Drábek platy tají, ale loni se u něj bralo přes 120 000

Tomáš Netočný
11. 8. 2011 15:00
Platy vyšších státních úředníků pomalu vycházejí na světlo. Část zveřejnil Ústavní soud
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek | Foto: Reuters

Brno - Zatímco většina ministerstev stále utajuje platy a odměny stovek úředníků v řídicích funkcích, Ústavní soud teď část takových informací zveřejnil.

Údaje jsou k dispozici na běžně přístupných internetových stránkách Ústavního soudu, obsahují průměrné měsíční mzdy vyšších úředníků na jedenácti ministerstvech v roce 2010. Do příjmů jsou vedle stálého tarifního platu zprůměrovány i pohyblivé odměny, jejichž zveřejnění se úřady nejvíce brání.

Ústavní soud zveřejnil příjmy ministerských úředníků jako součást nálezu ohledně platů soudců a zahrnul sem příjmy náměstků ministrů, vrchních ředitelů a ředitelů odborů jednotlivých ministerstev.

Čísla jsou zprůměrována, takže z nich dostaneme jen orientační informaci - skutečné příjmy jednotlivých předních úředníků se mohou od průměru výrazně lišit, jak to ukázala některá předchozí zjištění Aktuálně.cz

Přesto stojí čin nejvyšší soudní instituce v zemi za zaznamenání - například ministerstvo práce a sociálních věcí totiž odmítlo na žádost Aktuálně.cz o zveřejnění platů jakkoli odpovědět. Přestože žádost byla podána podle zákona o svobodném přístupu k informacím, úřad ministra TOP 09 Jaromíra Drábka se odvolává na ochranu osobních údajů.

Soudci versus úředníci

Z materiálu na webových stránkách Ústavního soudu lze vyčíst, že průměrný měsíční hrubý příjem náměstka zmíněného ministra práce a sociálních věcí v roce 2010 byl 120 264 korun, vrchní ředitel ministerstva bral 122 292 korun a ředitelé odborů 79 498 korun.

Tabulky, které příjmy nejvyšších úředníků na ministerstvech obsahují, doputovaly až k Ústavnímu soudu v podkladech Soudcovské unie České republiky. Unie se těmito čísly snaží doložit, jak výrazně vyšší jsou mzdy na ministerstvech než příjmy soudců.

Ve zdůvodnění nálezu Ústavního soudu se například píše, že Soudcovská unie vyvozuje závěr, podle kterého plat soudce okresního soudu s desetiletou praxí na úrovni 54 600 korun nedosahuje (s výjimkou ministerstva zemědělství) ani průměrné mzdy ředitele odboru na žádném z uvedených ministerstev.
 
"Požádali jsme jednotlivá ministerstva o průměrné měsíční příjmy včetně prémií," uvedl pro Aktuálně.cz předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník. "A vycházíme tedy z toho, že jejich údaje odpovídají skutečnosti."

Jen součást nálezu 

Ústavní soud zdůrazňuje, že informace o platech na ministerstvech zveřejnil jako jeden z podkladů pro své rozhodnutí, že záměr státu snížit soudcovské platy v roce 2011 je v rozporu s ústavou.

„Jsme odpovědní pouze za ten nález, že snaha snížit soudcům mzdy je protiústavní," sdělila tisková mluvčí Ústavního soudu Jana Pelcová. „Zveřejnili jsme proto také podklady, na základě kterých Ústavní soud rozhodoval."

Co vyčteme z průměru

Tabulky platů obsažené v podkladech pro nález nejvyšší soudní instance přinášejí v pátrání Aktuálně.cz po příjmech ve státních institucích další dílčí nové informace, zdaleka však o finančním zajištění vysoce postavených státních úředníků neříkají všechno.

Až dosud totiž většina ministerstev informovala pouze o obecně platných tarifních pásmech, ve kterých se příjmy jednotlivých úřednických kategoriích pohybovaly. Ty však neobsahovaly například prémie a nejrůznější mimořádné odměny.

Teď jsou díky materiálu na stránkách Ústavního soudu k dispozici průměrné měsíční příjmy včetně odměn, je to však jen průměr, ze kterého nelze vyčíst, kolik přesně na konkrétním postu úředníci skutečně berou.

Na příkladu ministerstva práce a sociálních věcí to tedy znamená následující:

Celkem pět vrchních ředitelů ministerstva mělo v roce 2010 průměrný měsíční příjem 122 292 korun hrubého. V praxi to však může znamenat, že jeden z nich pobíral z nějakého důvodu čtvrt milionu měsíčně, zatímco ostatní čtyři jen něco přes 90 tisíc. A možné jsou i desítky jiných kombinací.

Respektujeme to, co se hodí

Jaké jsou skutečné příjmy a rozdělení mzdových nákladů na jednotlivých postech, však většina ministerstev dosud odmítá sdělit. Na žádost Aktuálně.cz reagovala kladně pouze ministerstva vnitra, zahraničí, spravedlnosti a školství.

"Ministerstvo se striktně řídí zákonem o ochraně osobních údajů a plně respektuje právo zaměstnanců na ochranu soukromí," uvedla mimo jiné ve svém písemném stanovisku pro Aktuálně.cz například tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Reagovala tím na žádost o poskytnutí údajů o platech ministra, poradců ministra, jeho náměstků a ředitelů odborů v roce 2010, kterou šéfredaktor Aktuálně.cz Jakub Unger zaslal ministerstvu začátkem června.

 

Právě se děje

Další zprávy