posledních měsících se už nicméně jen sepisovalo obvinění. Případ už má na stole Federální trestní soud v Bellinzoně. Kdy by mohl proces začít, prokuratura nesdělila.

Švýcaři zatím nekonkrétní

Vyšetřování společnosti, jejíž jméno federální prokuratura v Bernu neuvádí, otevřela švýcarská prokuratura v červnu 2005 kvůli podezření, že ze společnosti byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze.

Nyní podle dostupných informací vyšetřování uzavřela a ke švýcarskému federálnímu soudu podala obžalobu.

"Nemáme k tomu žádné informace," uvedla mluvčí Vrchního státního zastupitelství Irena Válová. Vrchní žalobci se přitom rovněž kauzou MUS zabývají. Podle Válové ovšem švýcarská strana není povinna o svém vlastním šetření poskytovat Česku jakékoli informace.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil deníku Aktuálně.cz řekl, že v současnosti rovněž zjišťuje podrobnosti.

Ty nemá ani české velvyslanectví v Bernu. "O případu nemáme v tuto chvíli žádnou informaci, " sdělil Aktuálně.cz Jiří Beránek z české ambasády.

Jak to bylo?

Stát ztratil vliv nad hnědouhelnou společností v roce 1998.

Švýcarská prokuratura pak o pár let později začala okolnosti privatizace prověřovat. Aktéry transakce podezřívala ze čtyř hospodářských trestných činů, včetně padělání dokumentů či praní špinavých peněž, napsal před třemi roky server iHNed.cz.

"Manažeři k převzetí použili majetek samotné přebírané společnosti. Podle našich předpokladů způsobily tyto operace finanční ztráty jak přebírané společnosti, tak České republice," stálo ve sdělení švýcarské generální prokuratury.

Podle vyšetřovatelů bylo v rámci vyšetřování zablokováno kolem 600 milionů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun).

Už tehdy bylo vyšetřováno šest českých občanů, z nichž dva mají rovněž švýcarské občanství, a jeden Belgičan.

Hlavními postavami transakce měli být podle iHNed.cz právě tehdejší ředitel dolů Koláček, česko-švýcarský podnikatel Jiří Diviš a de Groot z MMF.

Stopy podivných transakcí podle Švýcarů vedou k desítkám offshorových společností, které použily přes 100 bankovních účtů. Část z nich policie nedávno zablokovala.

"Ilegální aktivity se mohly uskutečnit z velké míry díky spolupráci s úřady na ostrově Man a v České republice," píše prokuratura.

Opět tajemný Appian

S privatizací Mostecké uhelné je úzce spojeno jméno Appian Group.

Právě lidi napojené na tuto americkou investiční společnost prověřovala česká policie. Podnět jí k tomu dal bývalý šéf Fondu národního majetku Roman Češka. Policie ale nakonec případ pro nedostatek důkazů odložila.

 

Právě se děje

Další zprávy