Miliony VV dál halí tajemství. Sponzor Babák kličkuje

Martina Machová Martina Machová
15. 7. 2011 9:30
Poslanec a bývalý pokladník VV navzdory slibům stále dává jenom "čestné slovo"
Michal Babák na konferenci VV.
Michal Babák na konferenci VV. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanec Věcí veřejných a bývalý pokladník této strany Michal Babák odložil vysvětlení, kde vzal peníze na milionové dary pro svou partaj.

Babák během tří let daroval Věcem veřejným šest milionů korun, a protože jsou to peníze, které si ani při vykazovaných vysokých příjmech nemohl dovolit (navíc splácí více než dvanáctimilionové hypotéky), vysvětloval je dosud půjčkou, kterou hodlá splatit superobchodem s akciemi.

Problém je, že dosud není doloženo, jakou mají cenné papíry společnosti Bene Factum, o nichž hovoří, hodnotu.

Babáka mometálně vyšetřuje policie kvůli praní špinavých peněz. Zkoumá se původ peněz, které byly v éře pokladníka VV vkládány na jeho účty v hotovosti v půlmilionových částkách.

Jeho nástupce a spolupracovník u pokladny Věcí veřejných Pavel Dobeš se mezitím stal ministrem dopravy.  

Na slyšenou za rok

Přestože Babák sliboval objasnění své sponzorské záhady s tím, jak podá ve sněmovně povinné majetkové přiznání, vyústění jeho příběhu o náhlém zbohatnutí na akciích se i poté odkládá nejméně o rok.

Uvedl sice, že získal prodejem výše uvedených akcií 25 až 35 milionů korun, při bližším dotazu se však ukazuje, že jde jenom o virtuální hodnotu jeho podílu, který si pro majetkové přiznání vytvořil.

Poslanec totiž přiznal, že skutečnou cenu svých akcií bude znát až po účetní uzávěrce společnosti Bene Factum za rok 2011. Tu bude muset podle zákona auditorská společnost zveřejnit - ovšem až koncem června 2012.

Auditor má zpoždění

A to už letos má toto Babákovo "zlaté vejce" s uzávěrkou minimálně časové potíže. Firma (jde o auditorskou společnost) totiž  nedokázala vlastní zprávu o hospodaření podat Městskému soudu v Praze včas, jak to ukládá zákon.

"Společnost Bene Factum nezaložila doposud zmíněný dokument do sbírky listin. Vaše upozornění tak považujeme za podnět k nápravě, tudíž společnost bude vyzvána, aby svou zákonnou povinnost splnila a výroční zprávu o hospodaření za rok 2010 doložila," uvedla počátkem měsíce mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

Když se po dokumentech ptal deník Aktuálně.cz znovu v den, kdy Babák zveřejnil své majetkové přiznání, odpověď mluvčí byla stejná: "Bene Factum dosud nedoložila požadovanou listinu."

I ve čtvrtek dostal deník Aktuálně.cz na soudu stejnou odpověď.

Zpráva o hospodaření Bene Facta za rok 2010 je přitom důležitá. Může alespoň zčásti potvrdit nebo vyvrátit Babákovu obhajobu, že jím proklamovaný odhad patnáctiprocentního podílu v Bene Factum sedí.

Poslanec Babák si nepůjčoval jen na sponzoring VV. Půjčil si i na svůj dům v Těchově.
Poslanec Babák si nepůjčoval jen na sponzoring VV. Půjčil si i na svůj dům v Těchově. | Foto: Martina Machová

Babákových 25 až 35 milionů

Sám poslanec stále opakuje, že má obdržet 25 až 35 milionů, jak to vyplnil i ve zmíněném majetkovém přiznání za rok 2010.

Reálně mu ale podle vlastních slov zatím přišlo na účet 2,5 milionu korun. To ale bylo teprve letos, takže v přiznání tento příjem uveden není. 

Už během vysvětlování svých majetkových poměrů navíc tvrdil, že začátkem letošního roku mu přijde polovina částky utržené za akcie.

O tom, kdo mu za patnáctiprocentní podíl firmy zaplatil, dál zarytě mlčí. A dosud nedokázal ani relevantně doložit, že nějaké akcie vůbec vlastnil.

Ačkoli Bene Factum podle vlastních slov pomáhal zakládat, v obchodním rejstříku jeho jméno v souvislosti s touto společností nefiguruje.

Když se deník Aktuálně.cz poslance ptal, jak k pětatřicetimilionové částce za svůj údajný podíl přišel, tvrdil, že to "vycházelo z obratu společnosti v posledních letech".

Pokud bychom přistoupili na Babákovy počty, celá firma by měla hodnotu 230 milionů korun.

Jen pro připomenutí: Babák tvrdí, že akcie kupoval v době vzniku společnosti v roce 2007 za 300 tisíc korun, z posledních hospodářských výsledků dostupných na internetových stránkách obchodního rejstříku vyplývá, že účetní hodnota společnosti byla 1,363 milionu korun. Navíc firma vykazovala mírnou ztrátu.

Strážci kasy VV - Radim Vysloužil a Michal Babák - na stranické konferenci.
Strážci kasy VV - Radim Vysloužil a Michal Babák - na stranické konferenci. | Foto: Ludvík Hradilek

Dluhy za Věci veřejné

Stejné otázky vzbuzují i zbylé Babákovy firmy, na které se odkazuje při vysvětlování peněz pro Věci veřejné.

V dubnu tvrdil, že si od své firmy MxB půjčil na sponzoring Věcí veřejných 1,6 milionu korun a od společnosti WCM CZ, kde je jen jednatelem, dalších 3,5 milionu. Redakci Aktuálně.cz v té době ukázal smlouvy o půjčce, které byly podepsány na straně věřitele i dlužníka jen Michalem Babákem.

V aktuálním majetkovém přiznání poslanec uvádí, že část dluhu již splatil. Pohledávka ve prospěch MxB v něm činí 1,3 milionu korun, WCM prý dluží 3,46 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy