Stráský a spol. slavili u pozemkového magnáta Šumavy

Pavel Baroch
25. 5. 2011 16:20
Oslava se konala v hotelu podnikatele, který vlastní i parcely u "Klausovy" lanovky
Místo oslavy: Parkhotel Tosch.
Místo oslavy: Parkhotel Tosch. | Foto: tosch-parkhotel.cz

Kašperské Hory - Vedení Národního parku Šumava si pro oslavu 20. výročí založení parku vybralo čtyřhvězdičkový Parkotel Tosch v Kašperských Horách.

Jeho majitelem je známý šumavský podnikatel František Talián, který na Šumavě vlastní rozsáhlé pozemky. Jsou mezi nimi i parcely v místech, kde obce, místní podnikatelé a regionální politici prosazují stavbu lanovky na Hraničník přes vzácnou šumavskou přírodu.

Správa národního parku i podnikatel Talián odmítají, že by oslava v luxusním hotelu měla cokoli společného s podnikatelskými záměry na Šumavě.

"Něco takového mě ani nenapadlo," řekl Aktuálně.cz František Talián. Dodal, že park si hotel v Kašperských Horách vybral bez jeho přičinění. "Park oslovil ředitele hotelu, šlo to úplně mimo mě," dodal.

Na oslavě nechyběl ani ministr Chalupa

Oslavy v Parkhotelu Tosch se v úterý večer zúčastnilo asi osmdesát lidí. Byl mezi nimi i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS, jihočeský senátor, Chalupův spolustraník Tomáš Jirsa a samozřejmě i ředitel parku Jan Stráský a podnikatel František Talián, který si nechává říkat Král Šumavy.

Stráský se přitom s Taliánem zná už několik let. Talián byl spoluzakladatel iniciativy Zachraňme Šumavu, která prosazuje masivní kácení kůrovcových smrků v národním parku, a Stráský - ještě než se stal ředitelem parku - na několika akcích sdružení aktivně vystupoval. Iniciativa má sídlo na soukromé adrese senátora Jirsy, dalšího ze zastánců radikálního postupu proti kůrovci.

Největší majitel pozemků

Sdružení Zachraňme Šumavu například loni v létě zorganizovalo ve Vimperku demonstraci za odvolání tehdejšího ředitele parku Františka Krejčího, který odmítal pustit motorové pily do nejcennějších oblastí šumavského parku.

Přibližná trasa plánované lanovky na Hraničník.
Přibližná trasa plánované lanovky na Hraničník. | Foto: Aktuálně.cz

"Na úterní oslavu jsem byl také pozván, byl jsem tam. Nevěděl jsem ale, že hotel vlastní pan Talián, to mě překvapuje. Je to asi největší soukromý majitel pozemků na Šumavě," řekl Aktuálně.cz Krejčí.

Oslavu v Parkhotelu Tosch kritizoval Jaromír Bláha z ekologického Hnutí Duha, které dlouhodobě prosazuje, aby nejvzácnější místa šumavského parku byla ponechána svému přírodnímu vývoji a kůrovcové smrky se tam nekácely.

"Uspořádáním večírku pro politiky u kontroverzního podnikatele, který vlastní na Šumavě lukrativní pozemky, dal Jan Stráský jasně najevo, že se neodstřihl od lidí, s nimiž dříve spolupracoval a kteří prosazují výstavbu lanovek a těžbu dřeva v území ponechaném přírodě," řekl Aktuálně.cz Bláha.

Lanovka má spojit českou část Šumavy se sjezdovkami na rakouské straně kopce. Má vést přes první, nejcennější zónu parku. Její kritici se navíc obávají toho, že lanovka je jen prvním krokem k budování nových sjezdovek, které by si přál i prezident Václav Klaus.

Foto: MŽP

Chalupa: Majitele nezmám

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa uvedl, že až do úterní oslavy založení šumavského parku nikdy v hotelu Tosch nebyl a s jeho majitelem, který vlastní i pozemky u plánované lanovky, se nesetkal. Zda je toto majetkové spojení problém, Chalupa neví.

"Tak jako ostaní jsem přijel na formální setkání při příležitosti oslav 20. výročí založení parku. Při této příležitosti se tedy opravdu otázka lanovky neřeší," napsal Chalupa v krátké textové zprávě.

"Pevně věřím, ře příště, při dalším významném jubileu se účastníci této akce setkají v důstojně opravených prostorách vlastního sídla, v zámku ve Vimperku, který je dosud v dezolátním stavu," dodal.

Hotel dobře (ne)známe

Podle mluvčí národního parku Jany Zwettlerové bylo důvodem, proč se výroční oslava uskutečnila právě v Parkhotelu Tosch, to, že původní sídlo správy parku bylo právě v Kašperských Horách. A s hotelem Tosch má prý park dobré zkušenosti.

Parkhotel Tosch.
Parkhotel Tosch. | Foto: tosch-parkhotel.cz

Stráského předchůdce ve vedení parku Krejčí ovšem uvedl, že v tomto hotelu se za jeho ředitelování konala jen jedna akce - zasedání Rady národního parku.

Po zveřejnění článku se navíc ozval bývalý zaměstnanec parku, který uvedl, že v Kašperských Horách nikdy správa parku nesídlila, vždycky ve Vimperku. "V Kašperských Horách chvíli sídlilo pouze vedení sekce péče o les," řekl bývalý zaměstnanec. 

Oslava vyšla park na 45 tisíc korun

Úterní oslavu 20. výročí Národního parku Šumava uváděl profesionální konferenciér, vystoupila na ní saxofonistka, součástí byly i oficiální proslovy, výstava a samozřejmě raut.

Mluvčí parku Jana Zwettlerová uvedla, že park vyšla akce na 45 tisíc korun. "Bylo to celé v naší režii," řekla Aktuálně.cz Zwettlerová. Podle ředitele hotelu Jaroslava Fischera šlo o standardní cenu, park podle něho nebyl nijak zvýhodněn.

Majitel hotelu František Talián uvedl, že na akci s nikým nevyjednával žádné podnikatelské záměry na Šumavě. A třeba s ministrem Chalupou se jen pozdravil.

"Pro hotel je ta akce samozřejmě prospěšná, to by přivítal každý hoteliér s velkou radostí," poznamenal Talián.

 

Právě se děje

Další zprávy