ČSSD dá svému poslanci čas doložit, že nepodváděl

Martina Machová Sabina Slonková, Martina Machová
24. 5. 2011 22:10
Miroslav Svoboda získal titul inženýra s prací, která bez přiznání opisuje jiné autory
Poslanec ČSSD Miroslav Svoboda si prý nechá diplomku zkontrolovat.
Poslanec ČSSD Miroslav Svoboda si prý nechá diplomku zkontrolovat. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zatímco německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg letos rezignoval, když vyšlo najevo, že ve své disertační práci použil bez uvedení zdroje pasáže z jiných textů, čeští sociální demokraté shodný případ svého poslance Miroslava Svobody zatím zlehčují.

Aktuálně.cz v pondělí zveřejnilo analýzu Svobodovy diplomové práce, s níž před čtyřmi lety získal na Vysoké škole finanční a správní titul inženýra. Z ní vyplynulo, že práce obsahuje celé kapitoly, které takřka doslovně a bez přiznání kopírují odborné texty tří ekonomů a také několik vládních dokumentů.

Politik nebyl zatím schopen tuto shodu vysvětlit a své stranické kolegy přesvědčil, aby mu dali čas se obhájit. 

"Já se v tuto chvíli i na základě dohody s vedením (poslaneckého) klubu obrátím na vysokou školu, aby mi dala připomínky k mé diplomové práci," řekl dnes Svoboda s tím, že si je kvalitou své diplomové práce jistý.

Vysoká škola finanční a správní se však už před tím od jeho práce distancovala a politikovo autorské či studijní provinění považuje za vážné.

Na opisování celebritou

Přesto si Svoboda stále vede svou a od vyvození politické odpovědnosti se ani tváří v tvář podezření z autorského podvodu bavit nehodlá.

"Mám také zájem oslovit určitou celebritu z akademického světa, aby práci zhodnotila, jestli je kvalitní, nebo je potřeba s ní něco dělat," dodává.

Jaké budou jeho další kroky v případě, že stanoviska budou negativní, neřekl.

Sobotka škole nevěří

Na stanovisko školy čeká i předseda socialistů Bohuslav Sobotka. Vyjádření, které dosud zveřejnila škola, mu nestačí.

"Dohodli jsme se s panem Svobodou, aby písemně požádal vedení školy o jejich stanovisko," řekl Aktuálne.cz. Jak se vedení sociální demokracie zachová či zda by měl Svoboda rezignovat, nechce dopředu předjímat.

Když poslanec vysvětloval okolnosti vzniku své diplomové práce stranickým kolegům, řekl, že si „podvodného jednání" není vědom.

Ostatní sociální demokraté se veřejně omezují jen na obecná konstatování. Tvrdí, že je to zejména Svobodova ostuda, nebo ostuda školy, která mu diplom vydala.

"Pravidla a nároky pro vysokoškolské studium a získání akademických titulů musí platit bez výjimek pro všechny," napsal v sms reakci místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Na upřesňující dotaz, zda bude chtít, aby poslanec složil mandát, už Hašek nereagoval.

 

Právě se děje

Další zprávy