Potvrzeno: Poslanec ČSSD opsal diplomovou práci

Martina Machová Sabina Slonková, Martina Machová
10. 6. 2011 6:00
Poslanec Miroslav Svoboda díky ní získal titul Ing., ale vracet ho přesto nehodlá
Miroslav Svoboda už si nepamatuje, jak se to mohlo stát.
Miroslav Svoboda už si nepamatuje, jak se to mohlo stát. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vysoká škola finanční a správní potvrdila, že poslanec ČSSD Miroslav Svoboda předložil k získání titulu inženýra z velké části opsanou diplomovou práci.

Škola to uvedla ve stanovisku, které si vyžádalo Aktuálně.cz, když před dvěma týdny obsáhlé zkopírované pasáže ve Svobodově diplomce odhalilo.

"Neuvedl citované zdroje, a tím pádem je jeho práce částečně opisem," stojí v písemném stanovisku, které tlumočila ředitelka pro marketing a komunikaci školy Jana Víšková.

Toto je mail, který vše potvrzuje.
Toto je mail, který vše potvrzuje. | Foto: Aktuálně.cz

Z detailní analýzy vyplynulo, že Svoboda takřka doslovně a bez udání zdroje okopíroval například dvě kompletní kapitoly své diplomové práce. Jednu opsal z článku ekonoma Miloslava Heziny, druhou překopíroval z přílohy k vládnímu usnesení. Nejdelší souvisle opsaná pasáž zabírá plných deset stránek poslancovy práce, jinde kopíroval po celých odstavcích.

I když je opisování, v akademickém světě jeden z nejtěžších prohřešků, nyní potvrzeno i autoritou školy, sociální demokrat rozhodně jakoukoli sebereflexi odmítá. Titul vracet nehodlá a nemíní ani odstoupit z doktorandského studia, které díky nečestně získanému titulu inženýra zahájil.

Podobně se k případu svého poslance a vlivného muže politického zákulisí staví i sociální demokracie, zejména její předseda Bohuslav Sobotka, jehož redakce Aktuálně.cz s případem konfrontovala.

Trapné! Ale titul nevrátím

Vysoká škola finanční a správní už dříve uvedla, že Svobodův případ je takového rázu, že kdyby to vysokoškolský zákon umožňoval, politik by o titul přišel.

Poslanec však neuvažuje nejenom o vrácení pochybného titulu, ale nehodlá z případu vyvodit ani politickou odpovědnost, tedy že by se například vzdal poslaneckého mandátu.

Kdo je poslanec Svoboda
Autor fotografie: ČSSD

Kdo je poslanec Svoboda

  • Do nynější sněmovny se dostal až jako náhradník za Martina Pecinu. Ač nemá nyní významné funkce, řadí se mezi vlivné postavy pražské politiky.
  • Mandát, který získal poprvé v roce 2002, neobhájil před rokem napřímo díky zásahu voličů. Ti jej jako trojku na pražské kandidátce ČSSD "vykroužkovali" - dali hromadně preferenční hlasy níže postaveným kandidátům.
  • Svoboda se v minulosti ve sněmovně profiloval jako člen rozpočtového výboru.
  • V roce 2007 umožnil při takzvaném porcování medvěda (poslanci přidělují přímo státní dotaci projektům podle svého uvážení), aby podnikatel z jeho volebního okrsku získal jeden z tehdy největších příspěvků - 23 milionů korun.
  • V minulosti vedl také tenisový tým poslanců, který si nechával proplácet cesty na turnaje do zahraničí.
  • Je znám schopností komunikovat s takzvanou šedou zónou pražské politiky, například s Tomášem Hrdličkou z ODS.

Svoji opsanou diplomovou práci totiž nepovažuje za podvod.

"Je mi to celé nesmírně trapné. Titul ale vracet nebudu, vystudoval jsem totiž řádně. Chodil jsem tam pět a půl roku. Teď hledám cestu, zda mohu práci otevřít a předělat, aby bylo vše v pořádku," prohlásil Svoboda.

I když tvrdí, že práci napsal skutečně sám, neumí vůbec věrohodně vysvětlit, jak se do ní dostaly celé doslovné kapitoly cizích textů. Tvrdí, že je zřejmě dostal v podkladech, možná prý od školy, a nebyly na nich nikde uvedeny zdroje.

"Rozhodně jsem to nezatajoval úmyslně. Nemělo by to přece logiku. Kdybych věděl, že jsou to něčí odborné práce, tak bych to tam samozřejmě uvedl," prohlásil.

Na otázku, proč vůbec do své práce doslovně kopíroval dlouhé pasáže z cizích textů a proč při tom používal i stejné grafické prvky, jaké zvolili skuteční autoři, ale také odpovědět nedokázal.

Sobotka má jednání

Na stanovisko školy, které nyní získalo Aktuálně.cz, se v první reakci na plagiát odvolávala sociální demokracie, již Svoboda zastupuje jak ve sněmovně, tak v zastupitelstvu a na radnici v Praze 10.

Její lídři nejprve řekli, že poslance vyzvou minimálně k nové obhajobě inženýrského titulu, pokud škola opisování potvrdí, ale nyní své kroky oddalují.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka například stále trvá na tom, že oficiální stanovisko školy nemá.

"Žádné oficiální vyjádření školy nemám. Ptal jsem se v úterý pana poslance Svobody a on říkal, že žádné vyjádření nemá," řekl Sobotka.

Když ho redakce upozornila, že už zmíněné stanovisko k dispozici má a že pro poslance nevychází pozitivně, Sobotka se odpovědi vyhnul. Na opakovanou žádost o postoj se omluvil s tím, že má další jednání.

Jediným radikálním názorem z vedení ČSSD tak stále zůstává výrok místopředsedy Jiřího Dientsbiera, kterému redakce předložila Svobodovu diplomovou práci a pro srovnání také texty, z nichž se v ní bez přiznání opisoval.

"Je to obrovská osobní ostuda, zcela jistě by měl ten titul vrátit. Celé ho to diskvalifikuje pro jakoukoli veřejnou funkci," řekl na to Dientsbier.

Škola už případ uzavřela

Svobodův příběh nyní zřejmě mohou uzavřít jen jeho straničtí kolegové, protože škola za ním navzdory jasnému opisování udělala tlustou čáru. Rektorka univerzity se s politikem na jeho žádost minulý pátek sešla a nehodlá už v kauze podnikat žádné kroky.

Na schůzce prý rektorka připustila, že pochybila i škola, když vedoucí Svobodovy diplomové práce a její oponentka opsané pasáže neodhalili.

"Nesplnili dobře svou roli... Rektorka školy i pan poslanec vyjádřili politování nad touto situací a pan Svoboda deklaroval, že dnes by práci vypracoval pečlivěji," uvedla marketingová ředitelka školy Víšková.

Oba pedagogové už ze školy odešli.

Z pochybného inženýra doktorem

Vysoká škola finanční a správní už také podle mluvčí Magdaleny Strakové připravila dopis o Svobodově provinění pro Policejní akademii, kde hodlá podle zjištění Aktuálně.cz politik na základě zpochybněného inženýrského titulu pokračovat ve studiích a získat o stupeň vyšší titul doktora.

Dekret přidělující Svobodovi vedoucího pedagoga k doktorátu. Pan docent už se jednou osvědčil...
Dekret přidělující Svobodovi vedoucího pedagoga k doktorátu. Pan docent už se jednou osvědčil... | Foto: Ondřej Besperát

"Paní rektorka se hned v pondělí rozhodla a připravila dopis pro tuto školu," uvedla mluvčí Straková.

Při pátrání po podrobnostech Svobodovy studijní kariéry se ukázalo, že vedoucím jeho doktorandského studia na Policejní akademii byl původně určen stejný pedagog, který dohlížel i na "opsanou" diplomovou práci na VŠFS.

Po upozornění Aktuálně.cz však Policejní akademie ale oznámila, že vedoucího změní.

Miroslav Svoboda má momentálně doktorandské studium už několik měsíců přerušeno, avšak redakci ujistil, že ho hodlá dokončit.

Myslí si, že po odhalení opsané diplomové práce na inženýra mu může úspěšně složený doktorát vrátit jeho akademickou čest.

 

Právě se děje

Další zprávy