Ryba vyvolává oranžový průjem, Tesco rodinu nevarovalo

Pavel Baroch
11. 8. 2011 5:30
Rodiče i děti měli zdravotní potíže, veterináři chystají pro obchodní řetězec pokutu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Když manželé Szendzielarzovi vybírali koncem června v supermarketu Tesco na pražské Skalce filety z přitažlivě vyhlížející ryby, mysleli si, že pro sebe a své dvě malé děti kupují zdravý pokrm.

Místo toho všichni čtyři dostali silný průjem, trápily je křeče v břiše a z těla jim co chvíli odcházela nevzhledná oranžová olejová tekutina.

Až později si zjistili, že snědli pamakrelu tmavou, které se v Česku nesprávně říká Butterfish (Máslová ryba). Pokud se této ryby, které se říká i Oilfish, sní větší porce, hrozí přesně to, co potkalo rodinu Szendzielarzů - sice žádné fatální ohrožení zdraví, ale velmi nepříjemné zažívací potíže a bolesti.

Jenže na toto nebezpečí je v supermarketu nikdo dostatečně neupozornil. Kvůli tomu se společností Tesco zahájila Městská veterinární správa v Praze správní řízení o udělení pokuty.

Nebezpečné estery

  • Příčinou zdravotních potíží z pamakrely tmavé jsou takzvané estery, které jsou pro lidský organismus nestravitelné.
  • Zdravotní potíže nastupují od 30 minut do 36 hodin od konzumace ryby.
  • Projevují se podobně jako průjem, jen z lidského těla vychází žlutooranžový olej. Doprovázen může být žaludečními křečemi, nevolností, bolestí hlavy a břicha nebo zvracením.
  • Zdravotní problémy mohou trvat i několik dní.
  • Potížím se dá vyhnout tak, že dospělý člověk nesní více než 170 gramů této ryby a dítě 100 gramů. Doporučuje se též jíst maso blíže k ocasu, kde je méně esterů.
  • Pamakrela tmavá je zakázána prodávat v Japonsku a Itálii.

Prodavač rybu neznal

Prodavač v Tescu na Skalce netušil, jaký druh ryby prodává a co může způsobit.

"Když jsme se při nákupu ptali prodavače, který prodával v úseku ryb, o jakou rybu jde a jak chutná, řekl nám, že ji nezná," řekla Aktuálně.cz Petra Szendzielarzová.

Její manžel je Angličan a v Tesco - britskou firmu - má velkou důvěru.

"Byli jsme přesvědčeni o tom, že Tesco by jistě neprodávalo rybu, která by mohla mít vliv na lidské tělo. Protože myslíme na zdraví svých dětí, kterým jsou čtyři a pět let, s radostí jsme jim chutné filety nabídli," vysvětlila Szendzielarzová.

Nejhůř to odnesl malý syn

Zdravotní potíže se u celé rodiny projevily hned druhý den ráno.

"V pondělí ráno jsme se probudili a mladší syn velmi smutně hlásil, že se asi pokakal. A skutečně. Oranžový olej byl zde. Během patnácti minut se to opakovalo asi čtyřikrát. Nemohla jsem dát děti do školky a nemohla jít ani do práce," vzpomíná paní Szendzielarzová, u níž se potíže záhy objevily také.

Právě nejmladší syn odnesl "otravu" Máslovou rybou nejvíce. Se střevními potížemi se v práci potýkal i jeho otec, kterému časté odbíhání na toaletu narušilo celý pracovní den.

Případ pro veterinární správu

Paní Szendzielarzová telefonovala do Tesco Skalka a sdělila tamnímu manažerovi, jaké potíže rodinu postihly. Manažer posléze slíbil, že se do půl hodiny ozve.

To je ona, pamakrela tmavá.
To je ona, pamakrela tmavá. | Foto: Wikipedie

"To se také stalo. Stále se odvolával na společnost Nowaco, které jim rybu dodává (Nowaco slíbilo, že se k případu vyjádří v pátek - pozn. A.cz). Já argumentovala tím, že jejich nákupčí musí vědět, co přesně kupují. Manažer mi řekl, že otrava nenastala a že 'budeme mít dva dny olejíček', a pak že bude vše v pořádku," uvedla Szendzielarzová.

"Také mi řekl, že neexistují žádné normy, kde je dáno, kolik ryby se může sníst, že nějaké písemné varování nemusí být uvedeno. Před rozloučením mi slíbil, že získá písemné vyjádření od Nowaca. Už se neozval," dodala Szendzielarzová.

Její manžel pak napsal stížnost na Českou obchodní inspekci, která případ předala pražské veterinární správě.

Tesco nedostatečně upozornilo zákazníky

Pražští veterináři vyrazili do supermarketu Tesco na Skalce v polovině července a o svém šetření informovali rodinu na přelomu července a srpna. Ukázalo se, že Tesco už je při prodeji pamakrely tmavé, označované jako Butterfish, opatrnější.

"Provozovatel si byl vědom podstaty problému a manažer úseku informoval o přijatých opatřeních při prodeji masa z této ryby, a to takových, že prodavač musí ústně upozornit zákazníka na specifika této ryby, kulinářskou úpravu a rizika při její konzumaci," stojí v dopise veterinární správy Franku Szendielarzovi.

Na spotřebitelských etiketách Tesco nově upozorňuje na možné potíže po konzumaci ryby.
Na spotřebitelských etiketách Tesco nově upozorňuje na možné potíže po konzumaci ryby. | Foto: Jiří Kropáček

Podle veterinářů to ovšem není dostatečné. "Platná legislativa vyžaduje, aby tato informace byla podána v psané formě. Z těchto důvodů bylo rozhodnuto o zahájení správního řízení s provozovatelem ve věci uložení pokuty z důvodů nedostatečného označení," konstatovali veterináři.

Na štítku je varování

Společnost Tesco uznala, že v případě rizikové ryby pochybilo. "Obdobná stížnost zákazníka je ojedinělá a dosud jsme se s ní nesetkali," řekla Aktuálně.cz mluvčí řetězce Eva Karasová.

Uvedla, že tento druh ryby zařadila společnost do sortimentu dvou obchodů Tesco Extra na základě zvýšené poptávky zákazníků. "V současné době se prodává celkem v pěti obchodech tohoto formátu," dodala Karasová.

Po kontrole veterinární správy doplnil řetězec na etiketách ryby příslušné informace o "důležitosti dostatečného tepelného opracování a možných gastrointestinálních účincích" při pojídání této ryby.

"Od července je tato informace na obalu uvedena," konstatovala mluvčí Tesco Eva Karasová. "Je nám líto, že v tomto případě došlo na naší straně k pochybení."

Je libo rybičku?
Je libo rybičku? | Foto: Ondřej Besperát

Máme se Máslové ryby bát?

Redakce Aktuálně.cz zjistila, že Tesco rozhodně není jediným obchodem, který rizikovou "Máslovou rybu", respektive pamakrelu tmavou nabízí. Dokonce se objevuje i na jídelních lístcích v restauracích.

Jenže značná část české veřejnosti nemá o možných zdravotních potížích ani potuchy. Na rozdíl například od Skandinávie a dalších zemí západní Evropy. V Itálii a Japonsku se dokonce pamakrela tmavá nesmí prodávat.

"Chuťově je ta ryba přitom skvělá," řekl Aktuálně.cz Luboš Lešetický, který s rybami obchoduje roky. Ve svém internetovém obchodě má u pamakrely tmavé upozornění, že se nesmí pojídat ve velkém množství. A při její přípravě by se vůbec neměl používat tuk.

Při dodržování těchto základních zásad se podle něho nemůže strávníkům nic stát, což si ověřil i sám na sobě. Lešetický potvrdil, že většina českých obchodů na zdravotní rizika při pojídání této ryby vůbec neupozorňuje. "V supermarketech prodavači mnohdy ani pořádně nevědí, co prodávají," konstatoval Lešetický.

 

Právě se děje

Další zprávy