Chalupa prohrál s uhlobarony, teplárny uhlí nedostanou

Pavel Baroch
5. 5. 2011 16:00
Ve sporu o uhlí z dolu Vršany jde i o těžební limity v severozápadních Čechách
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa neuspěl v souboji s vlivnou společností Czech Coal privatizačního miliardáře Pavla Tykače, když požadoval, aby většina uhlí z nově otvíraného povrchového dolu Vršany směřovala přednostně teplárnám.

Český báňský úřad potvrdil rozhodnutí svého regionálního pracoviště v Mostě, které už dříve uvedlo, že báňský úřad nemůže určovat, komu těžaři budou uhlí dodávat.

"Odvolací orgán posoudil tuto námitku jako nedůvodnou," stojí v zamítavém stanovisku Českého báňského úřadu, které má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Dodavatelsko-odběratelské vztahy

Ústřední orgán báňské správy se ztotožnil se stanoviskem své mostecké pobočky, že nemá právo společnosti Czech Coal určovat, komu má uhlí z Vršan prodávat.

"Požadavek na předmětné dodavatelsko-odběratelské vztahy jde nad rámec právních předpisů a orgánům Státní báňské správy do těchto vztahů nepřísluší zasahovat," uvádí se v sedmistránkovém rozhodnutí Českého báňského úřadu v Praze.

Proti původnímu rozhodnutí mosteckého pracoviště báňského úřadu se odvolal majitel teplárny v Komořanech a litvínovské sdružení Kořeny, jehož cílem je zachování těžebních limitů v severozápadních Čechách.

Obě instituce požadovaly splnění Chalupova požadavku, že minimálně 60 procent uhlí z Vršan musí získat "zdroje zajišťující dodávky tepla pro systémy centrálního zásobování teplem".

Foto: Czech Coal

Ve Vršnech jde i o těžební limity

Proč právě toto hnutí, když Vršany za těžební limity nemíří? Protože ve Vršanech se hraje rovněž o budoucnost těžebních limitů a osud severočeského Horního Jiřetína a přilehlých Černic. Ty ohrožuje důl ČSA, kde uhlí těží rovněž Czech Coal.

Jako jeden z hlavních argumentů, proč by se hranice těžby z roku 1991 měla vymazat z mapy, slouží zastáncům prolomení limitů i to, že bude chybět uhlí pro české teplárny, pokud se velkorypadla zastaví na hranici těžby. Naposledy se to objevilo ve zprávě expertní komise, kterou ustavilo ministerstvo průmyslu - více ZDE.

Nevládní organizace proto navrhují, aby se část uhlí před limity použila výhradně pro teplárny a vytvořil se tak dostatek času k přechodu na jiný typ vytápění, než je uhlí. K tomu by měly posloužit právě Vršany.

Ostatně i v platné státní energetické koncepci, kterou vypracoval ještě ministr průmyslu Vladimír Tošovský v úřednické vládě Jana Fischera, se hovoří o přednostním využití části uhelných zásob pro velké teplárny.

A k tomuto konceptu se teď přihlásilo i ministerstvo životního prostředí. Důl Vršany přitom zatím slouží především jako zásobárna paliva pro elektrárnu Počerady společnosti ČEZ.

Sdružení Kořeny: Půjdeme k soudu

Litvínovské občanské sdružení Kořeny, které v kauze uhlí z Vršan spolupracuje s českou pobočkou Greenpeace, v reakci na rozhodnutí Českého baňského úřadu uvedlo, že se obrátí se správní žalobou k soudu.

Foto: Pavel Baroch

"Rozhodně to tak nenecháme. Český báňský úřad bude muset své rozhodnutí obhájit před nezávislým soudem," řekl Jan Rovenský z pražské kanceláře Greenpeace. Věří, že sdružení s žalobou uspěje.

Rovenský připomněl, že vlastníkem uhlí v dole Vršany je stát, který si tak mohl dát podmínky, za nichž by těžbu povolil, tedy i přednostní zasobávání tepláren. Stát ovšem podle něho promarnil nejrychlejší a nejschůdnější cestu, jak teplárnám zajistit dostatek uhlí na desítky let.

"Jsme přesvědčeni, že šlo o záměr - pokud by totiž teplárny dostaly uhlí z Vršan, přestaly by volat po prolomení limitů těžby. Něco podobného samozřejmě nemohli Tykačovi spojenci z ministerstva průmyslu a báňské správy připustit," řekla Tereza Otcovská ze sdružení Kořeny.

Mohl Chalupa udělat víc?

Jan Rovenský z Greenpeace soudí, že více mohl udělat i ministr životního prosteřdí Tomáš Chalupa.

"Selhaly nejen báňské úřady, kde se to vzhledem k jejich vazbě na těžební společnosti dalo čekat, ale i ministerstvo průmyslu, které se odmítlo ve věci jakkoliv angažovat. Na půl cesty bohužel zůstalo i ministerstvo životního prostředí - jako jediné se sice za oprávněný a rozumný požadavek tepláren veřejně postavilo, ale do právního střetu s báňským úřadem nakonec nešlo," uvedl Rovenský

Ministr Chalupa se ke kauze uhlí z Vršan zatím osobně nevyjádřil. Redakce Aktuálně.cz ho sice už ve čtvrtek ráno požádalo krátkou textovou zprávou o stanovisko, ale až pozdě odpoledne zareagovalo ministerstvo životního prostředí obecným prohlášením, že rpzhodnutí báňského úřadu respektuje.

Foto: Ludvík Hradilek

Budeme to analyzovat

"Nicméně jsme přesvědčeni, že je úkolem státní správy dále analyzovat možnosti, které by umožnily zajistit uhlí pro české teplárenství. Jde o jasný veřejný zájem související s dodávkou tepla pro desetitisíce domácností a stát v tomto procesu musí hrát aktivní roli," uvedlo ministerstvo, které chystá vlastní analýzy, jak současnou situaci řešit.

V prohlášení se připomíná, že ministr Chalupa poslal požadavek na přednostní využití většiny uhlí z dolu Vršany předsedovi Českého báňského úřadu a ministrovi průmyslu a obchodu.

"Domníváme se, že je ve veřejném zájmu otevřít diskuzi nad vývojem teplárenství v České republice, a to v kontextu dostupných zásob uhlí z vlastních zdrojů," konstatovala mluvčí ministerstva Michaela Jendeková.

 

Právě se děje

Další zprávy