Prales, nebo sjezdovky? Na Šumavě kácejí smrky

Pavel Baroch
13. 6. 2011 13:43
Na Smrčině, jednom z nejcennějších míst národního parku, je označených 450 stromů
Foto: Hnutí Duha

Vimperk - V jednom z nejcennějších míst Šumavského národního parku - na Smrčině - začali dřevorubci kácet smrky napadené kůrovcem.

Redakci Aktuálně.cz to oznámilo Hnutí Duha, které má v oblasti své hlídky. Ty zjistily, že se na tomto místě kácely kůrovcové smrky už nedávno.

Sdružení stejně jako velká část vědců s kácením v nejvzácnějších místech Šumavy nesouhlasí. Ředitel parku Jan Stráský ovšem argumentuje, že musí kůrovce zastavit, aby se nerozšiřoval dál.

Smrčina, kde se zachoval divoký les, patří spolu se sousedním Hraničníkem do oblasti, kde existují plány na výstavbu lyžařského areálu, byť oficiálně je ve hře pouze jedna lanovka na Hraničník, která má vozit české lyžaře do rakouského areálu Hochficht.

Dřevorubci kácí stromy podél hranice s Rakouskem, s nímž má české ministerstvo životního prostředí uzavřenu dohodu o ochraně jejich stromů.

Kácení podle dohody?

Bláha upozornil, že tato dohoda nedává hned právo na kácení, ale prioritně počítá se zbavováním kůry z napadených smrků.

"Mezistátní smlouva s Rakouskem výslovně říká, že v těchto místech se smrky nebudou kácet, nýbrž zbavovat kůry na stojato, aby se prales neproměnil v pustou holinu a aby stojící kmeny chránily nově rostoucí stromky před extrémním horským počasím," upozornil Bláha.

Sdružení si následně prověřovalo, zda se porážejí smrky podle původní dohody, která zahrnovala dvousetmetrové pásmo podél hranice a kde se už v minulosti kácelo, anebo podle nového dodatku, který pásmo výrazně rozšiřuje směrem do vnitrozemí. 

Vzácný tetřev hlušec.
Vzácný tetřev hlušec. | Foto: Archiv

Ohrožený tetřev

V této oblasti je přitom jedno z posledních útočišť kriticky ohroženého tetřeva hlušce v Česku.

"Vypadá to, že se kácí podle původní smlouvy ve dvousetmetrovém pásmu, ale tetřevovi je jedno, jaká mezistátní dohoda právě platí," řekl Aktuálně.cz Bláha, podle něhož byla chyba, že se zde kácelo i v minulosti.

Ředitel renomované České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek upozornil, že teď na jaře se právě líhnou kuřata vzácných tetřevů. "Kácení jakýchkoli stromů na jaře v době hnízdění je barbarstvím," konstatoval Vermouzek.

Podle ministerstva životního prostředí je  tetřeví "populace na Šumavě dnes jedinou reprodukceschopnou populací v rámci České republiky". Kuřata tetřevů se na Šumavě líhnou v hnízdě, které bývá schováno na zemi mezi stromy - právě v době kolem 15. června.

Svahy šumavské Smrčiny, kam se rozšířilo pásmo zásahu proti kůrovci.
Svahy šumavské Smrčiny, kam se rozšířilo pásmo zásahu proti kůrovci. | Foto: Hnutí Duha

Rozšířené pásmo kácení

Šumavský park ovšem plánuje, že kácení kůrovcových smrků na Smrčině výrazně rozšíří. Dodatek smlouvy s Rakouskem totiž původně dvousetmetrové pásmo podél hranice rozšiřuje na pětisetmetrové, na Smrčině dokonce na kilometrové.

Ředitel parku Jan Stráský uvedl, že na Smrčině je označeno na 450 kůrovcových smrků. A případné kácení zdůvodnil právě česko-rakouskou smlouvou.

Podle Stráského mezinárodní pracovní skupina prošla v pátek Smrčinu a ve středu rozhodne o dalším postupu. "Skupina hledá řešení, jak se domluvit na postupu, který by zajišťoval splnění dodatku mezistátní smlouvy," citovala ČTK ředitele Stráského.

Podle informací Aktuálně.cz je ovšem ve hře jen jedna varianta: kácení napadených smrků, ačkoli česko-rakouská smlouva hovoří pouze o odkorňování.

Bez povolení nemůžete kácet, varují odpůrci

Česká společnost ornitologická a Hnutí Duha už v neděli varovaly Stráského, že ohrožování tetřevů - a případné kácení - by bylo podle jejich názoru ilegální, protože k takovému zásahu potřebuje výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny.

"Je neuvěřitelné, že správa národního parku, jejímž posláním je ochrana přírody a vymáhání zákona o ochraně přírody a krajiny, přichází opakovaně s ilegálními zásahy, které přírodu Šumavy likvidují. Věřme, že Česká inspekce životního prostředí bude v případě, že ke kácení skutečně dojde, postupovat podle zákona a neprodleně jej zastaví," řekl Zdeněk Vermouzek z ornitologické společnosti.

Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha by bylo vykácení zbytku pralesa na Smrčině nenahraditelná škoda. "Kácení mezi hnízdícími tetřevy v první zóně národního parku by bylo ilegální," tvrdí Bláha.

Svahy šumavské Smrčiny, kam se rozšířilo pásmo zásahu proti kůrovci.
Svahy šumavské Smrčiny, kam se rozšířilo pásmo zásahu proti kůrovci. | Foto: Hnutí Duha

"Před veřejností to bude vypadat, jako by Jan Stráský bezohledné kácení v pralese na Smrčině nachystal jako zvláštní dárek k úterní návštěvě prezidenta Klause. Prezident před časem prohlásil, že bude první, kdo si sjezdovku na Smrčině sjede. Ale dosud mu v tom bránila ochrana vzácné pralesní přírody," dodal Bláha.

Trestní oznámení na Stráského

Mimoparlamentní Strana zelených oznámila, že na vedení parku podá trestní oznámení.

"Již v minulosti, kdy vedení parku na Šumavě svolilo k použití nebezpečných insekticidů, jsme viděli, že zde pojmy jako zákon a právo nikomu nic neříkají. U státní instituce takové chování ovšem nelze strpět," uvedl předseda zelených Ondřej Liška, podle něhož by měl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa kácení na Smrčině zabránit.

 

Právě se děje

Další zprávy