Hušákova malá domů. Sazka dávala miliony právům v Plzni

Radek Nohl Radek Nohl
29. 7. 2011 5:30
Peníze šly sdružením a právníkům, kteří mají vazbu na právnickou fakultu
Hušákova vláda nad Sazkou skončila.
Hušákova vláda nad Sazkou skončila. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nadace Sazka posílala v éře generálního ředitele Aleše Hušáka řadu let miliony korun lidem kolem Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, která proslula obřím skandálem s udělováním magisterských a doktorských titulů.

Jednorázové částky v řádu statisíců měly směřovat na projekty rozvoje vysokoškolského vzdělání, na nákup výpočetní techniky, nebo za ně plzeňští profesoři s vazbami na Hušáka sepisovali a vydávali skripta.

Z pohledu dnešní inventury je zřejmé, že řada projektů podporovaných Nadací Sazka skončila krachem. Kam skutečně zhruba 8,2 milionu korun přišlo, neví dnes ani vedení Západočeské univerzity, ani samotní členové správní rady nadace.

"Je to věc, kterou se budeme muset zabývat. Pokud by se peníze měly nadále někam posílat, určitě půjdou jinam než v minulosti. Rozhodně nebudeme podporovat plzeňskou právnickou fakultu," řekla Aktuálně.cz mluvčí Sazky Lenka Tichá.

Konec prvního projektu

Sazka dává podle výročních zpráv nadaci - své dceřiné společnosti - každý rok dva miliony korun.

Nadace je měla rozdělit tak, aby šly na podporu mladých talentů nebo na vzdělání. Velká část ale putovala rovnou do Plzně.

Už od roku 2002 začaly prostředky proudit k různým sdružením a právníkům, kteří mají vazbu na právnickou fakultu.

Nejdříve to byly statisíce korun pro spolek Juristic, který začal provozovat veřejný internetový informační a diskusní server studentů a učitelů Západočeské univerzity v Plzni.

Nadace Sazka mu vyplácela peníze na honoráře pro autory nebo na nákup výpočetní techniky. Celkem vložila více než 1,2 milionu korun na provoz serveru, který je však v současné době nefunkční a poslední příspěvek je na něm z roku 2009.

Miliony na výchovu odborníků

Nejsou to ale jediné peníze, u kterých není jasné, jak byly využity.

Další více než čtyři miliony korun z Nadace Sazka šly na výzkum, na němž se kromě plzeňské fakulty podílela i soukromá Vysoká škola Karlovy Vary, kterou kvůli aféře na plzeňských právech také prověřovala akreditační komise.

"Měly mimo jiné podpořit i výchovu odborníků v loterijním právu," uvedl pro Aktuálně.cz předseda správní rady Nadace Sazka Milan Jirásek. 

Díky projektu mělo v budoucnu vzniknout také specializované vysokoškolské pracoviště, které by se na provozování sázek a her zaměřilo.

Na karlovarské vysoké škole byl však projekt ukončen. "Žádná oficiální spolupráce v současné době podle mých informací s Vysokou školou Karlovy Vary neprobíhá," potvrdila mluvčí Západočeské univerzity Kamila Kvapilová.

Předměty specializované na provozování sázek a her se tak vyučují jen v Plzni. Zda je projekt smysluplný, však vedení Nadace Sazka, které do něj vložilo miliony korun, říct nedokáže.

"Nejsem odborník v právu, tak nedovedu posoudit, jaký odborník byl vychován," řekl Jirásek. 


Hušákova kniha? Povinná 

Budoucí experty však pomáhá na plzeňské fakultě vychovávat i bývalý generální šéf Sazky Aleš Hušák, respektive jeho kniha Herní právo. Ten, kdo tu stejnojmenný předmět studuje, ji musí povinně přečíst.

Milan Kindl se s Hušákem podílel na knize Herní právo.
Milan Kindl se s Hušákem podílel na knize Herní právo. | Foto: Ludvík Hradilek

S Hušákem se na ní jako autoři podílela i další známá jména. Především bývalý děkan plzeňských práv Milan Kindl, který byl kvůli skandálu s tituly a rychlostudiem sesazen.

Dále je zde podepsán činovník České fotbalové asociace Jiří Golda (šéf svazové disciplinárky), který je také ředitelem společnosti Bestsport (majitele O2 areny, jejíž výstavba stáhla Sazku do dluhů).

Dalšími ze spoluautorů jsou pedagogové fakulty a kolegové z katedry správního práva Jiří Rajchl a Květoslav Kramář. Druhý jmenovaný byl vedoucím katedry, ale na tuto funkci rezignoval poté, co někdo nedovoleně manipuloval s jeho disertační prací.

Rajchl navíc sám dostal od Nadace Sazka příspěvek - šlo o téměř 200 tisíc korun na studii týkající se sázek a her.

Univerzita se od darů distancuje

Z Nadace Sazka odešlo i téměř 2,5 milionu korun sdružení Přátelé právnických studií, se kterým univerzita do roku 2009 spolupracovala. Co se s penězi stalo, vedení vysoké školy neví.

"Jelikož tyto dary neevidovala přímo univerzita, neboť příjemcem bylo zmíněné občanské sdružení, nemáme k dispozici ani konkrétní informace, jakým způsobem bylo s dary naloženo," řekla Kvapilová.

Ruce pryč dává i od dalších sponzorských darů, které putovaly sdružením i lidem, kteří dnes na právnické fakultě pracují.

"Nadace Sazka nikdy nesponzorovala přímo Západočeskou univerzitu ani právnickou fakultu," podotkla Kvapilová. 

 

Právě se děje

Další zprávy