Vydejte nám Bártu a Škárku, požádala policie sněmovnu

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
24. 6. 2011 15:26
Poslance chtějí protikorupční detektivové stíhat kvůli úplatkářské aféře Věcí veřejných
Jaroslav Škárka a Vít Bárta, někdejší blízcí spolupracovníci ve Věcech veřejných.
Jaroslav Škárka a Vít Bárta, někdejší blízcí spolupracovníci ve Věcech veřejných. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Protikorupční policie v pátek oficiálně požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání exministra dopravy a klíčového koaličního vyjednávače Věcí veřejných Víta Bárty a také Jaroslava Škárky, někdejšího poslance za VV.

Informaci potvrdila mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. "Požádali jsme o jejich vydání k trestnímu stíhání pro zločin podplácení a pro přečin přijetí úplatku," sdělila.

Bártu chce policie stíhat za aféru s obálkami, v nichž lídr VV před třemi měsíci předal svým bývalým stranickým kolegům z Věcí veřejných Kristýně Kočí a právě Jaroslavu Škárkovi statisíce korun. V tomto případě to policie kvalifikuje jako "zločin podplácení".

V případě Jaroslava Škárky chce policie stíhat Víta Bártu "pro přečin uplácení" a samotného Škárku "pro přečin přijetí úplatku" a to proto, že si obálky nechával a vrátil je jako poslední.

Detektivové se tedy kloní k verzi odpadlíků VV, že statisíce v obálce byly skutečně úplatkem za jejich loajalitu. Naopak Bártovu tvrzení, že šlo o kamarádskou výpomoc ve formě půjčky, neuvěřili. Mimo jiné proto, že o půjčce neexistuje žádný záznam.

Policejní žádost teď posoudí nejdříve mandátový a imunitní výbor sněmovny, o vydání nebo nevydání poslance k trestnímu stíhání pak rozhodne sněmovna jako celek hlasováním.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) upřesnila, že pokud by výbor vydal stanovisko do konce června, mohla by o vydání obou poslanců rozhodnout sněmovna už na schůzi, která bude 12. a 13. července. Ona sama ale předpokládá, že se to nestihne a že tedy budou poslanci rozhodovat až na řádné schůzi 29. srpna.

"Budu hlasovat pro vydání v obou případech," prohlásila předsedkyně sněmovny. Rozmyslela by si to jen v případě, že by se ukázalo pochybení ze strany policie, což ale ona nepředpokládá.

"Po dohodě s místopředsedy stanovíme nejvhodnější termín tak, abychom zajistili co největší účast na výboru. Rád bych ho svolal už na úterý, případně na čtvrtek," řekl k tomu Aktuálně.cz předseda mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Škárka je překvapen, Bárta se cítí nevinný

Někdejší místopředseda Věci veřejných Jaroslav Škárka, kterého právě kvůli aféře s Bártovými obálkami strana na jaře "exkomunikovala", je žádostí o své vydání zaskočen.

O co v případu jde

  • Jaroslav Škárka v dubnu oznamuje, že mu Vít Bárta předal obálku se 170 tisíci korunami. Peníze označil za úplatek.
  • Se stejným obviněním přichází o několik dní později Kristýna Kočí, v jejím případě jde o půl milionu.
  • Bárta předání peněz nepopírá. Trvá ale na tom, že šlo o půjčku. Smlouvu ale nemá.
  • Policie se po dvou měsících vyšetřování kloní k názoru, že šlo skutečně o úplatek, a chce Bártu stíhat.
  • I nadále se ale vyšetřuje role Škárky a Kočí, a to kvůli podezření, že od Bárty brali peníze i v minulosti.

"Je to pro mě trochu překvapení. Myslím, že jsem nic nespáchal," řekl před 15. hodinou Aktuálně.cz s tím, že zatím vychází jen z informací od novinářů, sněmovna ho prý dosud neinformovala.

Škárka tak zatím ani nedovedl odpovědět na otázku, jak se ke svému vydání protikorupční policii postaví. "Zda požádám sněmovnu o vydání, se rozhodnu až podle toho, na jakém základě je žádost policie postavena," uvedl.

Vít Bárta na dotazy Aktuálně.cz nereaguje, na svém profilu na Facebooku však zveřejnil krátké prohlášení, ve kterém zopakoval, že je nevinen.

"Jsem přesvědčen, že k tomuto výsledku povede i vyšetřování celé kauzy. Doposud mám veškeré informace pouze z médií, a dokud se neseznámím s podstatou obvinění, jen těžko se k tomu mohu jakkoli vyjadřovat," napsal.

Stíhání Bárty ODS a TOP 09 neřeší

Fakt, že jeden z hlavních koaličních vyjednávačů, kteří rozhodují o osudu Nečasova kabinetu, má být obviněn kvůli úplatkům, ostatním dvěma vládním stranám v zásadě nevadí. Nedělní jednání ve formátu K9 by to prý nijak ovlivnit nemělo, Bártova účast na klíčové koaliční schůzce ODS ani TOP 09 nevadí.

A samotná véčka ústy první místopředsedkyně Karolíny Peake ujišťují: "Nevidíme žádný důvod obměňovat před nedělí vyjednávací tým."

Koaliční partneři s takovým postojem nejspíše žádný problém mít nebudou. "ODS dlouhodobě zastává názor, že za složení vyjednávacího týmu má odpovědnost příslušná politická strana," řekl v pátek Aktuálně.cz předseda poslanců za ODS Zbyněk Stanjura.

Podobně mluví i šéf sněmovního klubu TOP 09 Petr Gazdík. "My ctíme presumpci neviny. Fakt, že asi bude obviněn, byl známý už delší dobu," uvádí. Vzápětí ale dodává, že poslanci za TOP 09 a Starosty budou hlasovat pro Bártovo vydání.

"Jednomyslně ho vydáme, aby měl šanci na spravedlivé řízení a mohl se očistit. Jinak na něm ulpí podezření navždy," dodává Gazdík.

Zbyněk Stanjura je v tomto ohledu opatrnější. "Budeme postupovat standardně jako v jiných případech. Nejdříve policejní žádost projedná mandátový a imunitní výbor, ten vydá stanovisko a před jednáním na plénu se náš klub bude touto otázkou zabývat," popisuje.

Humla sněmovna nevydala

O vydání poslance k trestnímu stíhání už jednou sněmovna v tomto volebním období rozhodovala. Šlo o Stanislava Humla, nestraníka, který na jaře odešel z klubu Věcí veřejných kvůli aférám spojených hlavně s Vítem Bártou.

Policie Humla podezřívala, že zmanipuloval posudek dopravní nehody. Sněmovna Humla nakonec nevydala.  

Pro vydání tehdy hlasovalo jen 10 poslanců Věcí veřejných, 6 sociálních demokratů, 9 občanských demokratů, 14 komunistů a 30 poslanců za TOP 09.

 

Právě se děje

Další zprávy