Bumerang ABL: Od ministra vyhozen, státní firmou přijat

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
25. 4. 2011 18:00
Ministr Dobeš ho jako náměstka vyhodil, ještě za Bárty se vrátil na vlivný post v ČD Cargo
Kryštof Hajn.
Kryštof Hajn. | Foto: www.msmt.cz

Praha - Někdejší manažer agentury ABL a propuštěný náměstek ministra školství Kryštof Hajn našel další místo ve státních službách. Nastoupil na vlivné místo ve státem vlastněném podniku ČD Cargo.

Oficiální nástup připadl právě na den, kdy se naplno rozjela vládní krize a kdy byl přinucen k rezignaci na post ve vládě ministr dopravy Vít Bárta.

Podnik ČD Cargo spadá pod resort, který někdejší majitel agentury ABL vedl. Bárta byl donucen k odchodu ve chvíli, kdy na veřejnost pronikl jeho tři roky starý plán proniknout  v zájmu obchodních zájmů ABL do politiky.

"Mohu potvrdit, že Kryštof Hajn je zaměstnancem společnosti. Jeho pozice se jmenuje korporátní manažer rizik," řekl Aktuálně.cz mluvčí ČD Cargo Roman Jandík.

Řeči se vedou, Hajn nastoupil

Kryštof Hajn se dostal v tichosti na vlivný státní post ve chvíli, kdy se Bárta a další politici Věcí veřejných bránili kritice, že právě v duchu zmíněného plánu obsazují vrcholná místa státní správy lidmi z ABL.

Hajnovo propuštění z ministerstva školství bylo podle nich jedním z konkrétních příkladů, že kritika vůči ABL a Bártovi není spravedlivá, protože lidé spojení s jeho bývalou firmou státní správu opouštějí.     

Jako šéf správní rady ČD Cargo také nadále působí další člověk spojený s ABL, bývalý Bártův náměstek Martin Sýkora, u něhož nyní novináři zjistili, že jako vrcholný státní úředník na ministerstvu byl několik týdnů na výplatní listině soukromé firmy.

K Hajnovi ještě připomeňme, že hned po volbách nastoupil na klíčový post náměstka pro vysoké školy. Po skandálu s vyhrožováním představitelům českobudějovické vysoké školy ho Dobeš přesunul na jiný post náměstka a později ho propustil.

Šmerdovi to nevadí

Bártův nástupce na ministerském postu Radek Šmerda dal hned po své nominaci na post ministra najevo, že mu angažmá manažerů ABL na vlivných místech státní správy nevadí a že nemá v úmyslu proti působení Hajna ve státní firmě nijak intervenovat.

"Nevidím v tom problém, stejně jako u kohokoli, pokud není ve střetu zájmů. V dopravním rybníku pracují desítky tisíc lidí a já nebudu řešit, kdo kdy kde pracoval. Pokud ten člověk není trestně stíhaný, je to věc managementu Carga. Do toho já jim mluvit určitě nebudu," řekl Aktuálně.cz Šmerda.

Hajna si podle mluvčího ČD Cargo vybralo přímo představenstvo společnosti. Podobný post před ním v Cargu nikdo nezastával, ale společnost popírá, že by jej zřídila jen kvůli němu. 

"Pozice korporátního manažera rizik byla zřízena na základě usnesení valné hromady ČD Cargo, která se konala počátkem prosince 2010. Z ní vyplynula pro ČD Cargo povinnost zřídit odbor řízení rizik, který by komplexně zastřešoval řízení nejen finančních rizik, ale i provozních, obchodních a jiných, podobně, jako je to na mateřské společnosti," uvedl Jandík.

Informace znamenají vliv

Ve společnosti se kontrolou a riziky zabývají už dva jiné útvary - oddělené vnitropodnikové kontroly a útvar kontrolingu.

Vít Bárta.
Vít Bárta. | Foto: Ludvík Hradilek

Podle informací Aktuálně.cz je Hajnovo postavení v rámci ČD Cargo velmi vlivné, má totiž přístup ke všem důležitým informacím, a tím i vliv na samotný management.

"Právě informace jsou rodinným stříbrem firmy. S nimi by se daly dělat sta milionové obchody v kanceláři s jednou sekretářkou," komentuje to někdejší náměstek ministra dopravy Zdeněk Žák. Podle něj je rizikový samotný fakt, že společnost rozšíří počet lidí, kteří mají k citlivým informacím přístup.

Hajn nemá podle mluvčího Jandíka žádné vlastní podřízené, na jednotlivých projektech má spolupracovat s lidmi z jiných odborů. Hajn kromě podřízených nemá v rámci Carga ani standardní nadřízené, jeho post stojí de facto mimo strukturu fimy a je odpovědný přímo představenstvu.

 

Právě se děje

Další zprávy