Ozbrojený zásah v televizi: Vojáci už jsou mimo službu

Radek Nohl Sabina Slonková, Kateřina Eliášová, Radek Nohl
12. 3. 2011 10:50
Zakuklenci se samopaly si do veřejnoprávní televize došli pro materiály ke staré aféře
Páteční zásah v budově ČT.
Páteční zásah v budově ČT. | Foto: Repro: ČT

* Vojenští policisté úřadovali na Kavčích horách přes pět hodin, odešli po půlnoci * Zabavili novinářům majetek včetně poznámkových bloků a vizitek * Politici razantní postup armády odsoudili * Ministr obrany Vondra slíbil zásah prošetřit

Praha - Vojenská policie v pátek znovu zasahovala v sídle veřejnoprávní televize na Kavčích horách.

Po zuby ozbrojení příslušníci armády vnikli do budovy České televize po šesté hodině večerní. V helmách, maskovaní a se samopaly přeskočili turnikety u vchodu do budovy a uzavřeli chodbu, kde se nachází kancelář redaktora Karla Rožánka.

Právě od něj vyžadují originál dokumentu k údajné kauze bývalého šéfa vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka. Jde o aféru z roku 2007. Tehdy byl dokument, který zmiňoval Rožánek v reportáži, označen jako tajný. Ačkoli nyní již tajný není, vojáci případ nadále vyšetřují a v pátek kvůli kvůli němu provedli razii jak proti narkomafiím.

Kancelář č. 145

Vojenská policie navíc při zásahu nešla jen po jednom dokumentu. Po pěti hodinách odcházeli její muži z televize s pytly plnými dokumentů, kazetami s hodinami natočených materiálů, poznámkovými bloky, telefonními čísly stovek lidí či vizitkami. Šlo i o věci, které s případem Krejčík nijak nesouvisely. A navíc nepatřily jen Rožánkovi, ale i jeho dvěma kolegům, kteří s ním v kanceláři č. 145 sedí a s kauzou Krejčík nemají nic společného.

Kdo dostane tyto dokumenty novinářů do rukou, může například zrekonstruovat seznam jejich zdrojů v jiných případech či zjistit, na čem právě pracují.

Česká televize se hodlá bránit, postup vojáků ostře zkritizovali politici všech stran. Mluvčí ČT Ladislav Šticha v sobotu ráno uvedl, že televize podává trestní oznámení pro zneužití pravomoci úřední osoby. Zároveň televize chce, aby byl přezkoumán postup státního zástupce, který měl postup Vojenské policie dozorovat.

V sobotu v jednu hodinu ráno oznámil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), že zodpovědné činitele - šéfa vojenské služby a dva jeho podřízené - staví mimo službu. Původně do případu odmítl zasahovat.

Smějí, nebo ...?

Podobu zásahu mohli diváci vidět ve večerním vysílání. Česká televize v přímém přenosu v hlavní zpravodajské relaci ukázala záběry několika zakuklenců, jak stojí se samopaly jen pár metrů od sálu, z něhož se vysílaly Události.

Ozbrojenci na místě odmítli cokoli sdělit.

Zástupci televize v té době uvedli, že jim nikdo neukázal jediný dokument, který by Vojenskou policii ke vstupu do budovy opravňoval.

Existenci soudního povolení potvrdil až mnohem později mluvčí Vojenské policie Jan Čermák: "Máme soudní příkaz. Teď můžeme prohlédnout kancelář, kterou jsme ve čtvrtek zapečetili. Snažíme se zajistit důkazy kvůli podezření ze spáchání trestného činu ohrožení utajované informace," uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Postup jak z ačního filmu Čermák komentoval takto: "Nemám informace, jak policisté o vstup do budovy žádali."

I z vyšších míst Vojenské policie zněla obhajoba postupu armády. "Všechny kroky Vojenské policie jsou v souladu se zákonem. Policisté byli ozbrojeni, protože budovu ČT hlídá soukromá bezpečnostní služba," uvedla vedoucí kanceláře náčelníka Vojenské policie Michaelu Cvanovou v nočních Událostech komentářích.

Cvanová ale současně připustila, že zásah zřejmě nebyl přiměřený. "Zásahem mohlo dojít k pochybení. Demonstraci síly si nemůžeme dovolit, kvůli jednomu papíru to bylo zbytečné," řekla Cvanová.

Vondra: Co je moc, to je moc

Hodinu po půlnoci pak do redakcí dorazila tisková zpráva ministerstva obrany.

Vondra v ní oznámil, že způsob provedení policejního zásahu považuje za neadekvátní dané situaci. Po rozhovoru s náčelníkem Vojenské policie Vladimírem Ložkem rozhodl o jeho postavení mimo službu - až do vyšetření případu.

"Dále budou postaveni mimo službu Drahoslav Blažek a Jaroslav Kolár, kteří jsou přímo odpovědní za způsob provedení policejního zásahu," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Ministra to nezajímá. Nebo?

Reakce politiků na zásah v ČT

ALEXANDR VONDRA (ODS) - ministr obrany

"Byl jsem informován, že Vojenská policie činí úkony trestního řízení na příkaz soudce. Zásah jsem ani nenařídil, ani do trestního řízení nesmím zasahovat. Pokud jde o zásah v ČT, nechám ho prověřit."

RADEK JOHN (VV) - ministr vnitra

"Nechápu, že byla pečetěna kancelář redaktora ČT. Jde spíš o nepatřičný zlozvyk, jak z dob vojny. Trestní řád tuto situaci nezná. Opět se potvrzuje, že je třeba vznik Generální inspekce, která bude kultivovat práci i Vojenské policie, v souladu s trestním řádem ČR.”

BOHUSLAV SOBOTKA (ČSSD) - úřadující místopředseda ČSSD

"Tvrdě odsuzuji dnešní vniknutí komanda Vojenské policie do budovy České televize. Podobná demonstrace síly státní moci, prostřednictvím zakuklených komand se samopaly, je nepřijatelná . Česká televize má plné právo na nevydání dokumentu v kauze Krejčík, neboť zcela pochopitelně chrání své zdroje informací."

VÍTĚZSLAV JANDÁK (ČSSD) - poslanec

"Pakliže mají soudní příkaz, právo na prohlídku mají, ale forma je velmi překvapující."

FRANTIŠEK BUBLAN (ČSSD) - poslanec

"Dokument byl už dávno odtajněn. Proto vidím tento zásah jako nesmyslný."

JAN VIDÍM (ODS) - poslanec

"To je neuvěřitelné, nemám pro to logické vysvětlení."

VÍT BÁRTA (VV) - ministr dopravy

"Je to záležitost, kterou je zapotřebí prošetřit."

Vondra se přitom incidentem dlouho odmítal zabývat. A to i přes to, že podle renomovaných právníků jeho lidé nadevší pochybnost porušili své zákonné pravomoce už ve čtvrtek. Tehdy Vojenská policie úřadovala v sídle ČT  poprvé a v té době prokazatelně povolení soudu ke vstupu do budovy neměli.

Právnička Hana Marvanová postup vojenských policistů odsoudila. "Aby se takhle mohli chovat, museli by mít souhlas soudu. Po všech stránkách je absurdní, co si dovolili," prohlásila.

Ministr Vondra, pod kterého Vojenská policie spadá, Aktuálně.cz ještě v pátek přes den řekl, že nebude do vyšetřování zasahovat. "Vycházím z toho, že koná na základě zákona," uvedl ministr obrany.

Později v pátek večer tyto věty zopakoval: "Probíhá trestní řízení, do kterého nechci ani nemohu zasahovat."

Až v noci vyjádření změnil: "Pokud jde o zásah v ČT, nechám ho prověřit," reagoval v sms zprávě pro Aktuálně.cz kolem desáté večer. Po půlnoci pak padaly hlavy.

Televize chystá odvetu

Přímo na Kavčích horách se po sedmé hodině sešlo vedení veřejnoprávní televize. Podle informací Aktuálně.cz se připravovala stížnost k předsedovi vlády.

Vedoucím pracovníkům televize mimo jiné vadí to, že vojáci zabavovali i věci, které s kauzou nijak nesouvisely.

"My ani nevíme, jestli tam bylo to, co hledali, nebo ne," řekl šéfredaktor zpravodajství České televize Karel Novák.

Ředitel ČT Janeček jak včera, tak v pátek opakovaně vzkázal, že Vojenské policii nic nevydá.

Také novinář Rožánek několikrát řekl, že odmítá  podat vysvětlení a vydat jim materiály - hodlá chránit svů zdroj informací.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy