Za kácení smrků na Šumavě chystá inspekce pokutu

Pavel Baroch
2. 9. 2011 14:24
Sankce až 2 miliony se týká oblasti u Ptačího potoka, kde aktivisté kácení bránili
U Ptačího potoka zakročila proti aktivistům opakovaně policie.
U Ptačího potoka zakročila proti aktivistům opakovaně policie. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Modrava - Česká inspekce životního prostředí se chystá udělit citelnou pokutu vedení šumavského národního parku za kácení kůrovcových smrků v oblasti Na Ztraceném u Ptačího potoka, kterému se v létě marně snažili zabránit aktivisté vlastními těly.

V dopise pro ekologické Hnutí Duha inspekce uvedla, že se správou parku zahájí příslušné správní řízení o udělení sankce v maximální výši až 2 miliony korun.

"ČIŽP uzavřela kontrolu v předmětné lokalitě se závěrem, že zahájí správní řízení podle zákona o ochraně přírody a krajiny, v jehož průběhu bude posouzen rozsah a významnost změn ve struktuře a funkci ekosystémů v předmětné lokalitě a také významnost změn biotopu tetřeva hlušce," uvádí se v dopise.

Ředitel parku Jan Stráský od počátku tvrdil, že kácení několika tisíc smrků u Ptačího potoka nedaleko Modravy je v souladu se všemi zákony a předpisy. Proti aktivistům zasahovali policisté, kteří je vyváděli nebo odnášeli z míst, kde dřevorubci právě káceli stromy.

Nemusíme dostat pokutu, brání se park

Aktuálně.cz se pokoušelo získat i vyjádření inspekce, ale její mluvčí Ivana Awwadová nezvedala mobilní telefon. Pro ČTK uvedla, že inspekce nyní hledá znalce na posouzení stížností, které se týkají kácení u Ptačího potoka.

Foto: Ludvík Hradilek

V této oblasti je podle Awwadové řada pochybností, vysvětlit se musí ve správním řízení, znalecké posudky si může pořídit i protistrana. Výsledek správního řízení by měl být na konci roku a podle Awwadové není možné její výsledek předjímat.

Také vedení šumavského parku tvrdí, že samotný fakt zahájení správního řízení nelze v žádném případě směšovat s jeho ukončením.

"V úvodní části oznámení o zahájení správního řízení se doslova uvádí, že 'Správa se správních deliktů mohla dopustit...', nikoli že se jich prokazatelně dopustila. Teprve v průběhu správního řízení bude prováděno konečné dokazování," řekl mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Implikovat jakýkoli výsledek předem, tak jako to činí nedočkaví kritikové vedení parku, je zavádějící a nepoctivé," dodal Pechoušek.

Paragraf hovoří o pokutě

V dopise pro Hnutí Duha se ovšem Česká inspekce životního prostředí v oznámení o zahájení správního řízení odvolává na paragraf 88 zákona o ochraně přírody a krajiny, který uvádí:

"Orgán ochrany přírody uloží pokutu až do výše 2 000 000 Kč právnické osobě nebo fyzické osobě při výkonu podnikatelské činnosti, která se dopustí protiprávního jednání tím, že vykonává ve zvláště chráněném území, označeném smluvně chráněném území, evropsky významné lokalitě nebo ptačí oblasti činnost zakázanou, nebo vykonává činnost, pro kterou je vyžadován souhlas orgánu ochrany přírody, bez tohoto souhlasu." 

Transparent na domě v Modravě s protestem proti blokádě lesa Na Ztraceném u Ptačího potoka
Transparent na domě v Modravě s protestem proti blokádě lesa Na Ztraceném u Ptačího potoka | Foto: ČTK

Park neměl výjimku ze zákona

Odpůrci kácení u Ptačího potoka od počátku tvrdili, že vedení parku nemůže v této oblasti kácet stromy, pokud si nevyřídí patřičné zákonné výjimky.

Stráský oponoval, že žádné nepotřebuje. A předtím, než poslalo k Ptačímu potoku dřevorubce, opatřilo si vedení předběžné rozhodnutí okresního soudu, které zakázalo ekologickému Hnutí Duha organizovat v místě těžby blokádu.

"Okresní soud v Klatovech nám dal za pravdu a vydal předběžné opatření, podle kterého se má Hnutí Duha zdržet jakéhokoliv organizování pohybu, pobytu a jiné činnosti fyzických osob v lesích na území Národního parku Šumava," sdělil tehdy mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Foto: Jaroslav Müller

Za vedení parku se posléze postavil i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Inspekce park varovala

Také Česká inspekce životního prostředí uvedla, že výjimky zapotřebí nejsou, ovšem jen v případě, pokud při kácení nebude narušen tamní ekosystém.

"ČIŽP však upozorňuje, že je povinností Správy Národního parku Šumava dodržet základní ochranné podmínky pro národní parky. Zásahy proti lýkožroutu smrkovému by měla správa provést takovým způsobem, aby nedošlo k poškození půdního krytu a vodního režimu," uvedla inspekce v oficiální zprávě na konci července.

Druhé řízení o pokutě

Ekologické Hnutí Duha a další odpůrci kácení u Ptačího potoka uvítali, že ekologická inspekce zahájila s vedením parku správní řízení o udělení pokuty. Je to letos už podruhé, první řízení se týká jarního nezákonného použití chemických přípravků na hubení kůrovce.

"Postup inspekce jednoznačně vítáme, je to ostatně poprvé, co některý ze státních orgánů uznal vážná pochybení při kácení v národním parku Šumava. Věříme, že celá záležitost bude inspekcí řádně a transparentně prošetřena," řekla právnička Ekologického právního servisu Markéta Cooiman.

"Zásah inspekce bohužel přichází až ve chvíli, když již byly na vzácném šumavském lese způsobeny nevratné škody. I přesto je zcela žádoucí a mělo by být v právním státě standardem, aby za takovéto porušení zákona a znehodnocení přírody nesly kompetentní osoby odpovědnost," dodala Cooiman.

 

Právě se děje

Další zprávy