Ministr práce je sociální, jeho lidé berou jen 100 000

Martina Machová Martina Machová
2. 9. 2011 6:45
Ministerstvo práce poskytlo platy vrcholných úředníků až po interpelaci Jeronýma Tejce z ČSSD
Jaromír Drábek odtajnil platy úředníků až při interpelaci opozice.
Jaromír Drábek odtajnil platy úředníků až při interpelaci opozice. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí v čele s Jaromírem Drábkem z TOP 09 se přidalo k resortům, které pod tlakem odtajnily platy svých vysoce postavených úředníků.

Úřad to ovšem udělal až poté, co se s žádostí na ministra obrátil ve sněmovní interpelaci opoziční poslanec Jeroným Tejc z ČSSD. Přehled platů zahrnuje zhruba rok od Drábkova loňského nástupu do úřadu.

Z dat vyplývá, že ministr Drábek sice nevyplácí k základním platům tak vysoké odměny, jaké se objevily na ministerstvu vnitra či ministerstvu školství, i tady však někteří náměstci či ředitelé odborů pobírali každý měsíc desetitisíce na odměnách, takže jejích příjem převyšoval ten ministrův.

Jeho plat činí bez dalších náhrad 106 900 korun, třem náměstkům, většině vrchních ředitelů a vybraným ředitelům odborů Drábkova ministerstva ale jen v roce 2010 přišly na účty vyšší částky. Šest lidí pak bralo přes sto tisíc korun.

Ukazuje to, jak výrazně jsou měsíční příjmy vrcholných úředníků vylepšeny odměnami, které na rozdíl od tarifních platů zůstávají veřejnosti skryty. Tabulkové zařazení toho kterého úředníka tedy neposkytuje žádnou informaci o tom, kolik se na jeho plat z veřejných peněz vydává.

Přehled platů na ministerstvu práce a sociálních věcí si můžete prohlédnout ZDE.

Náměstek za 165 tisíc

Přehled zaslaný poslanci Tejcovi je stejně jako v drtivé většině ostatních případů anonymní, náměstci a ředitelé odborů jsou označeni jen čísly.

Kolik bere Drábkova pravá ruka - první náměstek Vladimír Šiška - se z přehledu nedozvíte. Pravděpodobnost, že je to více jak ministr, je ale vysoká.
Kolik bere Drábkova pravá ruka - první náměstek Vladimír Šiška - se z přehledu nedozvíte. Pravděpodobnost, že je to více jak ministr, je ale vysoká. | Foto: Ludvík Hradilek

Přesto lze vyčíst, že pouze jeden náměstek a jeden vrchní ředitel se dostali s měsíčním platem pod ministra, a to pouze v prvním pololetí roku 2011.

Náměstek označený číslem 1 bral v průměru 96 667 korun měsíčně i s odměnami, vrchní ředitel pod číslem 3 pak 103 978 korun.

V druhém pololetí roku 2010 dostal nejvyšší odměnu náměstek označený číslem 2, a to ve výši 460 800 korun. I jeho plat byl nejvyšší - za půl roku si vydělal 503 719 korun. Rozpočteno na měsíce jeho plat činil 164 434 korun.

Utahování opasků?

Práce náměstka označeného číslem 2 byla nejlépe honorovaná i v následujícím období, tedy v prvním pololetí roku 2011.

Jeho plat bez odměn se zvýšil na 603 021 korun za šest měsíců a udržel si i nejvyšší odměnu. Ta činila 390 000 korun. Měsíčně si tak přišel na 165 503 korun.

Pro porovnání, prezident má bez náhrad měsíční plat 186 700 a premiér 150 400 korun.

Z dokumentu je rovněž patrné, že Jaromír Drábek v roce 2011 rozšířil svůj poradenský tým. V roce 2010 pro něj pracoval jeden poradce s platem 38 526 korun měsíčně, který navíc za půlroční práci inkasoval odměnu 53 tisíc korun.

V roce 2011 pro něj pracovali tři poradci. Nejlépe byl hodnocen poradce číslo 2, který si spolu s odměnami vydělal 85 078 korun.

Zákon je málo

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra, požádal o informace prostřednictvím sněmovní procedury poté, co deník Aktuálně.cz zjistil a zveřejnil informace o nečekaně vysokých platech v jiných resortech.

Například se zjistilo, že v éře ministra vnitra Radka Johna dostali jeden náměstek a jeden vrchní ředitel odměnu vyšší než jejich základní plat, i když na ministerstvu působili pouhé dva měsíce. Měli tak průměrný měsíční příjem 263 tisíc, respektive 233 500 korun.

Politik odpověď dostal téměř obratem, přestože Aktuálně.cz požádalo Drábkův resort o stejná data podle zákona o veřejném přístupu k informacím už před více než dvěma měsíci.

Odpovědí však bylo zatím pouze odmítnutí s odkazem na ochranu osobních údajů. A to přes to, že letos na jaře Nejvyšší správní soud v konkrétní kauze úředníků zlínské radnice rozhodl, že zveřejnění údajů nic nebrání.

Redakce proto najala renomovanou právní kancelář Tomáše Sokola, která začala připravovat hromadné žaloby na stát. I napodruhé ovšem ministerstvo zveřejnit údaje odmítlo. Ministerstvo přitom žádost deníku Aktuálně.cz i tu poslancovu vyřizovalo současně.

 

Právě se děje

Další zprávy