Politici se přiklonili k tomu, že zruší projekt IZIP

Radek Nohl Radek Nohl
14. 10. 2011 14:05
Důvodem je, že přes veškeré výdaje projekt elektronických zdravotních knížek nefunguje
Foto: Repro: Aktuálně.cz

Praha - Projekt elektronických zdravotních knížek IZIP, do kterých VZP za deset let fungování vložila bezmála dvě miliardy korun, se blíží konci a v dohledné době má být ukončen.

Deník Aktuálně.cz získal vyjádření několika členů správní rady VZP, kteří konec IZIP připouštějí. Říkají, že se o tom rozhodne už v listopadu.

"Nikdy jsme s ním neměli dobré zkušenosti. Budeme pravděpodobně navrhovat, aby se odstoupilo od všech smluv," prohlásil například poslanec opoziční ČSSD Jaroslav Krákora.

Podle zdrojů Aktuálně.cz blízkých jednáním o IZIP pak má už toto řešení souhlas rozhodujících politiků a úředníků resortu, kteří mají v orgánech VZP sílu konec IZIP prosadit.

Je tak téměř jasné, že projekt europoslanců ODS Miroslava Ouzkého a Milana Cabrnocha bude zastaven. Hlavním důvodem je to, že VZP do něj vložila hodně peněz a IZIP stále nefunguje.

Ještě předtím však chtějí politici, aby byla zpracována analýza, které řekne, zda České republice nehrozí kvůli ukončení projektu soudní spory nebo arbitráž.

Ministerstvo zdravotnictví ve vyjádření (celý text v infoboxu), které Aktuálně.cz zaslalo, zastavení projektu nevyloučilo. Nejdříve je však nutné podle jeho zástupců získat od managementu VZP maximum informací o celém projektu.

"Stanovisko, co dál s IZIP, je možné dát až na základě jejich vyhodnocení. Dávat kategorická prohlášení je zatím předčasné," uvedl Jan Růžička, šéf kabinetu ministra zdravotnictví a jeden ze zástupců státu ve VZP.

Vyjádření zástupců státu ve VZP

Zástupci státu ve VZP v pátek převzali úkol od pana ministra Hegera získat od managementu VZP maximum informací o projektu, především se jedná o předložení smluv mezi IZIP a VZP, finančním toku, informace o nákupu akcií, audit vztahů a due diligence. Stanovisko, co dál s IZIP, je možné dát až na základě jejich vyhodnocení. Dávat kategorická prohlášení je zatím předčasné.

Opatrně, jsou tu smlouvy

Projekt elektronických zdravotních knížek založili jmenovaní europoslanci, a když VZP chtěla před časem akcie jejich společnosti získat, ukázalo se, že rozhodující podíly byly v tichosti převedeny na firmu eHI eHealth International sídlící ve Švýcarsku.

VZP nyní o převzetí akcií s touto firmou vyjednává a právě během listopadu, o němž zdroje hovoří jako o termínu konce IZIP, vyprší devadesátidenní lhůta, do které se má pojišťovna rozhodnout, zda akcie skutečně převezme.

Vedle poslance Krákory však už i další členové správní rady mluví o tom, že se projekt elektronických zdravotních knížek zastaví.

"Řeší se teď to, kdo vlastní akcie IZIP. Základní otázka zní ale jinak, proč se do projektu investovalo tolik veřejných prostředků a stále soukromý projekt nefunguje?" říká poslanec TOP 09 Jan Farský.

Podobný názor zastávají i komunisté. To, že IZIP již nepodpoří, nevylučují ani politici ODS a Věcí veřejných.

"Dokážu si představit buď konec projektu, nebo jeho úplné převzetí," říká poslanec ODS Boris Šťastný, který však upozorňuje na důležitou okolnost, jež vede k opatrnosti.

"Běží smlouvy na několik let dopředu. Musíme si nechat udělat právní analýzu, abychom se nedostali do sporu," připomíná Šťastný. 

Dokážu si představit, že IZIP skončí, říká poslanec ODS

Ještě na říjnovém zasedání radních budou chtít někteří poslanci, aby jim šéf VZP Pavel Horák předložil k projektu IZIP všechny dokumenty.

Šéf VZP Pavel Horák projekt IZIP zastavit nechce.
Šéf VZP Pavel Horák projekt IZIP zastavit nechce. | Foto: Ludvík Hradilek

"Nějakou dobu se tu nemluvila pravda třeba o tom, co projekt stojí. Před zastavením projektu chci vědět, jaké může mít naše rozhodnutí důsledky," uvedl člen správní rady VZP Jiří Schlanger, který ještě na konci září pracoval na ministerstvu zdravotnictví.

Důvodem jeho odchodu z úřadu bylo to, že se elektronizace českého zdravotnictví zadrhla.

Politici v současné době chtějí vědět především to, že nebude hrozit Česku kromě soudního sporu třeba i arbitráž, když VZP projekt zastaví.

"Rozhodně nic České republice nehrozí," uvedl Ouzký. Stejně se vyjadřuje i Cabrnoch nebo ředitel VZP Pavel Horák.

Šéf pojišťovny chce v projektu pokračovat

Ten však nechce, aby se projekt IZIP zastavil. Naopak radním pojišťovny navrhne, aby VZP v projektu získala stoprocentní podíl.

"Situaci je třeba jednou a provždy vyřešit, protože tyto opakované kauzy nás nesmírně poškozují. Musíme si ochránit především svoje peníze, investice, zájmy," řekl Horák.

Podle něj je i přes výdaje projekt dobrý a peníze by se mohly vrátit díky úsporám. Nyní se totiž podle šéfa VZP řada vyšetření zbytečně opakuje a plýtvá se i léky.

 

Právě se děje

Další zprávy