Chalupův podřízený: Stráský nemá pro kácení výjimky

Pavel Baroch
19. 7. 2011 9:05
Ochránci přírody od pátku brání vlastními těly smrky na Šumavě
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Hnutí Duha

Praha - Vysoce postavený úředník ministerstva životního prostředí připustil, že vedení šumavského národního parku nemá příslušné výjimky k tomu, aby mohlo kácet kůrovcové smrky v oblasti Ptačího potoka u Modravy, kde od pátku chrání stromy vlastními těly desítky aktivistů.

"Velice silně pochybuji, že má například posouzení o vlivu na lokalitu Natura 2000," řekl Aktuálně.cz ředitel odboru péče o národní parky Vladimír Dolejský.

Stejně argumentuje i ekologické Hnutí Duha, které je hlavním organizátorem blokády kůrovcových smrků v oblasti Ptačího potoka. Organizace je přesvědčena o tom, že ředitel parku Jan Stráský nemá všechny potřebné výjimky, aby mohl zasahovat v této cenné oblasti, kde žijí i mimořádně vzácní živočichové včetně tetřeva.

Tisíce stromů k pokácení

Minulý týden zde přitom dřevorubci porazili desítky stromů, dalších několik tisíc je označeno ke kácení. Postup vedení parku nyní prověřuje Česká inspekce životního prostředí; Hnutí Duha se obrátilo i na policii a Nejvyšší kontrolní úřad.

Podívejte se, co zůstalo po těžbě u Ptačího potoka:

"Zasahovat proti kůrovci v horském lese určeném k přirozenému vývoji je ekonomický nesmysl. Vyžaduje to velké finanční náklady na kácení, odkorňování, následné zalesňování holin a ochranu mladých stromků před zvěří," vysvětlil Jaromír Bláha z Hnutí Duha, proč organizace poslala podnět kontrolnímu úřadu.

"Příroda je schopna zajistit si to sama a zadarmo. Vedení parku navíc nařídilo kácet kolem Ptačího potoka, aniž k tomu mělo příslušné výjimky ze zákona. Ředitel Stráský by měl vše uhradit z vlastní kapsy," dodal Bláha.

V oblasti Ptačího potoka žije i chráněný tetřev hlušec.
V oblasti Ptačího potoka žije i chráněný tetřev hlušec. | Foto: Archiv

Výjimky nepotřebujeme, ale žádáme o ně

Správa parku uvádí, že postupuje v souladu s dubnovým rozhodnutím ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, neporušuje základní podmínky ochrany přírody a postupuje podle všech platných zákonů a předpisů. Ředitel parku Stráský tvrdí, že pro navrhovaný zásah u Ptačího potoka žádné výjimky nepotřebuje, přesto o ně státní orgány požádal.

"Aby byl kůrovec efektivně zastaven, musíme předpokládat, že bez intenzivní technologie to do budoucna nepůjde. Proto ředitel Jan Stráský požádal státní správu o udělení výjimky. Správní řízení bylo zahájeno," řekl Aktuálně.cz mluvčí parku Pavel Pechoušek. Dodal, že posouzení vlivu na lokalitu Natura 2000 ale vedení parku nepotřebuje.

"Pokud jde o Naturu 2000, nejde z naší strany o koncepci, ani o záměr podle zákona, ale o běžné opatření, takže nepotřebujeme naturové hodnocení," poznamenal Pechoušek.

Proti stanovisku ministerstva?

Už zmiňovaný ministerský ředitel Vladimír Dolejský uvedl, že ještě před dubnovým stanoviskem ministra Chalupy poslal jeho odbor péče o národní parky řediteli Stráskému usnesení o tom, jak by mělo vedení parku v oblasti Ptačího potoka postupovat.

Dolejský se obává, že to Stráský nedodržuje. "Pan ředitel by měl prokázat, že postupuje v souladu s právem a nic neporušuje," řekl Aktuálně.cz Dolejský.

Když ministr Chalupa v dubnu vydal stanovisko k dalšímu postupu proti kůrovci na Šumavě, nařídil řediteli Stráskému "učinit veškeré nutné legislativní opatření v souladu se zákonem tak, aby bylo možné zahájit realizaci opatření".

Park umírá, tvrdí ministr Chalupa

V pátek, když u Ptačího potoka začala blokáda kůrovcových smrků, které se ten den zúčastnil i předseda Strany zelených Ondřej Liška, se za Stráského postavil.

Prezident Klaus s ministrem Chalupou na Šumavě.
Prezident Klaus s ministrem Chalupou na Šumavě. | Foto: Tomáš Jiřička

"Zelení přivedli park ke kůrovcové zkáze. Nepřekvapuje mne, že chtějí tuto zkázu dokončit. Bohužel není možné dnešní situaci na Šumavě popsat jinak, než že park umírá," napsal Aktuálně.cz Chalupa (ODS) v krátké textové zprávě.

"Vedení parku je povinno bojovat proti kůrovci rozumnými prostředky, které jsou v souladu se zákony. Co se teď neudělá, vrátí se v budoucnu tak, že se kůrovcová kalamita násobně rozšíří. Každý jeden neodstraněný kůrovcový strom nyní znamená dalších nejméně osm, které budou kůrovcem napadeny za pár týdnů," dodal Chalupa.

Náměstek ředitele parku Jiří Mánek uvedl, že relativně malý zásah v oblasti Ptačího potoka zachrání velkou část Šumavy. "Volíme cestu malé jizvy, která se časem zacelí, ale zachrání celý ekosystém," uvedl Mánek.

Pokuta až 50 tisíc

Pohrozil, že po aktivistech, kteří blokují kácení kůrovcových smrků, může vedení parku chtít finanční náhradu.

"Každý jednotlivec, který napomáhá šíření kůrovce, musí počítat s tím, že park je povinen po něm požadovat náhradu za způsobenou škodu," sdělil Aktuálně.cz Chalupa.

Foto: Zuzana Hronová

Vedení parku už konstatovalo, že blokáda je nezákonná a členům Hnutí Duha hrozí pokuta až 50 tisíc korun. "Tímto svým činem porušili zákon," řekl ředitel parku Jan Stráský.

Vědci Stráského kritizují

Proti kácení stromů v oblasti Ptačího potoka se naopak postavili bývalí členové vědecké sekce Rady Národního parku Šumava, kteří rezignovali poté, co do čela parku nastoupil Jan Stráský.

"Jde o biologicky velmi cennou lokalitu podmáčených smrčin s výskytem mnoha druhů vzácných a přísně chráněných živočichů a o místo, kde samovolná obnova horského lesa po gradaci kůrovce vedla k návratu k přirozenému stavu ekosystému. Oblast Ptačího potoka, byť formálně není v první zóně parku, je klíčovou oblastí souvislého celku samovolně se vyvíjejících horských lesů," uvedla stínová vědecká rada parku.

Vědci připomněli, že národní park byl vyhlášen právě pro ochranu samovolného vývoje těchto ekosystémů. 

"To, že správa národního parku nemá vydaná patřičná povolení na základě odborných posouzení, je dalším z dlouhé řady porušování zákonů, ale i důkazem naprosté odborné nezpůsobilosti současného vedení šumavského parku," uvedli vědci, kteří blokádu tohoto území berou jako krajní možnost, jak ochránit přírodu i principy její ochrany.

 

Právě se děje

Další zprávy