Přísně tajné mzdy: Úředník s platem 263 tisíc měsíčně

Sabina Slonková
27. 7. 2011 7:33
Ministerstvo vnitra jako první detailně zveřejnilo výši mezd a odměn svých úředníků
Ministr Kubice se odhodlal zveřejnit, jak platili jeho předchůdci své náměstky.
Ministr Kubice se odhodlal zveřejnit, jak platili jeho předchůdci své náměstky. | Foto: Jan Langer

Praha - Za dva měsíce práce odměna 360 tisíc korun, k tomu "standardní" měsíční mzda 83 tisíc. Nebo průměrná měsíční prémie 95 tisíc.

Výše uvedené nejsou cifry ze soukromých prosperujících firem, ale peníze vyplácené státním úředníkům z veřejného rozpočtu. Takto loni platilo své funkcionáře ministerstvo vnitra.

Vyplývá to z údajů, které na základě žádosti dle zákona o svobodném přístupu k informacím zaslalo redakci Aktuálně.cz nynější vedení ministerstva v čele s Janem Kubicem.

Jeho aparát je zatím jediný, kdo deníku Aktuálně.cz poskytl skutečně to, co bylo v žádosti - tedy detailní pohled do měsíčních mezd a odměn v resortu na jednotlivých řídících pozicích.

Drtivá většina státních úřadů čísla zveřejnit odmítla, několik málo sice na žádost Aktuálně.cz odpovědělo, avšak pouze souhrnnými, a tudíž nevypovídajícími čísly.

Redakce kvůli utajování veřejnosti příslušejících informací rovněž najala renomovanou právní kancelář Tomáše Sokola, který již ve věci platů a odměn poskytovaných z veřejných peněz připravuje žaloby na stát.

Tabulka: Kolik se dá vydělat na vnitru? Článek pokračuje níže

Tabulkový plat, obří prémie

Údaje poskytnuté ministerstvem vnitra naznačují, proč stát občanům platy a odměny vrcholných úředníků odkrýt nechce.

Někteří z funkcionářů - často dosazovaní na posty podle stranického klíče - totiž nepobírají jen zákonem určený tabulkový plat, skutečný příjem jim dorovnávají skryté statisícové "odměny".

Bonusy dokonce někdy překračují výši samotného platu, v několika případech dokonce velmi výrazně. Mezi náměstky vnitra v minulém roce najdeme ve výše uvedené tabulce minimálně tři takové posty.

Tak například jeden z náměstků ministra měl loni průměrný měsíční plat 83 tisíc korun. K tomu ale dostal za dva měsíce práce 360 tisíc korun na prémiích, tedy v průměru 180 tisíc korun za měsíc. Celkově mu stát měsíčně vyplatil 263 tisíc.

3,26 milionu pro náměstky

Další z náměstků měl průměrný měsíční plat 80 tisíc korun, na odměnách si ale za půl roku přišel na 569 tisíc. V průměru 95 tisíc měsíčně.

Podobně si za půl roku vydělal i další z náměstků, k platu 80 tisíc měsíčně si mohl připočíst v průměru 92 tisíc na prémiích.

Na postech náměstků se na vnitru loni vystřídalo deset lidí, část tam působila za ministra Martina Peciny (nominovala ho ČSSD). Po volbách někteří odešli a nový ministr Radek John z Věcí veřejných si přivedl své lidi.

Deset náměstků si v loňském roce rozdělilo celkové prémie 3 259 000 korun. Nejnižší odměna byla sto tisíc, nejvyšší 569 tisíc korun - obě byly uděleny za půl roku práce.

Další odhalení o utajovaných odměnách přineseme na Aktuálně.cz v následujících dnech.

 

Právě se děje

Další zprávy