Porcování 21 miliard v kraji kmotrů zasáhla korupce

Petr Holub
24. 3. 2011 16:45
Co hledají experti na organizovaný zločin při razii v Ústí nad Labem?
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Policie ČR

Praha - Policejní razie v sídle Regionální rady operačního programu Severozápad v Ústí nad Labem podtrhla ostudné poměry, v nichž se čerpají dotace z Evropské unie.

Příslušníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu nezveřejnili důvody, proč v úterý ústecké kanceláře obsadili, avšak inventura Aktuálně.cz nasvědčuje tomu, že celý dotační systém této instituce (rozděluje 21 miliard korun) zasáhla korupce.

Koneckonců - už před razií začala policie tři konkrétní případy vyšetřovat.

Vyšetřovatelé ověřují podezření z korupce při nákupu přístrojů pro nemocnice v Ústeckém kraji, při výstavbě Pavilonu akutní medicíny v Karlových Varech a revitalizaci městského parku v Ústí nad Labem.

Jak se dělí peníze

DOTACE ROP SEVEROZÁPAD
(v milionech korun)

  • Do Ústeckého kraje 7377
    Z toho: rozděluje Krajský úřad 4525
    rozděluje ústecký magistrát 853
    rozděluje chomutovský magistrát 399
    rozděluje děčínský magistrát 249
  • Do Karlovarského kraje 3324
    z toho: rozděluje Krajský úřad 2625
    rozděluje karlovarský magistrát 253
  • Celkem10 601
    Z toho kraje a čtyři velké magistráty 8904


PŘÍJMY FIREM
(v milionech korun)

  • EDS Holding a spřízněné firmy 2423
  • Metrostav/Baustav/Prefabeton 1354
  • Herkul 946
  • České dráhy 621
  • Hospimed/Puro-klima 445
  • Celkem 5716

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

Poznámka: Sečteny jsou evropské dotace na jednotlivé projekty  pouze u zakázek nad 50 milionů korun. Firmy nakonec inkasují o třetinu až polovinu více, když se započítají obvyklé vícepráce a DPH.

Všechno do betonu

V zakázkách nad 50 milionů korun bylo zatím rozděleno 10,6 miliardy korun.

Z toho nešlo do betonu pouze jeden a půl miliardy. Tuto částku Regionální rada rozdělila na podporu sociálních služeb, nákup vagónů pro České dráhy, zdravotních přístrojů do nemocnic a na svůj vlastní provoz.

Díky evropským dotacím tak budou mít severozápadní Čechy opraveny silnice II. a III. třídy převážně v okrese Chomutov.

Opraveno bude také pět škol a tři zimní stadiony, stejný počet kulturních domů a městských center. Hlavními turistickými projekty jsou žatecký Chrám chmele a piva a litoměřický Svatostánek českého vinařství.

Politickým klíčem

Přes šest miliard rozdělily samosprávy Ústeckého a Karlovarského kraje.

Není to překvapení, protože zástupci samospráv v čele s ústeckým radním Jiřím Šulcem (ODS), jeho kolegou Petrem Bendou (ČSSD) a karlovarským hejtmanem Josefem Novotným (ČSSD) obsadili vedení Regionální rady. Z pozice správce evropských peněz tak využili příležitosti a rozhodli, že svěřené peníze rozdělí sami.

Další téměř tři miliardy rozdělily velké magistráty v Ústí nad Labem, Chomutově, Děčíně a Karlových Varech. Z velkých měst se nedostalo na Most a Teplice.

Neúspěchy při získávání dotací zdůvodňuje teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS): „Nemáme tu správnou koalici." Připomíná tím, že teplickou městskou radu nesestavila nejsilnější ODS se sociálními demokraty, jako se to stalo na kraji, v Ústí nebo v Chomutově.

Třetina anonymním firmám

Dvě třetiny z devíti miliard, které rozdělily oba krajské úřady a čtyři magistráty skončily na účtech pěti firem, respektive jejich propletenců.

Prozatímním vítězem se stala společnost EDS Holding, která zastřešuje další stavební firmy AZ Sanace, Silnice Group a Insky.

Společně s firmou Viamont, s níž EDS Holding spolupracuje na velkých dopravních stavbách placených státem, získaly stavební zakázky za dvě a půl miliardy korun jen v Ústeckém kraji.

S výjimkou Viamontu, který před dvěma lety koupil koncern Strabag, není jasné, komu firmy patří, protože všechny mají akcie na doručitele.

Spekuluje se o tom, že skutečnými vlastníky firem z EDS holdingu jsou severočeští „kmotři" ODS Patrik Oulický a Alexandr Novák. Vychází se však jen z indicie, že oběma podnikatelům patří firma EDS, která pronajímá za deset milionů ročně kanceláře Regionální radě programu Severozápad.

Na Ústecku konkuruje EDS holdingu jedině společnost Herkul. Získala z evropských dotací téměř miliardu a také má akcie na doručitele.

Parlamentní listy.cz upozornily, že jejich ředitel Vladimír Repáč hraje golf s „komtrem" ČSSD Petrem Bendou, ten však souvislost mezi golfem a stavebními zakázkami vyloučil.

Jasno v Karlových Varech

Průhlednější je situace v Karlovarském kraji.

Polovinu evropských peněz tam inkasovala skupina personálně propojených firem s názvy Bau-stav, Prefabeton, Tima a Thermia-Bau, spojených s Jaroslavem Fialou a Jakubem Pánikem, kteří vedli krajskou kandidátku ČSSD při sněmovních volbách 2010. Pánik je dokonce ve vedení Prefabetonu i Regionální rady, která Prefabetonu schvaluje zakázky.

Karlovarské firmy ovšem na většině zakázek spolupracují s pražským gigantem Metrostavem.

Přes půl miliardy získaly na obnovu vozového parku České dráhy, i když od krajů dostávají každoročně šestimiliardovou dotaci za stejným účelem.

Půl miliardy vydělalo ještě konsorcium Hospimed/Puro-klima. Většinu peněz inkasovalo za dodávku zdravotních přístrojů pro ústecké nemocnice, kterou označilo za výrazně předraženou dokonce ministerstvo financí.

Zvláštností se stala ruská společnost VESK, která opravuje za 87 milionů z Bruselu lázeňský dům Čajkovskij v Karlových Varech.

Omezená konkurence

Spojení ústeckých a karlovarských politických elit se stavebními firmami, kterým přidělují evropské dotace, naznačuje také průběh veřejných soutěží na konkrétní zakázky.

Kraje i města vypisují skoro vždy užší výběrová řízení, do kterých má přístup pouze pět firem. Významnější výjimkou jsou soutěže na opravu silnic v Karlovarském kraji, kde radní v některých případech připustili účast deseti zájemců.

Naopak ze soutěže o dodávku přístrojů pro ústecké nemocnice byli předem vyloučeni všichni zájemci kromě jednoho. Také o přestavbu Becherovy vily v Karlových Varech za 84 milionů se přihlásil pouze Prefabeton radního Pánika.

„Volba užšího zadávacího řízení zvyšuje dosaženou cenu o 19,8 % ceny předpokládané," upozornil na úskalí soutěží s pěti účastníky poradce premiéra Nečase Jan Pavel.

Také na Ústecku i Karlovarsku zpravidla vyhrává firma s nabídkou, která překračuje poptávkovou cenu krajským či městským úřadem. Pravidlem jsou vícepráce, za které firmy inkasují během stavby v průměru dvacet procent navíc oproti původní smlouvě.

 

Právě se děje

Další zprávy