Byznys s jedy za peníze státu. Už to stálo miliardu

Tomáš Netočný
20. 10. 2011 5:30
Třicet tisíc tun toxického materiálu leží na skládkách v okolí Ostravy a v Polsku
Ropné laguny v Ostravě patří mezi nejvíce znečištěná místa v Česku. Část jedovatého materiálu pocházejícího z lagun rozvezly soukromé firmy na skládky v Polsku a poblíž Ostravy. Za státní peníze.
Ropné laguny v Ostravě patří mezi nejvíce znečištěná místa v Česku. Část jedovatého materiálu pocházejícího z lagun rozvezly soukromé firmy na skládky v Polsku a poblíž Ostravy. Za státní peníze. | Foto: Ondřej Besperát

Ostrava - Za likvidaci jedné z největších ekologických zátěží, kterou jsou ropné laguny v Ostravě, už stát utratil téměř miliardu korun.

Státní instituce, ani soukromé firmy, které se na zakázce podílejí, však nedoložily, kolik toxického odpadu se dosud skutečně podařilo zlikvidovat.

Třicet tisíc tun materiálu původem z ostravských lagun přitom skončilo na skládkách v okolí Ostravy a v Polsku. Skládky jsou pravděpodobně nelegální a okolnosti jejich vzniku teď vyšetřují české a polské úřady.

Je to přibližně 12 vlaků po čtyřiceti vagonech plně naložených směsí ropných kalů, uhelného prachu a vápna a obsahujících část ostravských lagun, které patří mezi nejvíce znečištěná místa v Česku.

Miliarda korun, kterou už stát zaplatil, je necelých čtyřicet procent z celkové sumy 2,6 miliardy, kterou vláda v roce 2004 na tento projekt vyčlenila.

"Z celkového objemu zakázky bylo dosud vyčerpáno devět set sedmdesát milionů korun," upřesnil částku mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Úřady ale dosud nedaly odpověď na otázku, kolik materiálu z lagun se už skutečně podařilo zlikvidovat a kolik ho soukromé firmy pouze přepravily z jednoho místa na druhé.

I když jedovatá hmota obsahuje rakovinotvorné polychlorované bifenyly a těžké kovy, jako je olovo, kadmium, arzen a chrom, stát, jako zadavatel zakázky, nad částí z dvou set tisíc tun ztratil kontrolu.

Polsko a Vratimov

Zakázku získalo v srpnu 2004 od vlády Stanislava Grosse sdružení firem Čistá Ostrava, se kterým uzavřel smlouvu státní podnik Diamo, pověřený sanací starých ekologických zátěží.

Dosud jediným nesporným výsledkem této státní zakázky však je skutečnost, že dvacet tisíc tun toxického materiálu teď leží na skládkách v okolí Katovic v Polsku a osm tisíc tun téměř v centru Vratimova nedaleko Ostravy.

Sdružení začalo s těžbou odpadu v roce 2008. Postupně uzavřelo smlouvu s firmami a obchodními společnostmi, které měly materiál zpracovávat a prodávat jako palivo pro elektrárny především do Polska.

Letos v září však Hlavní inspektorát ochrany životního prostředí Polské republiky informoval české ministerstvo životního prostředí o tom, že bylo do Polska vyvezeno bez souhlasu úřadů dvacet tisíc tun materiálu pocházejícího z ostravských lagun.

„Považujeme to za nelegální vývoz odpadů a požadujeme jejich vrácení zpět do České republiky," stojí v dokumentu, který polský inspektorát poslal do Prahy.

Kauza laguny

  • Olejové laguny v Ostravě jsou produktem chemičky, která byla v provozu téměř celé 20. století
  • Obsahují asi dvě stě tisíc tun ropných látek, včetně starých motorových olejů, které se svážely z celého Československa
  • V 90. letech prodal stát podnik Ostramo podnikateli Vítězslavu Vlčkovi, který se zavázal i k sanaci území. Firma ale zkrachovala
  • Stát nakonec laguny odkoupil za korunu zpět. Hrozilo totiž, že odpady zamoří okolí
  • Území převzal státní podnik Diamo, který do přípravy na likvidaci lagun investoval 400 milionů korun
  • Soutěž na likvidaci vyhrálo v roce 2004 sdružení Čistá Ostrava, které získalo smlouvu na 2,6 miliardy korun
  • Sdružení mělo ropné látky vytěžit, vyrobit z nich palivo a prodat například elektrárnám
  • S těžbou začala Čistá Ostrava v roce 2008, hotova měla být do konce roku 2010
  • V říjnu 2011 však není jasné, kolik odpadu je skutečně zlikvidováno. Od státu sdružení dosud inkasovalo miliardu korun
  • Celkem třicet tisíc tun materiálu z lagun leží na skládkách v Polsku a ve Vratimově nedaleko Ostravy

Stejně tak žádá o odstranění skládky z území města radnice ve Vratimově.

Asi osm tisíc tun toxického materiálu s obchodním názvem Geobal 3 leží v areálu bývalých Vratimovských papíren, jen několik stovek metrů od náměstí.

Podle tabulek uvádějících chemické složení Geobalu 3, které má redakce Aktuálně.cz k dispozici, obsahuje vratimovská skládka například osm tun olova. Materiál je volně umístěný na nezastřešené ploše.

Pavučina firem

„Stát zaplatil soukromým firmám za vytváření nelegálních skládek toxického odpadu," uvedla starostka Vratimova Dagmar Hrudová z ČSSD.

„Uprostřed Evropské unie a za státní peníze se odehrává něco podobného, co by si člověk představil snad jen někde ve třetím světě."

Situaci okolo ropných lagun v Ostravě komplikuje skutečnost, že sdružení firem Čistá Ostrava spolupracuje s dalšími subdodavatelskými společnostmi a není jasné, komu která část toxického materiálu v tuto chvíli patří.

Například Geobal 3 uskladněný ve Vratimově je výrobkem firmy Baltom se sídlem v Liberci. Z Ostravy ho však přepravovala společnost Simul Trust, která má v obchodním rejstříku zapsáno sídlo ve Vratimově.

Na stejné adrese však podle rejstříku sídlí také firma Bydoza CZ, která pro sdružení Naše Ostrava těžila ropné laguny v roce 2008.

„Uvedené společnosti se v rámci projektu podílely na činnostech spočívajících v zavápňování obsahu lagun, následném odtěžování, výrobě paliva a jeho distribuci," sdělil mluvčí Čisté Ostravy Lubomír Zabavík.

Ministerstvo: Nevíme, zjišťujeme

Také ministerstvo životního prostředí ve vyjádření pro Aktuálně.cz připustilo, že podobně nepřehledná situace vznikla také při vývozu materiálu z lagun do Polska. Varšava sice českou stranu požádala o stanovisko do třiceti dnů, mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková však uvedla, že to není možné.

„S ohledem na složitost případu a probíhající šetření při postupném předávání materiálů několika subjekty není reálné dodržet polskou stranou požadovanou lhůtu," sdělila mluvčí Jendeková.

Přestože ministerstvo životního prostředí je takzvaným orgánem pro přeshraniční přepravu, nedokáže v tuto chvíli odpovědět na otázku, kde přesně se materiál z ostravských lagun v Polsku nachází, jaké je jeho složení a obchodní název.

Zlikvidovat dvě stě tisíc tun odpadů z olejových lagun v Ostravě. To byla státní zakázka za 2,6 miliardy korun pro sdružení Čistá Ostrava. Sdružení už inkasovalo miliardu korun, kolik odpadů skutečně zlikvidovalo, však není jasné.
Zlikvidovat dvě stě tisíc tun odpadů z olejových lagun v Ostravě. To byla státní zakázka za 2,6 miliardy korun pro sdružení Čistá Ostrava. Sdružení už inkasovalo miliardu korun, kolik odpadů skutečně zlikvidovalo, však není jasné. | Foto: Ondřej Besperát

„Přesný název a další informace zatím nevíme, zjišťujeme," uvedla Michaela Jendeková. „Výsledky našich šetření předpokládáme vyhodnotit nejpozději do konce listopadu."

Státe, přidej ještě

Přestože stát už zaplatil za likvidaci ropných lagun miliardu korun a není zřejmé, s jakým výsledkem, sdružení Čistá Ostrava žádá navýšit celkový rozpočet z 2,6 na více než 3 miliardy.

Jiří Šalda, výrobní ředitel společnosti Geosan Group, která je lídrem sdružení, to pro Český rozhlas vysvětlil tím, že v lagunách je o 70 tisíc tun kalů více, než byl původní předpoklad.

Vlaky se speciálními kontejnery převáží v současné době materiál pod označením Geobal 4 z Ostravy do meziskladu společnosti Celio nedaleko Litvínova. Sdružení totiž uzavřelo smlouvu s firmou Lafarge Cement, která bude materiál spalovat ve své cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku.

 

Právě se děje

Další zprávy