Ozbrojený zásah v ČT stál funkci již čtvrtého vojáka

Domácí Radek Nohl Domácí, Radek Nohl
16. 3. 2011 17:20
Reportérovi ČT chybí všechny kazety ze zahraničních cest. Policie je chce vidět
Vojenská policie vrací zabavené věci
Vojenská policie vrací zabavené věci | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vojenská policie přišla dnes dopoledne do budovy České televize (ČT) vrátit část věcí, které zabavila při páteční razii.

O několik hodin poté její dosavadní šéf Jiří Neubauer přiznal, že jeho podřízení chybovali. A kvůli tomu postavil mimo službu velitele zásahu Pavla Marečka. Ten je již čtvrtým vojákem, který přišel dočasně o práci.

Ozbrojené komando na konci minulého týdne prohledalo kancelář redaktora ČT Karla Rožánka a jeho dvou kolegů. Zabavilo při tom věci všech tří televizních zpravodajů.

Dnes příslušníci armády vrátili všechny věci reportérům Luboši Rosímu a Richardu Samkovi. Podle mluvčího Vojenské policie Jana Čermáka je už k vyšetřování nepotřebují.

Rožánek Aktuálně.cz řekl, že mu stále některé věci nevrátili. "Chybí mi všechny kazety ze zahraničních cest. Tvrdili, že mi je dají, až si je všechny prohlédnou. Prý souvisí s vyšetřováním případu," prohlásil.

Vojenská policie tvrdí, že má na dokument právo

Cílem pátečního zásahu bylo nalézt spis Vojenského zpravodajství, který měl dříve Rožánek a který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka.

Podle šéfa Vojenské policie Jiřího Neubauera při vnitřní kontrole zjistili, že příslušníci armády při zásahu pochybili. O incidentu neinformovali nadřízené, především ministra obrany Alexandra Vondru, přišli do budovy ČT ozbrojeni a nezvládli ani samotné vyšetřování.

Neubauer nicméně trvá na tom, že Vojenská policie má na spis Vojenského zpravodajství právo. Zákon podle něj neumožňuje redaktorovi chránit zdroj v případě, že existuje podezření z ohrožení utajované informace.

Vojenská policie vrací reportérům věci zpět, podívejte se:

Již v sobotu postavil ministr Vondra mimo službu náčelníka Vojenské policie Vladimíra Ložka. Ten podle něj prý vůbec nevěděl, jakým způsobem jeho podřízení v televizi zasahovali.

Dočasně odvolal i Drahoslav Blažek a Jaroslav Kolár, kteří byli přímo odpovědní za způsob provedení policejního zásahu.

Česká televize dnes uvedla, že jejich právní zástupce zvažuje kvůli případu podání ústavní stížnosti.

Vojenská policie chybovala i podle státního zástupce. Zabavila totiž materiály, které nesouvisely s trestním řízením.  

Policie podle státního zástupce nepostupovala správně také proto, že neměla při prohlídce s sebou odborníka na výpočetní techniku kvůli zajištěným počítačům. Materiály, které mohou souvislost s vyšetřováním, mají podle jeho příkazu nechat policisté neprodleně prozkoumat znalci a poté také vrátit.

Vláda nechtěla razii komentovat

Kauza se v úterý dostala i na půdu parlamentu. Opozice ve sněmovně požadovala, aby premiér Petr Nečas nebo ministr obrany Alexandr Vondra (oba ODS) vysvětlovali okolnosti pátečního zásahu. Sněmovna ovšem její požadavek zamítla. KSČM už ohlásila, že se kvůli tomu bude snažit vyvolat schůzi dolní komory k vyslovení nedůvěry vládě.

Foto: Repro: ČT

Opoziční ČSSD dopoledne oznámila, že se rozhodla vyvolat mimořádnou sněmovní schůzi, na které by poslanci měli zásah Vojenské policie v ČT probrat.

Žádost o mimořádnou schůzi musí podepsat nejméně 40 poslanců, sociálních demokratů je 56. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) bude muset schůzi svolat do deseti dnů od doručení žádosti. Sněmovna ale potom nemusí schválit její program.

Prohlédněte si fotografie z pátečního zásahu v ČT:

 

Právě se děje

Další zprávy