Policie se chystá obvinit na 10 lidí za kauzu ProMoPro

Sabina Slonková
18. 10. 2011 8:14
Půlmiliardová zakázka z Vondrovy éry českého předsednictví EU byla předražená
Alexandr Vondra jako ministr pro evropské záležitosti v roce 2009.
Alexandr Vondra jako ministr pro evropské záležitosti v roce 2009. | Foto: Reuters

Praha - Politicky výbušná kauza ProMoPro, v níž jde o půlmiliardovou zakázku na audiovizuální služby v éře českého předsednictví EU, směřuje do přelomové fáze: policie chce obvinit zhruba deset lidí.

Protikorupční služba se totiž podle zjištění Aktuálně.cz po více než půlročním vyšetřování kloní k tomu, že zakázka, kterou firma ProMoPro získala bez výběrového řízení od týmu tehdejšího ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, byla skutečně předražená.

Přesnou částku, o niž stát kvůli zakázce přišel, má definitivně vyčíslit znalecký posudek. Ten policie očekává do konce listopadu.

"Už nyní je ale zřejmé, že stát byl poškozen minimálně v řádech desítek milionů. Proto chce policie stíhat konkrétní osoby. Obviněny budou poté, co dorazí posudek," uvedl státní úředník detailně obeznámený s případem.

Oč v příběhu jde
Autor fotografie: Repro: Aktuálně.cz

Oč v příběhu jde

  • Tým Alexandra Vondry během českého předsednictví EU v roce 2009 vyplatil bez výběrového řízení půl miliardy korun společnosti ProMoPro za služby spojené s jednáním v Česku
  • Společnost si najala subdodavatele, firmu NWDC, a poslala jí 387 milionů
  • NWDC zase poslala 135 milionů na rakouský účet londýnské společnosti Deeside Service Solutions a 60 milionů firmě Boreno Consulting
  • Miliony v Rakousku zajistily tamní úřady pro podezření z praní špinavých peněz
  • České ministerstvo financí v lednu podalo trestní oznámení pro podezření, že během zakázky stát přišel o zhruba 150 milionů korun
  • Ministr Vondra i jednotlivé firmy jakékoli okradení státu popírají
  • Policie po půl roce konstatovala, že zakázka byla skutečně předražená, a chystá první obvinění

První půjdou firmy

Plán policie potvrdil pro Aktuálně.cz i další zdroj ze státní správy. Oficiálně se ale úřady k průběhu vyšetřování nechtějí nijak vyjadřovat.

"Tyto informace nemohu komentovat. Žádný návrh na zahájení stíhání jsme doposud neobdrželi," uvedla mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová.

První obvinění se podle zjištění Aktuálně.cz budou týkat právě zástupců firem, u nichž státní peníze skončily. Ve hře je ale i stíhání státních úředníků z Vondrova týmu, kteří důsledně nekontrolovali, jak jsou státní peníze využívány.

"Zatím nejsou důkazy, zda šlo o předem připravený plán, jak z předsednictví a za účasti úředníků vytáhnout peníze, nebo firmy jen využily chaosu, v jakém celá akce probíhala," uvedl pro Aktuálně.cz už citovaný zdroj.

Nově se zkoumá celé předsednictví

Původně mělo být v případu jasno už v září, kdy měl být znalecký posudek hotov. Jeho vypracování se však protáhlo, protože policie po dohodě se žalobci v tichosti rozšířila původní zkoumání jedné zakázky na vyšetřování celého předsednictví EU.

To v praxi znamená, že znalec musí prozkoumat nejen faktury spojené s firmou ProMoPro, ale i všechny další, které český aparát během předsednictví uzavřel. Jde o tisícovky dokladů, pro ilustraci: jen jeden ze subdodavatelů předložil čtyři stovky faktur.

"V tuto chvíli už nejde jen o ProMoPro. Není možné vytahovat jednu firmu z kontextu celého předsednictví," podotkla k tomu mluvčí Válová.

Mluvčí rovněž potvrdila, že už z Velké Británie dorazila odpověď na takzvanou právní pomoc.

Jedna z firem, u níž skončila část peněz ze zakázky, je totiž offshorová společnost Deeside Service Solutions se sídlem v Londýně. České úřady požadovaly po londýnské prokuratuře údaje o účtech a finančních tocích společnosti.

"Právní pomoc byla skutečně vyřízena," řekla bez bližších podrobností Válová.

Zesílí tlak na Vondru?

Obvinění konkrétních lidí za kauzu ProMoPro může mít vážné politické dopady.

Zakázku sice formálně přiklepl v roce 2008 Úřad vlády, fakticky na ni měl ale největší vliv tým tehdejšího vicepremiéra pro EU a dnešního ministra obrany Alexandra Vondry.

Na spojence premiéra Petra Nečase zaútočili kvůli kauze koaliční i opoziční poslanci už zkraje roku. Tehdy případ odstartoval ministr financí Miroslav Kalousek, jehož úředníci v případě ProMoPro podali trestní oznámení.

Vondra tlak na odchod z vlády ustál, jeho kritici už tehdy ale dali najevo, že znovu začnou požadovat jeho odchod, pokud se předražení zakázky potvrdí.

Výbušná kauza nejen pro ministra, ale také pro premiéra.
Výbušná kauza nejen pro ministra, ale také pro premiéra. | Foto: Ondřej Besperát

Ministr trvá na svém

Alexandr Vondra i nyní, kdy vyšly najevo nové informace z vyšetřování, nepřipouští, že by o nějakém předražení věděl. Natož, aby v něm sehrál jakoukoli roli.

"Můj postoj se k tomu nezměnil. Byl jsem k tomu na policii poskytnout vysvětlení. A nějaké úniky z vyšetřování teď neumím komentovat," sdělil ministr Aktuálně.cz.

Vondra sice již připustil, že náklady na zajištění předsednictví enormně narostly. Trvá ale na tom, že opodstatněně. "Ale to bylo proto, že se zvýšil i počet akcí, na jejichž zajištění se firma podílela. Navíc se neustále měnily požadavky, například na bezpečnost," vysvětloval.

Stejně mluví od počátku i majitel společnosti ProMoPro Jaroslav Veselý. Jeho firma zinkasovala od státu půl miliardy, část peněz ale poslala dalším firmám s argumentem, že šlo o najaté subdodavatele.

"Všichni si mysleli, že jsem nic nedělal a nechal jsem si prachy. Techniku ale musí někdo namontovat, někdo ji musí obsluhovat... Měli jsme tam ještě nějaké subdodavatele na jiné práce, museli jsme si najmout ostrahu, dělali jsme informační systém. To jsou peníze za práci, kterou jsme odvedli my. To je všechno v dokumentaci," prohlásil Veselý.

Potkali se na summitu

I další dodavatelské firmy trvají na tom, že stát neokradly byť o jedinou korunu. Samotní úředníci zase unisono vypovídají, že rozhodovali pod obrovským tlakem, aby se vše včas stihlo.

Ať už platí varianta předem připraveného ataku na státní peníze nebo náhodné využití chaosu, jisté je, že se klíčoví aktéři příběhu v minulosti již setkali.

Majitel firmy ProMoPro Veselý v rozhovoru pro Aktuálně.cz už před časem přiznal, že se zná s Liborem Veverkou, který má dispoziční právo k účtům londýnské společnosti Deeside Service Solution. Na rakouském účtu této společnosti skončilo 135 milionů, které stát firmě ProMoPro za zakázku poslal. (Peníze stála blokují rakouské úřady, které je zmrazily kvůli podezření z praní špinavých peněz)

A Veverka byl zase podle zjištění týdeníku Euro před deseti lety podřízeným Alexandra Vondry v době, kdy byl politik vládním zmocněncem pro summit NATO.

Veselý, Veverka i Vondra to označují za shodu okolností. "Pana Veverku osobně neznám. Na summitu se podílela stovka lidí. Většinu si už nepamatuji a od té doby jsem je ani neviděl. Přímo podřízené jsem měl dvě náměstkyně," komentoval to Vondra.

 

Právě se děje

Další zprávy