Tisk: Dalík za Pandury chtěl půl miliardy, řekl svědek

Domácí Domácí
10. 5. 2011 22:35
Vypověděl to na policii manažer firmy Steyr. Marek Dalík popírá, že žádal peníze
Marek Dalík. (Foto z roku 2006.)
Marek Dalík. (Foto z roku 2006.) | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Manažer rakouské firmy Steyr na policii vypověděl, že po něm a jeho firmě žádal lobbista Marek Dalík osmnáct milionů eur jako provizi za obchod s transportéry Pandur pro českou armádu. Informaci přinesly v úterý večer Novinky.cz a iDnes.cz.

Údajná žádost o úplatek měla pocházet z roku 2007, kdy byla u moci Topolánkova vláda.

Dalík v úterý Rakušanovo tvrzení popřel a označil ho za "úplný nesmysl".

"Rozhodně jsem po nikom žádné peníze nepožadoval," citovaly Dalíka Novinky.cz. Uvedl, že se zúčastnil dvou neformálních schůzek s dodavateli pandurů, s nimiž se předem neznal, a to na jejich žádost.

MF Dnes má ovšem k dispozici protokol manažerova výslechu, ve kterém stojí: „Dalík uvedl, že pokud máme zájem na další realizaci projektu, je prý nutná platba celkem 18 milionů eur."

Obrněnec Pandur v rukou české armády.
Obrněnec Pandur v rukou české armády. | Foto: Jan Langer

Na dvou zmiňovaných schůzkách - v Brně a v Praze - bylo podle MF Dnes evropské vedení společnosti General Dynamics, pod niž firma Steyr spadá. Českou stranu měli zastupovat náměstek ministryně obrany Martin Barták, lobbista Marek Dalík a významný slovenský obchodník se zbraněmi Miroslav Výboh.

MF Dnes s odvoláním na protokol rakouské policie popisuje události takto: Když se druhá, pražská schůzka chýlila ke konci, náměstek Barták požádal Johna Ulricha, prezidenta evropské větve General Dynamics, o soukromý rozhovor. Když odešli z místnosti, vznesl podle rakouského manažera Dalík svou žádost o mnohamilionovou sumu (v přepočtu téměř půl miliardy korun).

"Řekl nám, že pokud máme zájem o pokračování projektu, bylo by nutné zaplatit třikrát šest milionů eur," vypověděl podle MF Dnes manažer a dodal: "Požádal jsem jej, aby to nějak blíže vysvětlil, protože hovoří o enormní peněžité částce za velmi nejasné plnění. On v podstatě ještě jednou řekl totéž. Rozhovor trval asi deset minut."

V té chvíli u toho podle něho byli čtyři muži. Kromě něj a Dalíka ještě bývalý americký diplomat a poradce General Dynamics Victor Jakovich a Miroslav Výboh.

Manažer Steyru mimo jiné vypověděl, že o Dalíkově žádosti o peníze informovali už v roce 2007 zástupci firmy americkou ambasádu v Praze. Co přesně ambasáda tehdy udělala, není jasné. Stejně tak není známo, zda firma nakonec do Česka nějaký úplatek poslala a případně komu, píše MF Dnes. Podle českého práva je však trestným činem už samotná žádost o úplatek.

Topolánkova vláda smlouvu s firmou Steyr nakonec uzavřela: za 14,4 miliardy korun Česko koupilo 107 obrněnců.

 

Právě se děje

Další zprávy