Babáka udala banka, jdou po něm Kalouskovi detektivové

Martina Machová Sabina Slonková, Martina Machová
10. 5. 2011 5:30
Poslanci přistál na účtu milion v hotovosti, obratem putoval do kasy Věcí veřejných
Čí byly peníze, které Babák poslal do pokladny Věci veřejných?
Čí byly peníze, které Babák poslal do pokladny Věci veřejných? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Speciální útvar ministerstva financí proti praní špinavých peněz začal prověřovat transakce, díky nimž poslanec Věcí veřejných Michal Babák věnoval své straně v letech 2009 a 2010 téměř šest milionů korun.

Analytici ministra financí Miroslava Kalouska se podle zjištění deníku Aktuálně.cz do případu vložili na základě upozornění banky, která zachytila neobvyklé operace na poslancově účtu.

Část ze sponzorských peněz totiž byla na Babákovo konto vložena v hotovosti a banka má o skutečném původu peněz pochybnosti.

Na Babákův účet bylo přímo na přepážce banky v rozmezí necelého tři čtvrtě roku ve třech vkladech přidáno hotově celkem 1,2 milionu korun. Ty samé peníze pak obratem putovaly na účet Věcí veřejných, tentokrát už bezhotovostně, převodem z účtu na účet.

Milion a čtvrt v hotovosti

Firmy Michala Babáka

WCM CZ

  • Společnost, kde je Michal Babák jednatelem a jeho manželka prokuristkou, vlastní z většiny Peter Clifford, pětina náleží blanenskému podnikateli Josefu Liškovi. Babák si z ní půjčil v průběhu roku 2009 a 2010 3,5 milionu korun. Prý měl slovní souhlas majitele. Smlouvy o půjčkách jsou podepsány jak na straně dárce, tak příjemce Michalem Babákem. Podle obchodního rejstříku vykazuje společnost v posledních letech ztráty. Údaje za rok 2009 zatím chybějí. Jedná se o společnost, od které Babák koupil dům v Blansku a která mu rovněž ručila za jeho první hypotéku.

MxB

  • Poradenská společnost, jíž vlastní Michal Babák spolu s Marií Hlaváčkovou. Poslanec VV v ní drží většinu, 80 procent. Celkově si z ní podle svého tvrzení půjčil na dary pro stranu 1,6 milionu. Poslední údaje z obchodního rejstříku jsou za rok 2008 - společnost nevykazuje vysoké zisky. Na smlouvách o půjčkách je opět za obě strany transakce podepsán Michal Babák.

Bene Factum

  • Auditorská společnost, poslanec tvrdí, že vlastnil 15 % akcií, jejichž prodejem chtěl splatit dluhy, které si vytvořil sponzorskými dary pro VV.  Babák tvrdí, že za akcie Bene Factum inkasoval 35 milionů korun. Podle obchodního rejstříku vlastní společnost napůl Miloš Havránek a Petr Šrámek. Babák dosud nepředložil žádný listinný důkaz, že akcie skutečně vlastnil nebo že je prodal. Pokud skutečně podíl prodal za zmíněnou cenu, měla by společnost hodnotu přes 230 miliónů. Podle poslední závěrečné zprávy o hospodaření společnosti v roce 2009 byla účetní hodnota společnosti 1,363 milionu korun. Firma v tu dobu vykazovala mírnou ztrátu. Podle Babáka se jí ale podařilo získat klíčové klienty teprve v posledních letech.

Ministerstvo financí informace o prověřování poslancova konta odmítlo jakkoli komentovat.

"Bohužel nemůžeme poskytnout požadované informace, neboť veškeré skutečnosti týkající se oznámení a šetření podezřelého obchodu podléhají povinnosti mlčenlivosti," stojí ve stanovisku Kalouskova mluvčího Ondřeje Jakoba.

Případ poslance Babáka má podle informací Aktuálně.cz na stole Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva, který se věnuje odhalování nezákonných finančních operací, zejména případům, kde je podezření na praní špinavých peněz.

V minulých měsících Kalouskovi analytici podávali trestní oznámení například v kauze ProMoPro, kvůli níž se ocitl pod tlakem ministr obrany Alexandr Vondra. Detektivové z FAÚ také předali policii případ podezřelé propagační kampaně, kterou za sto milionů zorganizoval pražský magistrát.

Kdo peníze vložil? Nepamatuji se

Sám Babák tvrdí, že si nepamatuje, zda peníze skládal na účet sám, nebo zda to byl někdo jiný. "Těch transakcí za ten rok bylo tolik, že opravdu vám to v tuto chvíli nedokážu říci," reagoval na dotaz Aktuálně.cz.

"Já jsem mohl někomu dát peníze, aby je šel složit do banky. To já tak běžně dělám," dodal vysvětlení k transakcím za více než milion korun.

V případě, že nevkládal na účet peníze Babák sám, mohl to být podle něj některý z jeho zaměstnanců nebo někdo z jeho kolegů z firmy. Poslanec také přislíbil, že se pokusí najít pokladní složenku, na které je vkladatel uveden.

Musí pro ni prý (stejně jako pro všechny dokumenty, které bylo v jeho kauze třeba předložit) do Blanska, kam se chystá v závěru týdne.

Jak chodily peníze

To, že Michal Babák poslal Věcem veřejným stovky tisíc, které na jeho účet skutečně dorazily v hotovosti, vyplývá i z dokumentů, které on sám zveřejnil, když byl přinucen své dary vysvětlovat.

Na počátku jeho kauzy totiž stojí podezření, že celkových skoro šest milionů korun nešlo z jeho kapsy, protože je nemohl poskytnout jenom ze svých příjmů. Aktuálně.cz navíc zjistilo, že zhruba ve stejné době poslanec splácel několik hypoték, jejichž výše dá dohromady 12,7 milionu korun.

Babák řekl, že si na dary z větší části půjčil, a aby pochybnosti rozptýlil, zveřejnil zmíněné výpisy ze svého účtu. Původ peněz ale i přesto zůstal nejasný.

Faksimile bakovního výpisu, jak je předložil poslanec Michal Babák. 11. září bylo na jeho účet vloženo v hotovosti 500 tisíc korun. Politik tvrdí, že zpoloviny šlo o jeho vlastní hotovost a zpoloviny o hotové peníze od firmy WCM.CZ s.r.o.
Faksimile bakovního výpisu, jak je předložil poslanec Michal Babák. 11. září bylo na jeho účet vloženo v hotovosti 500 tisíc korun. Politik tvrdí, že zpoloviny šlo o jeho vlastní hotovost a zpoloviny o hotové peníze od firmy WCM.CZ s.r.o. | Foto: Aktuálně.cz

Co konkrétně vyplývá z výpisů z poslancova konta?

Jedenáctého září 2009 byl proveden hotovostní vklad ve prospěch jeho účtu ve výši 500 tisíc korun, stejná částka byla vložena na jeho konto 29. září 2009. A do třetice přinesl poslanec na přepážku v hotovosti 200 tisíc korun 30. března 2010.

Šest set padesát tisíc korun vložených v hotovosti označuje Michal Babák za svoji "osobní hotovost". Zbývajících 550 tisíc pak za peníze, které obdržel od společností WCM CZ a MxB, v nichž figuruje.

Faksimile bankovního výpisu poslance VV Michala Babáka. Důležitý je záznam o tom, že 29. září 2000 byla na jeho účet vložena hotově částka 500 tisíc korun. Babák opět uvedl, že zčásti šlo o hotové peníze od WCM CZ s.r.o. a zčásti o jeho osoobní hotovost. Den poté přichází od WCM CZ s.r.o. převodem dalších 500 tisíc korun.
Faksimile bankovního výpisu poslance VV Michala Babáka. Důležitý je záznam o tom, že 29. září 2000 byla na jeho účet vložena hotově částka 500 tisíc korun. Babák opět uvedl, že zčásti šlo o hotové peníze od WCM CZ s.r.o. a zčásti o jeho osoobní hotovost. Den poté přichází od WCM CZ s.r.o. převodem dalších 500 tisíc korun. | Foto: Aktuálně.cz

Podle poslancova tvrzení jde o půjčky: firmy mu údajně půjčily 5,1 milionu (podstatná část šla standardně z účtu na účet), které chce splatit prodejem svých akcií další společnosti.

Jednou hotově, podruhé na účet

Detailní pohled do Babákova účtu přitom odhaluje další nejasnost. Proč firmy, které mu údajně půjčily, jednou pošlou peníze na účet a ve stejné době mu dávají další částku hotově.

Konkrétně jde o operace z podzimu 2009.

Devětadvacátého září Babák na účet vkládá 500 tisíc, z toho údajně 300 tisíc od firmy WCM. Jen o den později, 30. září, stejná firma WCM posílá Babákovi standardní cestou na konto půl milionu.

Pátraní Kalouskových detektivů může vést k tomu, že Babákův případ bude předán policii nebo finančnímu úřadu. Právě ten může současně zkontrolovat finanční situaci firem, o nichž poslanec tvrdí, že mu půjčily.

 

Právě se děje

Další zprávy