Europoslanci v přiznání neuvedli, že vlastní akcie IZIP

ČTK Radek Nohl ČTK, Radek Nohl
13. 10. 2011 14:45
Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch byli podílníky kritizovaného projektu řadu let
Europoslanec ODS Miroslav Ouzký.
Europoslanec ODS Miroslav Ouzký. | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel, Praha - Dva čeští europoslanci za ODS Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch, kteří jsou hlavními postavami momentálně kritizovaného projektu elektronických zdravotních knížek, nepřiznali europarlamentu v prohlášení o možném střetu zájmů fakt, že byli majiteli akcií společnosti IZIP.

Informoval o tom list European Voice a poslanci to nijak nepopřeli.

"Nevím, do kterého bodu by se to uvádělo," zdůvodnil Ouzký, proč se v dokumentu o podílu ve firmě nezmínil.

Dvojice je vlastníky akcií IZIP už deset let. A podíl v projektu elektronických zdravotních knížek oba převedli teprve před několika týdny na neznámou švýcarskou firmu eHI eHealth International.

"Pokud máte nějaký finanční zájem, musíte ho deklarovat," uvedla k případu českých europoslanců německá socialistická europoslankyně Dagmar Rothová-Behrendtová.

Předseda europarlamentní frakce Evropských konzervativců a reformistů v europarlamentu Jan Zahradil (ODS) však míní, že  držení akcií IZIP je soukromou věcí obou politických kolegů. 

O IZIP jsem se zmiňoval, tvrdí Ouzký

Od europoslanců se vyžaduje, aby prohlášení zmínili své "profesionální aktivity a jakékoli placené funkce či aktivity".

Foto: Aktuálně.cz

Parlamentní pravidla také počítají s tím, že europoslanec musí předtím, než v parlamentu nebo v některém z jeho orgánů vystoupí, zmínit jakýkoli přímý finanční zájem v dané věci.

Dvojice se zapojila například i do debat o směrnici o přeshraniční zdravotní péči. V ní se zmiňuje i otázka elektronického zdravotnictví a elektronických zdravotnických záznamů.

Cabrnoch byl stínovým zpravodajem této směrnice, Ouzký o ní v parlamentu hovořil. "IZIP jsem opakovaně zmiňoval," řekl Ouzký.

VZP odkryla utajovaného prodejce

Kromě obou europoslanců byli akcionáři v projektu elektronických zdravotních knížek ještě Pavel Hronek, Jiří Pašek a Tomáš Mládek.

Ten navíc svůj podíl nepřevedl na firmu eHI eHealth International, ale prodal ho přímo VZP. Podle jejího šéfa Pavla Horáka za to dostane zhruba 400 tisíc korun.

Právě největší česká zdravotní pojišťovna je nyní vlastníkem zhruba 51 procent akcií, zbytek je v rukou zmiňované švýcarské firmy, za kterou je utajovaný investor.

Horák však prohlásil, že navrhne správní radě, aby VZP pořídila i zbývající podíl a měla plnou kontrolu nad projektem. Za zbytek akcií by chtěl vydat něco přes milion korun.

 

Právě se děje

Další zprávy