Lessy: Drobila chci řešit s nejvyšším státním zástupcem

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
17. 6. 2011 16:54
Policejní prezident nesouhlasí s rozhodnutím odložit případ údajných exmistrových úplatků
Policejní prezident Petr Lessy
Policejní prezident Petr Lessy | Foto: ČTK

Praha - Do kauzy s odložením případu údajných úplatků ze strany exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) se zřejmě vloží i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Právě s ním se chce na začátku příštího týdne sejít policejní prezident Petr Lessy, který zásadně nesouhlasí s tím, jak o případu rozhodla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná.

"Chtěli jsme, aby se tato kauza dostala do další fáze trestního řízení, plánovali jsme požádat Poslaneckou sněmovnu o Drobilovo vydání," řekl Lessy v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: Proč nesouhlasíte s názorem státního zastupitelství, že by se měla kauza zastavit?

Čerpám z informací, které v tomto okamžiku mám. My nesouhlasíme s tiskovou zprávou státního zastupitelství, že se policie ztotožnila s názorem dozorující státní zástupkyně. Říkáme, že policie měla jiný názor, chtěli jsme, aby se tato kauza dostala do další fáze trestního řízení.

A.cz: Dostali jste se tedy do fáze, kdy jste chtěli i požádat sněmovnu o vydání?

Ano, policie by požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání.

A.cz: Jaký bude tedy váš další postup?

Budeme o tom příští týden diskutovat, nechám si to vyhodnotit a takové věci jsou tématem našich pravidelných setkávání s panem nejvyšším státním zástupcem, se kterým můžeme tyto věci otevřeně řešit. Tedy věci, kdy se diametrálně rozchází právní názor policie se zastupitelstvím.

A.cz: Máte tedy pocit, že by vás v tomto případě nejvyšší státní zástupce podpořil?

My jsme domluveni, že si takové kauzy budeme sdělovat. Státní zastupitelství mělo plné právo vydat tento svůj právní názor a já jen konstatuji za policii, že my tento názor nesdílíme - že by byla tato kauza v této fázi na odložení.

 

Právě se děje

Další zprávy