Policie prolomila blokádu na Šumavě, stromy jdou k zemi

Pavel Baroch
25. 7. 2011 16:36
Zásahová jednotka uvolnila les od aktivistů, nastoupili dřevorubci
Policie začala se zásahem proti aktivistům.
Policie začala se zásahem proti aktivistům. | Foto: Ludvík Hradilek

* U Ptačího potoka na Šumavě zasáhla 11. den blokády policie * Předcházel tomu pokus Národního parku Šumava kácet v blokovaném lese kůrovcové smrky * Vedení parku si opatřilo předběžné rozhodnutí soudu, podle aktivistů vychází ze špatného zákona * Aktivisté hodlají v dalších dnech v blokádě pokračovat, i když je zásahová jednotka odvezla do Kašperských Hor, kde zahájí řízení o přestupku

Modrava - Policie v pondělí odpoledne zasáhla proti aktivistům, kteří jedenáctým dnem blokovali les před dřevorubci v oblasti Na Ztraceném u Ptačího potoka, a uvolnila tak prostor pro motorové pily.

Mluvčí blokády, přírodovědec Mojmír Vlašín, uvedl, že desítky policistů odváděly či odnášely blokádníky v poutech nebo v plachtách z lesa ven. Tam je upozornili, že se nesmí vrátit.

Ti, kteří výzvu neuposlechli, odvezli policisté na služebnu do Kašperských Hor. "Už nás tady moc nezbývá," hlásil před třetí odpoledne mluvčí blokády, přírodovědec Mojmír Vlašín. Později oznámil, že aktivistů už je tak málo, že nemohou kácení bránit. Večer už byl u Ptačího potoka klid, odešli dřevorubci, policisté i aktivisté.

"V úterý tady ale budeme znovu," řekl Aktuálně.cz Vlašín. Na Ztraceném se sešlo bezmála třicet aktivistů, mezi nimi i tři Slováci. "Zítra čekáme další posily," řekl v pondělí odpoledne Vlašín.

Kácení začalo brzy ráno

Vedení Národního parku Šumava se poprvé pokusilo zahájit kácení v lese Na Ztraceném u Ptačího potoka v pondělí ráno. Dřevorubci ovšem pokáceli jenom několik stromů, než jim v tom aktivisté svými těly zabránili.

"Na obou místech, kde dřevorubci byli, se nám podařilo kácení zastavit. Posílili jsme tam naše hlídky. Dřevorubci pak přestali s kácením," řekl Aktuálně.cz mluvčí blokády Mojmír Vlašín.

Fotoreportáž z jednoho dne blokády u Ptačího potoka:

Blokádníkům stačí, aby se postavili ke stromu, který chce dřevorubec porazit. Dělník s pilou pak kvůli bezpečnosti lidí nesmí strom kácet.

"Zatím jsme byli úspěšní, ale víme, že to tímto neskončí," dodal Vlašín ještě před tím, než dorazila policie. U Ptačího potoka, který leží asi pět kilometrů od Modravy, je modrou tečkou na kmeni označeno minimálně tři tisíce smrků.

Podle aktivistů je kácení v této oblasti nelegální, protože ředitel parku Jan Stráský nemá vyřízené potřebné výjimky z ochrany přírody. Stráský to odmítá. Tvrdí, že zde musí kácet, aby zastavil další šíření kůrovce.

"Zásah proti kůrovci má za cíl předejít mnohonásobně větším škodám v porostech navazujících. V lokalitě samotné zásahem rozhodně nedojde k nevratným škodám," řekl Stráského náměstek Jiří Mánek.

Dvě desítky aut s dřevorubci

Brzy ráno dorazily do oblasti Na Ztraceném, kterou aktivisté blokují od poloviny července, asi dvě desítky aut s dřevorubci, lesními strážci a členy Informační a strážní služby šumavského parku.

Jakmile dřevorubci, kterých bylo odhadem deset až dvacet, vešli do lesa, zahájili blokádníci protiakci. Blokádníků přitom postupně přibývalo.

Foto: Ludvík Hradilek

"Stále sem přicházejí další, aby nás podpořili," řekla Aktuálně.cz mykoložka Anna Lepšová, jedna z aktivních účastnic blokády.

Park má rozhodnutí soudu

Ještě před zásahem proti blokádníkům přijela k Ptačímu potoku policie, kterou zavolali aktivisté, protože jsou přesvědčeni, že kácení je nelegální.

"Řekli mi, abych večer přijel do Kašperských Hor podat vysvětlení," řekl mluvčí blokády Vlašín, který policii volal. Poté dorazila k Ptačímu potoku i hlídka, kterou zavolalo vedení parku. Vedení šumavského parku má k dispozici předběžné opatření soudu, které mu pomáhá k zásahu proti kůrovci.

Snímky z neděle, desátého dne blokády:

"Okresní soud v Klatovech nám dal za pravdu a vydal předběžné opatření, podle kterého se má Hnutí Duha zdržet jakéhokoliv organizování pohybu, pobytu a jiné činnosti fyzických osob v lesích na území Národního parku Šumava," sdělil mluvčí parku Pavel Pechoušek. 

Soud podle něho uznal, že žalovaný - Hnutí Duha - brání prostřednictvím aktivistů plnit vedení parku to, co mu ukládá zákon: chránit les tak, aby nevznikaly škody na majetku, přírodě a životním prostředí.

Neodejdeme, říkají blokádníci

Podle mluvčího blokády Mojmíra Vlašína ovšem soud vycházel z lesního zákona, přičemž na území národního parku platí jiná pravidla.

"Předběžné opatření je adresováno Hnutí Duha, ale do jejich brněnského sídla rozhodnutí soudu ještě ani nedorazilo. Já navíc členem Hnutí Duha ani nejsem," řekl Aktuálně.cz Vlašín. On i ostatní hodlají v blokádě pokračovat.

K účasti na blokádě vyzvala Strana zelených, jejíž předseda Ondřej Liška byl u Ptačího potoka hned první den akce. "Policie má zatýkat dřevorubce a ne ty, kteří se snaží porušování zákona zabránit," prohlásil Liška.

Česká inspekce životního prostředí ovšem v pondělí odpoledne vydala zprávu, že kvůli zásahu proti kůrovci u Ptačího potoka nebude zahajovat správní řízení o omezení nebo zákazu kácení.

 

Právě se děje

Další zprávy