Prodej diplomatické čtvrti krachuje. Má jediného kupce

Radek Nohl Radek Nohl, Tereza Šídlová
13. 9. 2011 5:00
Výběrové řízení na prodej diplomatické čtvrti v Troji provázejí pochybnosti
Letecký snímek diplomatické čtvrti v pražské Troji.
Letecký snímek diplomatické čtvrti v pražské Troji. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jedná se nejspíš o největší prodej státního majetku v letošním roce i v novodobé paměti ministerstva zahraničí.

Výběrové řízení na prodej diplomatické čtvrti v pražské Troji, za kterou si chce stát připsat čtyři sta milionů korun, ale skončilo rozpačitým výsledkem.

Z patnácti zájemců - natěšených především na pozemky ležící na atraktivním místě české metropole - nakonec nabídku podala jediná společnost, soutěž přesto pokračuje.

Podle protikorupční organizace Transparency International výběrové řízení působí tak, že bylo připravené na míru pro jediného kupce. A jeho jméno ministerstvo odmítá veřejnosti sdělit.

"Byla vybrána firma, která nabídla cenu vyšší, než byla ta požadovaná," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Jméno firmy a výše nabídnuté ceny?  Nelze prý uvést, protože vše je před podpisem smlouvy. Zveřejněno bude až pak.

Odpadlo 14 uchazečů 

Podle informací z tiskové zprávy úřadu ministra a vicepremiéra Karla Schwarzenberga si takzvané Informační memorandum  - tedy dokumentaci o prodávaných objektech a pozemcích v Troji - koupilo před uzavřením výběrového řízení patnáct společností.

Zástupci devíti z nich si pak objekt prohlédli i osobně.

„Do ukončení termínu k podání nabídek, tj. do 15.00 hodin dne 13. 7. 2011, byla předložena jedna nabídka. Tento právnický subjekt splnil, dle hodnotící komise, veškeré podmínky výběrového řízení," stojí v tiskové zprávě ministerstva zahraničí.

Výběrové řízení o jednom uchazeči však kritizuje protikorupční organizace Transparency International.

„Pokud ve výběrovém řízení podá nabídku jediný uchazeč, není to žádná soutěž. Takové výběrové řízení by se mělo zrušit, prodejce by měl znovu projít kvalifikační předpoklady a případně je změnit," řekl Aktuálně.cz její šéf David Ondráčka.

Dobrý hospodář?

Ondráčka argumentuje například připravovaným zákonem o veřejných zakázkách, který státu ukládá zrušit takové výběrové řízení, do něhož se přihlásí jediný uchazeč.

Ministr Schwarzenberg Aktuálně.cz řekl, že věc prověří.
Ministr Schwarzenberg Aktuálně.cz řekl, že věc prověří. | Foto: Jan Langer

Zákon se sice vztahuje na nákupy, které provádí stát, a nikoli prodej, o který jde v případě diplomatické čtvrti v Troji, podle protikorupčního experta by měl tento princip platit v obou případech.

„Prodej majetku se řídí zákonem o státním majetku a v něm je řečeno, že stát se musí chovat jako dobrý hospodář," uvedl Ondráčka.

Transparency International minulý týden vyzvala vládu, aby zrušila také miliardový ekotendr.

Firma: Byl to risk

Podle informací Aktuálně.cz navíc odliv zájemců o koupi v Troji nezpůsobilo to, že by o koupi samotnou ztratili zájem.

Jedna ze společností, která se o koupi zajímala, řekla Aktuálně.cz pod podmínkou anonymity, že Diplomatický servis, prodávající příspěvková organizace ministerstva zahraničí, ji jako zájemce spíše odrazoval. Tvrdí, že například ani po opakované žádosti nedostala dostatečnou dokumentaci k nabízeným pozemkům a objektům.

„Pro nás by bylo riskantní vstoupit do výběrového řízení s konkrétní nabídkou. I přes žádosti jsme nezískali například informace o stávajících nájemních smlouvách či návrh kupní smlouvy, kterou měl zájemce povinně podepsat," uvedl zdroj.

Zároveň považuje za nadsazenou požadovanou částku.

Výběrové řízení kritizuje česká Transparency International.
Výběrové řízení kritizuje česká Transparency International. | Foto: Aktuálně.cz

Částka 395 milionů korun byla přitom hlavním kritériem pro výběr vítěze. O této minimální částce podle ministerstva rozhodly dva nezávislé znalecké subjekty.

"Je důležité uvést, že nabídnutá cena ve výběrovém řízení je cenou pevnou a neměnnou," zdůrazňoval mluvčí Kolář. Jména firem, které určovaly cenu prodávaného státního majetku, však také podle něj v tuto chvíli zveřejnit nelze. 

„Chápu, že ministerstvo chce získat co největší částku, na místě je ale také otázka, jestli ta cena není přestřelená a nemá uchazeče spíš odradit," míní Ondráčka. Podle něj okolnosti vzbuzují podezření, že výběrové řízení mohlo být připraveno pro jednu konkrétní firmu.

Ministr: Nevím o tom

Aktuálně.cz se zeptalo ministerstva zahraničí, zda považuje průběh výběrového řízení za správný a počet přihlášených nabídek  - tedy jediného uchazeče - za dostatečný.

"Musím konstatovat, že předložení nabídky jednoho zájemce není ze zákona důvodem ke zrušení platného výběrového řízení," reagoval mluvčí úřadu Vít Kolář na dotaz, zda ministerstvo nezvažuje výběrové řízení vypsat znovu.

To, že se nakonec přihlásil jediný zájemce, lze podle Koláře vysvětlit "rozsahem tohoto majetku a svým způsobem jeho neobvyklostí".

Na výsledek tendru se Aktuálně.cz zeptalo ministra zahraničí během jednání Poslanecké sněmovny. „To jsem nevěděl. Až k tomu dostanu zprávu, vyjádřím se k tomu," reagoval Karel Schwarzenberg.

Prodej bude schvalovat ještě ministerstvo financí, to však sdělilo, že zatím neobdrželo žádost o schválení prodeje diplomatické čtvrti v Troji.

„Žádostí se Ministerstvo financí může zabývat až po jejím doručení. Žádost se komplexně vyhodnotí a poté se rozhodne, zda prodej schválí, nebo neschválí. Proto nyní nelze předjímat, jak vše dopadne," napsal mluvčí ministra financí Miroslava Kalouska Ondřej Jakob.

 

Právě se děje

Další zprávy