Hnali dělníky na smrt, teď kladou věnce

Jan Hron
4. 2. 2006 16:30
Duchcov - Před 75 lety poslali komunisté dělníky protestovat k duchcovskému viaduktu. Přestože znali nebezpečí. Uvnitř: FOTOGALERIE.

K výročí dělnické demonstrace uspořádala dnes KSČM ráno v severočeském Duchcově shromáždění.

V roce 1931, kdy do Československa začínala pronikat světová hospodářská krize, zde nezaměstnaní dělníci protestovali proti své chudobě.

Komunisté tam dělníky nahnali

Průvod, který zorganizovala tehdejší komunistická strana, se snažili zastavit četníci. Zbraněmi - na místě zemřelo několik lidí.

"Ministr vnitra udělal samozřejmě velkou chybu. Komunisti ale dobře věděli, že tam budou četníci a že se může střílet. Vlastně tam ty dělníky nahnali," komentuje tehdejší demonstraci Jakub Rákosník z Ústavu hospodářských a sociálních dějin na pražské filozofické fakultě.

Jeho slova potvrzuje i historik Zdeněk Kárník: "Od roku 1929, kdy Gottwald zbolševizoval KSČ, začali komunisté politizovat jakékoliv - i hospodářské nebo sociální - akce."

Průvod se konal v uzavřeném prostoru.

Na jedné straně uzavíral dav viadukt a na druhé straně kordon četníků. Když došli demonstrující k viaduktu, kde byla uzávěra, začali vykřikovat. Četníci pak vystřelili a několik lidí zabili.

"Nakonec by se četníci museli davu bránit pažbami a na něco takového nebyli připraveni. Bylo to veliké neštěstí," komentuje tragickou událost historik Kárník.

Filip: Co vy o tom víte

Vzpomínkové akce se dnes zúčastnil i předseda KSČM Vojtěch Filip.

Ten se ve svém projevu ani tak nezaobíral historickou události, jako spíše faktem, že se o ni zajímá deník Aktuálně.cz. 

Ostře se ohradil proti tomu, že by někdejší komunisté měli oběti masakru na svědomí. "To nebyla komunistická strana, kdo tam dělníky přivedl. Byl to hlad a špatná sociální situace," řekl. "Udivuje mě, že stále jsou lidé, kteří chtějí události překrucovat k obrazu svému."

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jeho slova si k duchcovskému památníku přišlo poslechnout zhruba 160 lidí. Společně se pak odebrali do nedalekého klubu Júlia Fučíka, kde pokračovali v debatách.

Podle Filipa nebyla za první republiky zdaleka vše růžové: "Pro mě vychází lépe období po roce 1948. Jak z ekonomického hlediska, tak z hlediska důstojného života občana."

Komunista Filip si na tomto srovnání trvá i přesto, že v době socialismu byli lidé státem popravováni a posíláni do pracovních táborů jen kvůli tomu, že měli jiný názor než oficiální státní. "Když vezmu v úvahu počet nezaměstnaných a těch, kteří museli emigrovat z prvorepublikového Československa, pak pro mě vychází lépe období druhé poloviny dvacátého století," tvrdí Filip.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy