Poručík StB na Šumavě končí, pro Chalupu je nepřípustný

Pavel Baroch
31. 8. 2011 21:18
Jiří Milička pracoval na správě parku od června jako personalista
Patnáct let sporů zda chránit přírodu či místní podnikatele
Patnáct let sporů zda chránit přírodu či místní podnikatele | Foto: Ludvík Hradilek

Vimperk - Tři měsíce pracoval na Správě Národního parku Šumava bývalý poručík Státní bezpečnosti Jiří Milička. K 31. srpnu končí svou práci personalisty v oddělení kanceláře ředitele parku Jana Stráského.

Stalo se tak i po zásahu ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, pro něhož byl Milička jako někdejší důstojník StB nepřijatelným zaměstnancem parku. A řediteli Stráskému kvůli tomu volal.

"Podle mých informací šla intervence ministra ruku v ruce s rozhodnutím Jana Stráského," řekla Aktuálně.cz mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková.

"Ministr řediteli v této záležitosti telefonoval s tím, že osoba pana Miličky je pro něj nepřípustná a od pana Stráského se mu dostalo ujištění, že už v této věci podniká potřebné kroky," dodala.

Skončí odborní pracovníci parku?

Milička pracoval jako Stráského přímý podřízený od června, ministr Chalupa se nejspíš poprvé dozvěděl o tomto bývalém starším referentovi 18. odboru dokumentačně operativní nelegální rozvědky I. správy SNB až v polovině srpna, když se před pražskou budovou jeho úřadu konala demonstrace proti kácení smrků u Ptačího potoka nedaleko Modravy.

Osobní pracovní karta poručíka StB Jiřího Miličky.
Osobní pracovní karta poručíka StB Jiřího Miličky. | Foto: Ústav pro studium totalitních režimů

Milička ovšem ještě zhruba čtrnáct dní zůstal zaměstnancem parku. Kritici současného vedení parku se obávají, že tak mohl dokončit "černou" práci - vytipovat Stráskému jména nepohodlných odborných pracovníků, kteří nesouhlasí se současným kurzem, který nastavil Stráský a jeho nejbližší spolupracovníci.

"Také jsem byl na výslechu, vlastně na pohovoru s panem Miličkou," řekl Aktuálně.cz jeden z odborných pracovníků parku. Podle neoficiálních informací má v prvním kole odejít až dvanáct zaměstnanců parku a na podzim dalších deset. Vedení parku chystá zeštíhlení kvůli úsporám v resortu.

"Skutečně to může být cesta, jak zlikvidovat odbornou část národního parku," domnívá se Jaromír Bláha z ekologického Hnutí Duha, které Stráského práci v parku kritizuje. "Ale ušetřit se dá třeba tak, že skončí zbytečné kácení a následné vysazování nových stromků tam, kde si příroda poradí sama a zadarmo," dodal.

Lustrační osvědčení nebylo potřeba

Z dochovaných dokumentů o někdejším poručíkovi StB Jiřím Miličkovi se nedá přesně určit, jakými případy se v bezpečnostní struktuře zabýval. Aktuálně.cz se mu několikrát snažilo dovolat, aby svou minulost a práci v parku vysvětlil, ale Milička nikdy nezvedl telefon.

Ředitel šumavského národního parku Jan Stráský.
Ředitel šumavského národního parku Jan Stráský. | Foto: ČTK

Ředitel národního parku Jan Stráský na několik otázek ohledně svého podřízeného Miličky včetně dotazů, proč si ho vybral a jaká byla jeho přesná úloha v parku, reagoval jen stručným vyjádřením.

"Pan Milička nastoupil v červnu 2011 na místo personalisty a nebyl nikdy na vedoucí pozici. Na tuto funkci zákon nevyžaduje předkládání žádných potvrzení o minulosti zaměstnance mimo potvrzení o trestní bezúhonnosti," sdělil Stráský prostřednictvím svého mluvčího.

"Na správu parku přišel ze soukromého sektoru. Předtím pracoval jako personální auditor na ministerstvu financí. Pan Milička ukončil pracovní poměr v měsíci srpnu 2011 a nebude nadále zaměstnán ve struktuře správy Národního parku Šumava," dodal Stráský.

 

Právě se děje

Další zprávy