V souboji o Rampulu se hraje o vliv na politické kauzy

Sabina Slonková
19. 10. 2011 12:30
Kauzy ProMoPro či vyšetřování Martina Romana drží v rukou žalobci z vrchního státního zastupitelství
Foto: Petr Vyoral

Praha - Detailní pohled na kauzu ProMoPro, v níž jde o desítky milionů za předraženou zakázku spojenou s českým předsednictvím EU, vysvětluje, proč se v zákulisí politiky už přes půl roku odehrává tuhá bitva o vedení vrchního státního zastupitelství v Praze.

Jsou to totiž žalobci právě z tohoto úřadu, kdo rozhoduje ve většině klíčových trestních kauz spojených s politikou.

Mezi nimi je to i příběh firmy ProMoPro, v němž chce policie podle informací deníku Aktuálně.cz zahájit stíhání zhruba deseti osob. Tento plán ale musí policii posvětit právě žalobce z vrchního státního zastupitelství v Praze.

"Ano, v tomto případě (kauzy ProMoPro - pozn. red.) to bude státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství. Pokud by v této věci bylo zahájeno trestní stíhání a obvinění si podali stížnosti, rozhodoval by o nich tento žalobce," potvrdila mluvčí úřadu Irena Válová.

Podpora premiéra i prezidenta

Jinak řečeno: budou to žalobci z úřadu donedávna vedeného Vlastimilem Rampulou, kteří mohou ovlivnit například další politickou kariéru premiérova spojence Alexandra Vondry.

Premiér a jeho spojenec.
Premiér a jeho spojenec. | Foto: Ondřej Besperát

Právě Vondra totiž vedl předsednický tým v době, kdy půlmiliardovou zakázku na audiovizuální služby získala bez výběrového řízení firma ProMoPro. A jeho političtí odpůrci už dali najevo, že v případě obvinění v kauze ProMoPro zesílí tlak na ministrův odchod z vlády.

Formálně má sice případ na starost konkrétní žalobce, který je pak také pod příslušnými dokumenty podepsaný. Fakticky je ale téměř vyloučeno, aby postupoval v rozporu s názorem vedení Vrchního státního zastupitelství.

Rampulu odvolal minulý týden ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a podle neoficiálních informací tak jednal navzdory názoru premiéra Petra Nečase i prezidenta Václava Klause.

"Rampula měl od nich poměrně silnou podporu. Pospíšil se ale nakonec rozhodl ještě před kongresem ODS Rampulu odvolat, aby si zachoval tvář. Návrh na odvolání Rampuly měl od nejvyššího státního zástupce Zemana na stole už od března, rozkladová komise o stížnosti, kterou si Rampula podal, také rozhodla a Pospíšil už nemohl dál váhat," popsal zdroj blízký vedení občanských demokratů.

Sám Pospíšil nechce politické souvislosti svého kroku nijak glosovat. "Mé rozhodnutí nebylo politické, nebylo to rozhodnutí politika, ale správního orgánu... Já v tuhle chvíli nebudu nijak komentovat svoji pozici v ODS," prohlásil bezprostředně po Rampulově odvolání.

Jde i o Romana a ČEZ

Donedávna nejvlivnější manažer v zemi Martin Roman.
Donedávna nejvlivnější manažer v zemi Martin Roman. | Foto: Ondřej Besperát

Kauza ProMoPro ale není jediná, proč se politici snaží prosadit do vedení vrchního státního zastupitelství v Praze "svého" člověka. Další politicky výbušnou kauzou, kterou mají tamní žalobci na stole, je vyšetřování majetkových transakcí spojených s donedávna nejvlivnějším manažerem v zemi Martinem Romanem.

Na jméno šéfa elektrárenské společnosti ČEZ narazili švýcarští vyšetřovatelé při zkoumání operací z privatizace Mostecké uhelné společnosti. A do Prahy poslali několik dokumentů, které naznačovaly, že Martin Roman mohl být ve střetu zájmů a nadto profitovat ze společnosti, které ČEZ dával zakázky.

Ačkoli dokumenty jsou na vrchním státním zastupitelství už několik měsíců, případ se dramaticky rozhýbal až poté, co dokumenty zveřejnila MF Dnes. Teprve pak policie například sestavila speciální tým, Romanovu roli nechává prověřit i ministerstvo financí.

Vrchní státní zastupitelství nicméně trvá na tom, že vyšetřování nikdo nebrzdil. Argumentuje mimo jiné tím, že dokumenty bylo nutné úředně přeložit, což trvalo měsíce.

 

Právě se děje

Další zprávy