Šéfové protikorupční policie si rozdělili milion

Sabina Slonková
28. 4. 2011 6:37
Mimořádné odměny dostali i ti funkcináři, kteří museli odejít
Ti, co proti zločinu skutečně bojují, na statisícové odměny nikdy nedosáhnou.
Ti, co proti zločinu skutečně bojují, na statisícové odměny nikdy nedosáhnou. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jen co se funkce ujal nový policejní prezident a bylo jasné, že elitní protikorupční službu očekává personální třesk, začali její šéfové pracovat na tom, aby své posty neopouštěli s prázdnou.

Z informací Aktuálně.cz vyplývá, že vedení služby pod vedením tehdejšího ředitele Libora Vrby rozhodlo o přidělení mimořádných odměn za první čtvrtletí letošního roku v celkové výši jeden milion korun.

Kolik lidí přesně si tuto částku rozdělilo, policie tají, jisté ale je, že se vztahovala i na vrcholové funkcionáře služby.

Vedení protikorupční služby v čele s Vrbou přitom dlouhodobě čelilo kritice, že není schopno motivovat své podřízené k boji s úplatkářstvím a vážnou hospodářskou kriminalitou. Jeden z hlavních veřejně prezentovaných důvodů, proč Vrba a spol. museli odejít, bylo to, že služba pod jejich vedením nechytila žádnou "velkou rybu".

Bývalý šéf protikorupční policie Libor Vrba.
Bývalý šéf protikorupční policie Libor Vrba. | Foto: Vojtěch Marek

Nesmí se to opakovat

Informace o čtvrtletních odměnách potvrdil na přímý dotaz Aktuálně.cz nový šéf služby Tomáš Martinec. Dodal, že podobná praxe je nepřípustná.

"Rozhodnutí o odměnách už platí, nejde s tím nic udělat a zvrátit jej. Každopádně to je praxe, kterou nehodlám za svého působení opakovat," uvedl Martinec.

Bývalý ředitel Vrba ale trvá na tom, že s odměnami je všechno v pořádku. Připustil, že je dostali i odcházející náměstci. Obhajuje to tvrzením, že útvar v prvním čtvrtlení dosáhl extrémně dobrých výsledků.

"Toto období bylo nejlepší v historii útvaru, jak v odhalování korupce, tak v daňové oblasti. Není na tom nic špatného, dostali jsme pokyn z policejního prezidia ty peníze rozdělit," sdělil Aktuálně.cz Vrba.

Kdo věděl o tunelování?

Zprávy o odměnách pro vedení protikorupční služby přicházejí ve chvíli, kdy policie šetří, kde se dá. Úspory došly tak daleko, že policisté nemohou v řadě případů kvůli nedostatku peněz na benzín používat služební vozidla.

Inspekce ministra vnitra navíc podle deníku Právo začala prověřovat, že kdosi ve službě tuneloval fond určený k vyplácení odměn pro informátory.

Podle informací Aktuálně.cz inspekce nyní zjišťuje, jakou roli v případu hráli právě šéfové protikorupční služby, kteří byli z titulu svých funkcí za čerpání tajných fondů zodpovědní a měli je kontrolovat.

Bývalý ředitel Vrba v tom vidí kampaň proti své osobě. "Naopak jsem to byl já, kdo nařídil kontrolu využívání fondu," prohlásil.

Odměny jako evergreen

To, že si vrcholní funkcionáři resortu přilepšují k platu mimořádnými odměnami, se na vnitru stalo pravidelnou záležitostí. Na skutečně vysoké odměny přitom zpravidla nikdy nedosáhnou lidé, kteří fakticky proti kriminalitě bojují.

Dělo se to i v éře ministra Radka Johna, který podobnou praxi v minulosti kritizoval a který po vládní krizi zaujal jiné místo v kabinetu.  Johnův dvanáctičlenný nejužší tým si před Vánocemi rozdělil téměř tři miliony. Někteří z nich - jako třeba náměstci Čech a Franz - přitom na ministerstvu předtím pracovali jen několik týdnů.

 

Právě se děje

Další zprávy