Obviněn z vraždy a znásilnění A. J. Neřekl ani slovo

Domácí Domácí
17. 3. 2011 17:19
Během odpoledne doručí policisté státnímu zástupitelství podnět na uvalení vazby
Snímek z 24. října 2010, kdy policisté odváželi Otakara Tomka k výslechu.
Snímek z 24. října 2010, kdy policisté odváželi Otakara Tomka k výslechu. | Foto: Michal Kalášek, Mediafax

* Policisté rozšířili obvinění v tragické kauze A.J. * Recidivista, hlavní podezřelý případu, odmítl vypovídat * Doplněno skutečné jméno obviněného

Praha - Devítiletá dívka A. J., jejíž tělo ve středu odpoledne našli policisté v Troji, zemřela násilnou smrtí.

Pitva ve čtvrtek potvrdila očekávané - dívka byla zavražděna. Deníku Aktuálně.cz to řekla policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Holčička zmizela před pěti měsíci. Hned po nálezu ostatků zadrželi policisté hlavního podezřelého - recidivistu Otakara Tomka.

Ve čtvrtek odpoledne ho obvinili z trestného činu vraždy, znásilnění a vloupání. Zoulová uvedla, že muž při výslechu nevypovídal.

Kriminalisté nyní připravují návrh na uvalení vazby. "Podle dohody žalobců by nám měl být doručen v pátek ráno," prohlásil pro Aktuálně.cz mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 Martin Slováček. 

To, že se skutečně jedná o tělo zmizelého dítěte, potvrdila policie ve středu večer. Po osmé večer už fotografie holčičky nebyla ani ve webové policejní databázi pohřešovaných.

Rodiče dívky policie na nález upozornila hned, s ostatky je však nechtěla ve středu konfrontovat. Nyní jsou v péči policejních psychologů.

Snímky ze středečního policejního vyšetřování:

3D nebyla náhoda

Tělo objevili kriminalisté poblíž místa, kde se na podzim našly klíče zmizelé devítileté dívky. Tedy mezi rozestavěnými domy v pražské ulici Pod Havrankou.

Jeden z 3D monitorovacích laserů vyrábí společnost Leica. Vyšetřovatelům a bezpečnostním specialistům pomáhají vytvářet trojrozjměrné modely budov, sledovaných oblastí nebo místa činu. Rekonstrukce vytvořené na jejich základě byly v zahraničí použity i ja
Jeden z 3D monitorovacích laserů vyrábí společnost Leica. Vyšetřovatelům a bezpečnostním specialistům pomáhají vytvářet trojrozjměrné modely budov, sledovaných oblastí nebo místa činu. Rekonstrukce vytvořené na jejich základě byly v zahraničí použity i ja | Foto: leica-geosystems.com

Nepátrali náhodou: už dříve tu našli nové stopy, které ukazovaly, že se v místě pohyboval hlavní podezřelý - recidivista Tomek. Toho si ve středu ve tři odpoledne vyzvedla policie v Mostě. Našla ho v hospodě.

Mluvčí pražské policie řekla, že s objevem ostatků pomohla zejména nová 3D technologie, kterou tým zkoušel.

Funguje na bázi GPS, zaznamenává pohyby osob a policistům má pomoci při plánování velkých pátracích akcí. "Při zkoušení této technologie naši technici objevili ostatky," řekla policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Zdroj detailně obeznámený s vyšetřováním řekl Aktuálně.cz, že se pátrači rozhodli s novou technikou centimetr po centimetru pročesat půdu v místech, kde se Otakar Tomek pohyboval.

Určit místo, kde začít, pomohla náhoda. Půdu nad tělem rozryla divoká zvěř. "V tento okamžik mohu potvrdit, že divoká zvěř přispěla k tomu, že to místo velmi částečně ve velmi malém, řekněme, prostoru bylo odkryto," řekl Rádiu Impuls policejní ředitel Petr Lessy.

Policisté nalezené ostatky na místě podrobněji nezkoumali, aby nezničili stopy. Na otázku, proč tělo neobjevili dříve, když oblast pročesávali psovodi, Zoulová řekla, že ostatky byly zakopané velmi hluboko pod povrchem.

Pět měsíců nejistoty

Otakar Tomek, obviněný z vraždy devítileté A. J.
Otakar Tomek, obviněný z vraždy devítileté A. J. | Foto: Domácí

Dívka zmizela 13. října v pražské Troji.

Naposledy ji viděli v ulici Pod Písečnou, kudy se vracela ze školy. Od té doby pátraly po holčičce řadu dní desítky policistů, městských strážníků i vojáků, hasičů a psovodů.

Redakce Aktuálně.cz v lednu zveřejnila sérii článků, v nichž se pokusila zrekonstruovat dosavadní vyšetřování.

Policie ze zmizení dívky od počátku podezřívala právě Tomka, jehož otisky našla už na podzim na černém igelitovém pytli, na němž byl ve skrýši položený dívčin batoh. Recidivistu dopadli v ďáblickém paneláku, kde přebýval ve strojovně pro výtah.

Po několika výsleších muž připustil, že dívku v den jejího zmizení viděl, což zprvu striktně popíral. Také neprošel detektorem lži - a to právě v těch pasážích výslechu, které se týkaly Anina zmizení.

Projděte si v galerii, jak policie testovala Otakara Tomka

Testy DNA nadto prokázaly, že držel v ruce dívčin batoh, s nímž se loni v říjnu v pražské vilové čtvrti Troja vracela ze školy.

Policie si byla jistá, že má toho pravého. Soud ale odmítl vzít zatčeného Tomka do vazby s odůvodněním, že důkazy proti němu jsou nedostatečné. Na tom dodnes trvá, byť se prokázalo, že soudce neprostudoval všechny předložené materiály.

Neviděl totiž několikahodinový videozáznam z výslechu muže, které policie považuje za stěžejní. Na něm jsou jasně vidět jeho reakce při otázkách na Aničku. "Video sice neviděl, ale nic by to na tom nezměnilo. Jestli se při nějakých otázkách vykrucuje, samo o sobě neodůvodňuje jiné rozhodnutí," sdělil prostřednictvím mluvčího Martina Sedláčka soudce redakci.

Případ Anička v obrazech: Po stopách obviněného

 

Právě se děje

Další zprávy