Ctrl C + Ctrl V spojilo českého poslance s euroelitou

Petr Holub
11. 6. 2011 10:15
Vzpoura intelektuálů dovedla politiky u sousedů ke zjištění, že je lepší nebýt doktorem
Případem Dr. zu Guttenberga to začalo.
Případem Dr. zu Guttenberga to začalo. | Foto: Reuters

Praha - Německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg ztratil vinou opsané doktorské práce pověst i funkci, během tohoto jara ho následovaly také místopředsedkyně europarlamentu Koch-Mehrinová a dcera bavorského premiéra Stoiber-Sassová.

V Rakousku byli z plagiátu obviněni eurokomisař Hahn a kníže Schaumburg-Lippe a nová podezření tu následují každý týden.

Vzpoura intelektuálů trvajících na tom, že napsat doktorskou práci patří k vědeckým výkonům, rozbíjí dosud mlčenlivě přijímanou praxi, podle níž se doktorem se může stát ten, kdo umí dobře kopírovat a má patřičné známosti. 

I Česko má díky odhalení Aktuálně.cz svůj případ. V diplomové práci poslance ČSSD Miroslava Svobody jsou zkopírovány celé dlouhé pasáže.

Chcete ho se sousedními zeměmi srovnávat?   

Přehnala to s dopingem

Silvana Koch-Mehrinová patřila k největším nadějím německé pravice, odešla však z politiky za měsíc od chvíle, kdy anonymní internetový server VroniPlag zveřejnil rozbor její deset let staré disertační práce s názvem Historická měnová unie mezi hospodářstvím a politikou. 

Srovnej se Svobodou
Autor fotografie: ČSSD

Srovnej se Svobodou

  • Poslanec sociální demokracie Miroslav Svoboda dostal v roce 2007 titul inženýra na diplomovou práci Financování výsledků výzkumu a vývoje.
  • Jeho práce doslovně a bez přiznání zdroje kopíruje texty tří ekonomů a také vládní materiály.
  • S textem ekonoma Karla Mráčka z roku 2004 se například shoduje celých 80 řádek textu.
  • Usnesení vlády z ledna 2004 je zkopírováno bez přiznání na 122 řádcích.
  • Text ekonoma Miroslava Heziny z roku 2005 je zkopírován až na drobné slovní výjimky na 10 stranách.
  • Značná část opisuje i práci ekonomky Irah Kučerové.
  • Vysoká škola finanční a správní v Praze se od Svobodovy diplomové práce distancovala a opisování potvrdila.
  • Svoboda začal s inženýrským titulem cestu za doktorátem, vedl ho k němu stejný akademik, který dohlížel na opsanou diplomovou práci. Svoboda doktorát přerušil, ovšem nikoli kvůli případu opisování.
  • Opisování navzdory slibům nedokáže vysvětlit a už více týden mlčí o tom, jak se k případu postaví.
  • Sociální demokracie až na výjimku místopředsedy Jiřího Dienstbiera navzdory doloženým zjištěním Aktuálně.cz a potvrzení vysoké školy tváří, že nemá k opisování důkazy a nevyzvala svého poslance ani k tomu, aby titul inženýra vrátil.
  • Shodu Svobodovy práce a dalších autorů si můžete projít ZDE

„Čím jsou podnikatelé a svazy vládě blíž, tím nenápadněji a úspěšněji ji mohou ovlivňovat," napsala v ní. 

Avšak stejná slova už byla vytištěna roku 1985 ve Slovníku evropských hospodářských a sociálních dějin od André Armengauda a Wolframa Fischera. Koch-Mehrinová je použila bez citace.

VroniPlag odhalil doslovně opsané věty či celé odstavce na 69 stranách její dvousetstránkové práce, kterou politička obhájila na univerzitě v Heidelbergu. Přitom použila dvacet zdrojů, které zamlčela.

Mluvčí VroniPlag srovnal její práci s plagiátem exministra obrany a svého času nejoblíbenějšího německého politika Karla-Theodora zu Guttenberga (CSU).

"Kdybychom použili přirovnání k Tour de France, potom můžeme říci, že to Koch-Mehrinová přehnala s dopingem, zatímco Guttenberg se celou dobu vezl na motorce. Ale také za doping se diskvalifikuje," naspal do deníku Frankfurter Rundschau.

Politická kariéra čtyřicetileté místopředsedkyně bruselského parlamentu a členky vedení liberní strany FDP skončila 11. května. Univerzita v Heidelbergu pak slíbila, že její práci práci přezkoumá a případně jí titul odebere.

Vyšetřovatel pro Guttenberga

Právě případ zmíněného čtyřicetiletého exministra Theodora zu Guttenberga lov na plagiátory v Německu spustil.

První obvinění se objevilo na stránkách GuttenPlag 16. února. Guttenberg se o týden později vzdal titulu, který získal v roce 2007 už jako ministr na univerzitě v Bayreuthu za disertační práci „Ústava a ústavní smlouva". O další týden později už nebyl ani ministrem.

GuttenPlag zjistil, že vycházející hvězda bavorské CSU opsala dvě třetiny z textu, který předložila univerzitě. Opsané fragmenty našla na 94 procentech stran, navíc prokázala, že si bývalý ministr ke své práci vyžádal rešerše od úředníků Bundestagu.

Bayreuthská univerzita se k případu vyjádřila v polovině května. Její experti se čtyřletým zpožděním zjistili, že Guttenberg hrubě a záměrně porušoval standardy vědecké práce. V převzatých odstavcích nahrazoval některá slova synonymy, vypouštěl detaily a přehazoval věty, aby ho nešlo snadno odhalit.

Guttenberga vyšetřuje státní zástupce v Hofu pro podezření, že porušil autorský zákon.

Pranýř na internetu

Druhý týden v květnu přišla v jihoněmecké Kostnici o titul doktorky práv také dcera bavorského premiéra Edmunda Stoibera třiatřicetiletá Veronica Sassová, která podle VroniPlag opisovala bez citací na polovině stran disertační práce „Regulace mobilních sítí".

Před týdnem obvinili lovci plagiátů čtyři další politiky, nejvýznamnější z nich je europoslanec za FDP Jorgo Chatzimarkakis (45 let), u kterého našli převzaté odstavce bez citací na sedmdesáti procentech práce. Chatzimarkakis připustil, že k citacím přistupoval příliš volně a požádal univerzitu v Bonnu o expertizu.

Chatzimarkakise se ovšem už zastal kolega z Evropského parlamentu Alexandr von Lambsdorff s tím, že pranýřování na internetu musí skončit. „Když chce najít nové myšlenky, tak Chatzimarkakis určitě nepotřebuje přebírat úryvky od jiných autorů," prohlásil Lambsdorff.

Také bavorská CSU předpokládá, že se Guttenberg vrátí do politiky, až aféra odezní.

Bilder jako Pilger

Lovci plagiátorů to mají ještě těžší v Rakousku.

Až Guttenbergova aféra je povzbudila k tvrdším útokům na evropského komisaře pro regiony a někdejšího ministra pro výzkum, lidovce Johannese Hahna (54 let). Jeho práci Perspektivy současné filozofie podrobil kritice už před čtyřmi lety publicista Stefan Weber, který našel na 64 stranách disertační práce 76 ukradených úryvků.

Hahn požádal o expertizu vídeňskou univerzitu, kde v roce 1987 doktorát získal. Vídeňští profesoři požádali o stanovisko kolegy z Curychu a ti zjistili, že Weber plagiáty neprokázal. Hahn kritiku připsal opoziční Straně zelených.

Během Guttenbergovy aféry se začala o případ zajímat veřejnost a Weber měl možnost vysvětlit, že Hahn prostě jen nezapírá své zdroje. Například uvede část své práce odkazem na cizího autora, a pak opakuje jeho text v několika odstavcích, aniž připomene, že stále opakuje cizí myšlenky. 

Za příklad Hahnových „textových koláží" uvádí Weber nesmyslné použití úryvku od amerického historika Lewise Mumforda.

Odstavec nazvaný „Poutníci a účastníci slavností" (Pilgern und Festteilnehmern) věnuje Mumford iónské kolonizaci Řecka. Hahn použil část textu v odstavci zvaném „Obrazy a účastníci slavností" (Bildern und Festteilnehmern), který se zabýval římskou kolonizací.

„S vědou to má něco společného jen jako odstrašující příklad," zhodnotil Hahnovu práci vídeňský filozof Herbert Hrachovec. Samotná univerzita v dubnu přislíbila, že nechá disertaci znovu přezkoumat.

Drzý a sprostý

Rakušané zatím nedokázali dotáhnout ani mnohem jasnější případ doktorské práce Může papež ukončit krizi?, kterou sepsal na innsbrucké univerzitě kníže Mario Max Schaumburg-Lippe, ve 34 letech oblíbená postava vídeňských salónů.

Weber prozkoumal 112 stran disertace a našel 88 plagiátů, převážně vytržených bez citace z papežských encyklik a z díla kolínského kardinála Höffnera. „S něčím tak drzým a sprostým jsem se ještě nesetkal," komentoval podle týdeníku Profil svá zjištění Weber.

Univerzita v Innsbrucku loni prohlásila práci Schaumburga-Lippeho za kvalitní a napadený kníže oznámil, že se bude bránit před soudem. Letos v dubnu už univerzita souhlasila s tím, že práci nechá přezkoumat státní Agenturu pro vědeckou integritu.

 

Právě se děje

Další zprávy