Odchod supermanažera: Roman ho měl pod kontrolou

Domácí Domácí
15. 9. 2011 21:59
Proč přišel konec dlouholetého šéfa energetického gigantu ČEZ
Martin Roman: zhodnotil situaci a odešel sám.
Martin Roman: zhodnotil situaci a odešel sám. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Byl Martin Roman z ČEZu vyhozen, přinucen k odchodu, anebo odešel sám?

Tato informační nejasnost, které provázela zprávy o náhlé změně na nejvýznamnějším manažerském postu v České republice, dostává jasnější rysy.

Martin Roman, odcházející po sedmi letech z čela největší polostátní firmy, měl situaci pod kontrolou, odchod byl dobrovolný, i když pod vlivem okolností, a mocný manažer si ho režíroval sám.

Takovou verzi potvrdili Aktuálně.cz lidé, kteří mají k Romanovi velmi blízko.

Roman si podle nich vše naplánoval tak, aby byla v jeho režii nejen abdikace, ale také výběr nástupce.

Proti vládnímu tandemu

Přesto však někdejší šéf energetického gigantu nejednal tak zcela o své vůli.

Roman totiž podle výše jmenovaných zdrojů věděl, že když neodejde sám, dotlačí ho k tomu v příštích měsících premiér Petr Nečas společně s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Infobox

Jak se oznamoval Romanův konec

  • Středa 18.58: Agentura ČTK přináší zprávu Lidových novin, že nejpozději do týdne premiér Nečas Romana odvolá. Chce prý, aby se nový šéf elektrárenské společnosti plně soustředil na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Zpráva je odvolána na zdroj z premiérova okolí.
  • cca 19.30: Mluvčí vlády Jan Osúch rozesílá do mobilů krátkou sms zprávu: "K této věci dnes nemohu poskytnout žádný komentář."
  • 19.36: Zdroj z okolí ministra Kalouska pro Aktuálně.cz uvedl, že se na odchodu šéfa ČEZ "bez problémů" dohodl premiér Nečas s ministrem financí 
  • 19.40: Martin Roman v SMS redaktorovi Aktuálně.cz napsal, že z čela ČEZu odchází na vlastní žádost.
  • 19.52: Vládní mluvčí Osúch posílá další krátkou textovou zprávu:  "Mohu pouze potvrdit, že pan Roman odchází na vlastní žádost. Žádný bližší komentář k tomu nyní nemohu poskytnout."
  • Čtvrtek podvečer: Premiér na cestě do Izraele dává k ČEZu rozhovor novinářům, kteří ho doprovázejí. Roman ode mě věděl, že s ním nepočítám, oznamuje.

To potvrdil v první srozumitelné reakci pronesené na návštěvě v Tel Avivu i samotný premiér. "Martin Roman to ode mě věděl," řekl Petr Nečas o úmyslu se supermanažera zbavit.

Jeden z byznysmenů, kteří mají k Romanovi blízko, pak přidal další kamínek. "Nečase s Kalouskem rozhodně nelze označit za lidi, kteří by Romanovi šli na ruku," řekl Aktuálně.cz. 

"Mluvilo se o tom, že ho nejpozději příští rok v únoru z vedení ČEZ vystrnadí. Roman se obával, že už by se mu pak nemuselo podařit dosadit místo sebe Daniela Beneše, který je k němu zcela loajální. Proto odchod připravil tak, aby si vliv uchoval," pokračuje tento zdroj.

Kromě nepřízně premiéra a mocného minitra hrály v posledním půl roce proti Romanovi sílící spekulace tom, jaký je jeho vlastický vztah k plzeňské Škodovce. Švýcaři vyšetřují už téměř čtyři roky privatizaci Mostecké uhelné společnosti a při té příležitosti narazili i na stomilionovou platbu související se Škodou Plzeň v době, kdy ji vedl právě Roman.

Exředitel ČEZ u své angažmá v majetkové struktuře Škodovky vždy odmítal.

Dobře utajený odchod

Navenek byl však odchod Martina Romana zcela nečekaný. Skoro každý z politiků včetně ministrů říká, že byl zprávou  zaskočen. Až při bližším dotazování se ukazuje, že bylo ve vyšších politických kruzích přece jenom několik lidí, kteří situaci znali dobře.

Veřejně se k tomu však nikdo přiznat nechce a například zjistit, jestli mezi obeznámenými byl faktický lídr Věcí veřejných Vít Bárta, je těžké - ani na opakované dotazy Aktuálně.cz neodpověděl.

Právě Věci veřejné jakoby navenek byly ze hry o Romana vynechány.

Zatímco prvotní zprávy o Romanově odchodu brzy potvrdili premiérův mluvčí, premiér sám a pak i zdroje z okolí minitra financí Kalouska, vicepremiérka za Věci veřejné Karolína Peake Aktuálně.cz ve středu večer řekla, že netuší vůbec nic.

Uvedla, že se tato záležitost neprojednávala v koalici ani na vládě.

Vicepremiérka Kateřina Peake nevěděla nic.
Vicepremiérka Kateřina Peake nevěděla nic. | Foto: Jan Langer

"Ještě jsme to neřešili, neměli jsme předsednictvo ani jiné jednání. Jediné informace, které mám, jsou z médií. Pravidelné předsednictvo máme v úterý, tam se o tom pobavíme," řekla  pak Aktuálně.cz  ve čtvrtek dopoledne.

Za obvyklý postup označila to, že se o Romanově konci domluvil premiér Petr Nečas z ODS s ministrem financí Miroslavem Kalouskem z TOP 09 a nejmenšímu koaličnímu partnerovi nic neřekli.

Poslanci mimo hru

Poslanec Radim Vysloužil, expert Věcí veřejných na průmysl a obchod, označil způsob oznámení Romanova odchodu za "přinejmenším zvláštní".

"Nic jsme netušili, doufám, že dostaneme bližší informace. Probere se to na vládě nebo na K9, ale asi není nutné svolávat kvůli tomu zvláštní koaliční jednání," řekl Aktuálně.cz.

Důvody pro svolání koaliční rady byly přitom v minulých měsících ve srovnání s odchodem vrcholového manžera energetického gigantu daleko méně důležité: Například v květnu to bylo kvůli amalgámovým plombám.

Způsob Romanova odchodu se však nelíbí ani poslancům z Kalouskovy TOP 09.

"Na sněmovnícm výboru jsme takovou možnost vůbec neprobírali. Způsob oznámení je ze strany pana premiéra dost nešťastný, dá se to řešit kultivovaně. Poradci nic nevědí, pak zase vědí. Svědčí to o naprostém chaosu," kritizuje informační šumy místopředseda hospodářského výboru sněmovny František Laudát (TOP 09).

Podobně byl na tom ale i ministr Jaromír Drábek z TOP 09. "Nemám sebemenší informaci, na vládě nic takového ani vzdáleně nepadlo," řekl Aktuálně.cz ve středu večer.

Sobotka nic netušící

Bohuslav Sobotka: V kauze Roman opatrný
Bohuslav Sobotka: V kauze Roman opatrný | Foto: Ludvík Hradilek

Lídr opozice, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se zatím staví ke změně v čele polostátní společnosti ČEZ opatrně - a podle všeho on sám dopředu o ničem nevěděl.

"Pokud se tato informace potvrdí, vláda by měla transparentně popsat důvody, které jí k tomuto důležitému personálnímu rozhodnutí vedly, a také kritéria, na základě kterých bude nyní vybrán nový generální ředitel ČEZ," uvedl pro Aktuálně.cz Sobotka.

"Mnoho dosavadních personálních kroků Nečasovy vlády bylo chybných či dokonce skandálních, je tedy otázka, co můžeme od této nekompetentní vlády čekat v případě personálních změn v ČEZ," dodal opoziční lídr.

 

Právě se děje

Další zprávy