Šéfové státních nemocnic skrývají své milionové majetky

Sabina Slonková
8. 3. 2011 6:00
Je ve zdravotnictví korupce? Aktuálně.cz udělalo u ředitelů nemocnic inventuru
Miloslav Ludvík přednáší své poselství: Na kulichy buďme hodní.
Miloslav Ludvík přednáší své poselství: Na kulichy buďme hodní. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík, ten, který nechtěně na videu prozradil celé republice, jak se dělají zdravotnické obchody, bydlí ve výstavné vile v hodnotě více než deseti miliónů korun.

Investice do nemovitosti přišla vzápětí poté, co se v roce 2000 dostal do čela jedné z největších nemocnic v republice.

Ředitel Ludvík, jeden z nejvlivnějších zdravotnických manažerů v zemi, muž placený z veřejných rozpočtů a inkasující odměny od ministra zdravotnictví, však rozkrývat svůj majetek a příjmy rozhodně nechce.

Ludvík v tom není sám - své majetky a příjmy odmítli pro Aktuálně.cz vysvětlit i šéfové dalších klíčových státních nemocnic jako IKEM, ústavu v Hradci Králové či ředitelé olomoucké nemocnice a pražské Bulovky.

Redakce se proto rozhodla jmění klíčových manažerů českého zdravotnického byznysu zmapovat sama. Impulsem byl celostátní dramatický protest lékařů "Děkujeme, odcházíme" kvůli ztrácejícím se miliardám v českém zdravotnictví.

1

Rodinné sídlo naproti Motolu

Redakce Aktuálně.cz nejprve Ludvíka - stejně jako ostatní ředitele všech státních nemocnic - oslovila s majetkovým dotazníkem. Šéf Motola se konkrétním odpovědím na příjmy a majetky vyhnul.

Sdílnější nebyl ani při následném telefonickém pokusu. "V této rozjitřené atmosféře rozhodně o svých příjmech a majetcích mluvit nebudu," řekl.

Podobně jako u ředitele Ludvíka, zmapoval deník Aktuálně.cz v minulých týdnech v rozsáhlém projektu majetek šéfů dalších velkých státních nemocnic.

Vila ředitele Ludvíka stojí na dohled motolské nemocnici. Jen do pozemku o rozloze 1258 metrů čtverečních investovali Ludvíkovi podle záznamů na katastru nemovitostí 3,5 milionu korun v hotovosti a následně na něm rodinné sídlo postavili.

Cenu vily známe jen z odhadu realitních makléřů a Miloslav Ludvík o ní stejně jako o dalších příjmech mluvit nechce.

"Tu cenu samozřejmě znám, protože jsme si nechávali dělat znalecký posudek pro hypotéku. Ale nezlobte se, bavili jsme se o tom s kolegou, máme všichni malé děti a nechci se stát nějakým terčem."

Na prachy mě nedostanou

Ředitel Motola přitom trvá na tom, že v jeho financích vše sedí. "Kdysi jsem pracoval pro zahraniční společnosti, manželka provozovala síť lékaren, takže na prachy mě nikdo nedostane."

Jediné, co Miloslav Ludvík prozradil, je výše tarifního platu - činí prý 27 400 korun měsíčně. Kromě toho ale ředitel dostává roční odměny od ministerstva, které obecně u ředitelů nemocnic dosahují stovek tisíc. Na ně se Ludvíkova sdílnost nevztahuje.

"Můžu říct jen to, že co se týče platu, rozhodně nejsem v Motole jednička. Nade mnou je několik lékařů," tvrdí.

Ludvík se politicky angažuje v sociální demokracii a na podzim byl jejím lídrem v motolském obvodu.

Rodinný rozpočet mu tak roky vylepšovaly i příjmy z dozorčích rad společností ovládaných hlavním městem. Za angažmá v PRE a Kolektorech Praha pobíral ročně mezi 400 až 500 tisíci hrubého.

Teď už sedí jen v Kolektorech, z nichž má po zdanění roční odměnu 200 tisíc.

Tajnůstkáři a ti otevření

Stejně jako Miloslav Ludvík odmítli majetkový dotazník Aktuálně.cz vyplnit šéf IKEM Jan Malý, ředitel hradecké nemocnice Roman Prymula či ředitelka pražské Bulovky Kateřina Toběrná. Šéf Thomayerovy nemocnice Karel Filip původně rovněž nereagoval, vyplněný dotazník poslal až poté, co redakce výsledky pátrání zveřejnila.

Jak žijí manažeři nemocnic? Projděte si ve fotogalerii.

Několik manažerů naopak bylo absolutně otevřených.

Prakticky obratem vyplnila dotazník třeba ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Dana Jurásková, podrobný zápis o majetku poslali také šéf Homolky Vladimír Dbalý, ředitel brněnské Nemocnice u sv. Anny Petr Koška či šéf ostravské nemocnice Stanislav Němeček.

Detailně vyplnili i kolonku úspory, rozepsali, jak financovali své byty a domy a čím jezdí jejich manželky či manželé.

"Přiznám se, že jsem měl poměrně smíšené pocity odhalovat detaily ze svého soukromí. Na druhé straně nemám co skrývat a nechtěl bych dávat komukoliv popud ke spekulacím," napsal například ředitel Němeček.

Kdo promluvil a kdo tajil? Projděte si grafiku.

Zákonu dostojíme, tak co

Někteří z těch, kteří své majetkové poměry tají, poslali obsáhlé odpovědi. Ovšem bez jakýchkoli konkrétních údajů.

Rekordmanem je v tomto smyslu už zmiňovaný Miloslav Ludvík, jeho odpověď zabrala celou stránku. Pozadu nezůstal šéf brněnské nemocnice Roman Kraus.

Ti, co odpovídat nechtěli, nejčastěji uváděli, že své příjmy dokládají na finančním úřadu a podle zákona o střetu zájmů odevzdávají majetková přiznání i na ministerstvo. Přesně tak, jak jim ukládá zákon, zdůrazňovali. Oba dokumenty jsou ale veřejně nedostupné.

A to i přes to, že někteří z ředitelů přímo odkazovali redakci Aktuálně.cz na ministerstvo, které jejich majetková přiznání eviduje. "Přesnější údaje seženete na MZ, kam každý rok podáváme čestné prohlášení o majetku a příjmu, vždy k 30.6.," nasměrovala na resort například šéfka Bulovky Kateřina Toběrná.

Ministerstvo: Odměny? Neřekneme!

Jenže ministerstvo zdravotnictví tyto údaje odmítá poskytnout. Stejně jako informace o tom, jaké odměny šéfům státních nemocnic v posledních letech úřad vyplatil.

Ministerstvo zpracovávalo žádosti Aktuálně.cz více než týden. Pak přišla odpověď: Požadované údaje nelze s odvoláním na zákony poskytnout.

U odměn se resort odvolal na zákon o ochraně soukromých údajů. Podruhé na zákon o střetu zájmů, který podle ministerstva ukládá každému, kdo do čestných prohlášení nahlédne, následnou mlčenlivost.

Odhalení o majetcích zdravotnických manažerů přineseme na Aktuálně.cz i v následujících dnech

 

Právě se děje

Další zprávy