Novému bossovi fotbalové Slavie dál hrozí 5 let vězení

Radek Nohl Radek Nohl
21. 7. 2011 17:00
Ústečtí soudci zrušili rozhodnutí, kterým soud Adama Řebíčka osvobodil
Adam Řebíček.
Adam Řebíček. | Foto: ČTK

Ústí nad Labem, Praha - Novému bossovi fotbalové Slavie Adamovi Řebíčkovi, který se tento týden čerstvě stal jedním ze tří členů nového klubového představenstva, hrozí stále až pět let vězení.

V kauze, kde je bratr někdejšího ministra dopravy a jednoho z nových majitelů Slavie Aleše Řebíčka obžalován z úplatkářství, totiž ústecký krajský soud zrušil verdikt nižší soudní instance, který člena slávistického představenstva a další dva spoluobžalované policisty osvobozuje. 

Krajský soud rozsudek vrací také proto, že v případu byly podle něho "nedůsledně provedeny" důkazy. 

"Na některé nebylo soudem reagováno a jejich hodnocení bylo velmi stručné. Soud prvního stupně také neodstranil některé rozpory ve svědeckých výpovědích," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí ústeckého krajského soudu Irena Jeřábková.

Aleš Řebíček.
Aleš Řebíček. | Foto: Ludvík Hradilek

Soudci chyběly důkazy 

Kauza se tak podle ní znovu vrací k soudu v Teplicích, který právě s odkazem na nedostatek důkazů Řebíčka a spol. zprostil obžaloby.

„Jsem vnitřně přesvědčený, že obžalovaní trestnou činnost spáchali, ale chybí důkazy," uvedl po rozsudku teplický soudce Michal Ferenc.

Adam Řebíček ve středečním rozhovoru pro deník Sport odmítl, že by kvůli své minulosti v pražském klubu nějak škodil. Tvrdí v něm také, že se jen ocitl v nesprávný čas na nesprávném místě.  

"Soudce - ať to komentoval jakkoli - vyhodnotil důkazy jako nedostatečné a zbavil mě i bývalé kolegy obvinění. A pokud tomu tak opravdu je, mohu přesvědčit veřejnost pouze svou prací a úspěchy. A na to jsem připraven," řekl deníku Sport jen den předtím, než ústecký soud informoval o tom, že osvobozující rozsudek ruší.

Ve hře tři miliony

Adam Řebíček byl obžalován, že s dalšími dvěma policisty vyžadoval úplatky od majitele autobazaru Michala Bartese za to, že mu zajistí beztrestnost.

Bartes přitom tvrdí, že si od něj za to trojice bývalých kriminalistů vzala zhruba tři miliony korun.

Bartes si schůzky s Řebíčkem, Majerníkem i Turišinem nahrával. Záznamy použil jako důkaz před soudem. Trojice se v nich k braní úplatků nepřiznala.

Adam Řebíček však na jedné z nahrávek snažil Bartese přemluvit k tomu, aby proti němu nesvědčil. Nabízel mu za to kompromitující informace na své komplice.

Trojice vinu vždy popírala, tvrdila, že jde o zinscenovaný a politicky motivovaný proces.

 

Právě se děje

Další zprávy