Berní úřad začal pátrat po milionech pro umírající děti

Sabina Slonková
9. 5. 2011 6:29
Ministerská kontrola potvrdila pochybnosti o využití státních peněz na dětský hospic
Tady měl stát dětský hospic...
Tady měl stát dětský hospic... | Foto: Sabina Slonková

Praha - Osud třiceti miliónů korun, které před lety poslalo ministerstvo zdravotnictví vedené Tomášem Julínkem na stavbu dětského hospice do středočeských Vraňan, je čím dál pochybnější.

Kontrola ministerstva, v jehož čele nyní stojíLeoš Heger, potvrdila podezření, které vznesl před časem deník Aktuálně.cz, když o dotaci napsal:

"Kontrola byla ukončena s podezřením na neoprávněné použití části finančních prostředků z dotace. Proto jsme podali podnět finančnímu úřadu," uvedl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Ve Vraňanech navzdory třicetimiliónové státní subvenci stojí už druhým rokem místo fungujícího hospice jen hrubá stavba.

U kolika peněz z celkových třiceti dotačních milionů objevili ministerští kontroloři nesrovnalosti, ministerstvo zdravotnictví nezveřejnilo. "To už musí vyřešit finanční úřad, ten na to má dostatečné nástroje," říká k tomu mluvčí Sršeň.

Peníze poslal Julínek

O dotacích pro podezřelý projekt dětského hospice ve Vraňanech rozhodl tým tehdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka v květnu 2008. A to i přes to, že úředníci ministerstva měli o projektu od počátku pochybnosti a původně jej vůbec nechtěli finančně podporovat.

Oč v příběhu jde?

  • stát poslal 30 milionů pro dětský hospic ve středočeských Vraňanech
  • mělo jít o zařízení pro nevyléčitelně nemocné děti, kterým zbývá zhruba půl roku života
  • stavba podle webových stránek začala v roce 2007, dodnes nestojí
  • úředníci ministerstva zdravotnictví původně projektu odmítli peníze poslat
  • nebyla jistota, že sdružení sežene i další peníze
  • projekt dětského hospice zpochybnili i odborníci, česká společnost jej nevyužije
  • na peníze čekaly jiné rozestavěné hospice
  • Julínkův tým nakonec dotaci odklepl, návrh předložil jiný odbor
  • původní garant Zuzana Paroubková dává od projektu ruce pryč
  • sdružení, které miliony dostalo, o využití dotace odmítá mluvit

Třicet dotačních milionů bylo navíc posláno do Vraňan na úkor jiných zájemců, jimž úředníci původně peníze napevno přislíbili, což vážně ohrozilo dostavbu hospiců v Čerčanech a v Chrudimi.

Za nevydařeným projektem stojí občanské sdružení Hospic V dobré víře, které dosud nemělo s obdobnými zařízeními pro nevyléčitelně nemocné děti zkušenost. Je složeno výlučně z rodinných příslušníků bývalého vojáka z povolání a dnešního šéfa Správy účelových zařízení ČVUT Zdeňka Zmrzlíka.

Za sdružení vystupují Zmrzlíkova dcera Lenka a manželka Jana. On sám stál původně v čele sdružení.

Firma vydělala na ČVUT i hospici

Rodina Zmrzlíkových o projektu odmítá cokoli veřejně říkat, s novináři členové rodiny nekomunikují. V minulých dnech opětovně nezvedali telefony, email zaslaný na adresu hospice nechali bez odpovědi. Odpovědi nedorazily ani od Zdeňka Zmrzlíka, jehož asistentka minulý čtvrtek požádala redakci o otázky elektronickou poštou.

Právě Zmrzlík přitom dluží ještě jedno vysvětlení k mlze nad celým projektem.

Podle zjištění Aktuálně.cz jde o těsné propojení mezi rodinným sdružením pro hospic a stavební společností Habak, která ve Vraňanech budovu rozestavěla.

Stejná firma totiž v minulých letech získávala zakázky od Správy účelových zařízení ČVUT, kterou řídí Zdeněk Zmrzlík.

A navíc: sdružení rodiny Zmrzlíkových donedávna sídlilo v rekonstruovaném sídle jednoho ze spolumajitelů společnosti Habak v Horních Počaplech.

Společnost Habak má práci pro Správu účelových zařízení ČVUT uvedenou na svých internetových stránkách ve svých referencích. Tak například v roce 2009 za šest milionů opravovala rekonstrukci střech Strahovských kolejí.

Z webové Centrální adresy nadto vyplývá, že v roce 2006 získala přes dva miliony za zednické a stavební opravy na kolejích.

Kolik vlastně měli peněz?

Vazbami mezi firmou Habak a sdružením Hospic v dobré víře se nyní začal zabývat finanční úřad. Jeho kontrola musí vyřešit ještě jednu záhadu: kolik peněz vlastně sdružení nashromáždilo. Jeho zástupci totiž ve veřejně dostupných databázích tento údaj nikde neuvádí a mluvit o něm také odmítají.

Na webových stránkách hospice pouze píší, že stavba ve Vaňanech byla postavena výhradně "ze soukromých zdrojů".

"Minimální finanční prostředky, které jsme použili, byly výhradně z našich zdrojů, avšak je jich tak žalostně málo, že na větší stavební úpravy a další etapy výstavby nám tyto nestačí," píší zástupkyně sdružení.

O státní dotaci ani slovo.

Sdružení přitom mělo prokazatelně peníze i od sponzorů. To potvrdila například Zuzana Paroubková, bývalá manželka expremiéra, která jeden čas byla garantem celého projektu. Právě i její sdružení na vraňanský hospic přispělo, částku ale nezveřejnila.

Nakonec i Paroubková, která se roky věnovala pomoci potřebným, dala od sdružení ruce pryč. "Už tak tři roky s nimi nejsme v kontaktu. Vadilo nám, že se nic neděje, ještě jsou drzí a chtěli by další peníze. Ale neměli snahu, abychom jim pomohli jinak než finančně," řekla Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy