Plagiátorský skandál: IKEM se zbaví špičkového lékaře

Radek Nohl Radek Nohl
16. 3. 2011 20:10
Lékařská komise rozhodla, že žhavý kandidát na přednostu neopsal dizertační práci
Kdo bude novým přednostou v IKEM?
Kdo bude novým přednostou v IKEM? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kauza, která připomínala skandál na plzeňských právech, je u konce.

Třináctičlenná komise složená z předních českých přednostů a právníků ve středu rozhodla, že chirurg Jiří Froněk dizertační práci od mladých lékařů z IKEM Petera Baláže a Ivana Matii neopsal.

Froněk, který byl nařčen z plagiátorství, podle informací Aktuálně.cz s největší pravděpodobností stane v čele transplantační kliniky v IKEM.

Nahradí tam předního lékaře Miloše Adamce. Toho se chce dlouhodobě vedení pražské nemocnice zbavit. Froněk potvrdil, že má o místo stále zájem.

Podle předsedy komise Jana Pirka, který je i přednostou v IKEM, splnila Froňkova práce požadavek původnosti. Lékaři mu pouze vytkli pochybení v publikační činnosti. To prý nemělo na udělení titulu vliv.

Komise tak nedala na posudek České lékařské komory, který podle jejího prezidenta Milana Kubka potvrdil, že Froňkova práce je s největší pravděpodobností plagiát.

Skandál jako na plzeňských právech

Aktuálně.cz ve středu ráno upozornilo na to, že chirurg Adamec, o jehož angažmá se hraje, dostal mail, který pozdější rozhodnutí komise předpověděl.

Jeho autor, který má blízko k vedení IKEM, tvrdil, že Froněk bude jmenován vítězem konkurzu na přednostu transplantační kliniky pražské nemocnice.

V mailu bylo také uvedeno, že jeho práce má být označena jako originál. Což se také nakonec potvrdilo.

Členové komise, které Aktuálně.cz před odpoledním verdiktem oslovilo, přitom tvrdili, že rozhodnuto ještě není.

"Je to neobvyklá a pro medicínu velmi nepříjemná věc," prohlásil přednosta dětské kliniky Fakultní nemocnice Motol Jiří Šnajdauf.

Vedení pražské nemocnice se chce zbavit přednosty

Spor mezi lékaři vyplul na povrch právě v době, kdy bylo vyhlášeno výběrové řízení na šéfa transplantační chirurgie IKEM. Kvůli údajně opsané práci byl konkurz pozastaven.

Mladý lékař Baláž tvrdili, že práci dělali s kolegou po nocích. A Jiří Froněk, kandidát na šéfa transplantačního centra jim dílo ukradl. "Závěr komise mě v podstatě nepřekvapil. Na svých předchozích vyjádřeních ale trvám," řekl Baláž.

Froňkova práce byla s největší pravděpodobností opsaná, řekl šéf lékařské komory Milan Kubek.
Froňkova práce byla s největší pravděpodobností opsaná, řekl šéf lékařské komory Milan Kubek. | Foto: Jan Langer

Obě strany nyní zvažují, zda se obrátí na soud. "Mé jméno bylo očištěno. Mám radost, že komise uznala, že jsem titul získal právem," reagoval na verdikt Froněk.

Stávajícího šéfa transplantací Adamce se chce vedení IKEM zbavit dlouhodobě kvůli sporům.

Před několika týdny už oslovilo advokátní kancelář. V mailu, který má k dispozici i Adamec se zástupci nemocnice dotazují, zdali může IKEM lékaře odvolat bez udání důvodů.

Vedení IKEM na dotazy Aktuálně.cz nereagovalo. Mobil nezvedal ani ředitel Jan Malý, ani mluvčí David Vondruška.

Zbavit se v IKEM chtěli i lékařů Davida Kleina a Ivana Matii. Oba podali výpověď v rámci protestní akce "Děkujeme, odcházíme", když je po dohodě s vládou stáhli, rozhodl se ředitel, že už je zpět nevezme.

Nakonec po nátlaku petiční akce ustoupil.

 

Právě se děje

Další zprávy