Za golf se smetánkou posílá Bárta na šéfa drah auditory

Sabina Slonková
25. 2. 2011 16:40
Žaluda musí po výletu do Dubaje své cesty propříště hlásit, účty ukázat nemusel
Petr Žaluda, ředitel Českých drah, po návratu z "golfu" v Dubaji,
Petr Žaluda, ředitel Českých drah, po návratu z "golfu" v Dubaji, | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V Českých drahách budou v příštích dnech úřadovat auditoři, kteří budou hledat, zda tato společnost v poslední době uzavřela nějaké smlouvy s firmami podnikatele Romana Janouška, šedé eminence pražské politiky.

Auditory na dráhy vyslal ministr dopravy Vít Bárta (VV) v reakci na odhalení Aktuálně.cz, že šéf státních drah strávil minulý týden dovolenu ve Spojených arabských emirátech ve společnosti zmiňovaného Janouška, šéfa ČEZu Martina Romana, předsedy rozpočtového výboru Pavla Suchánka (ODS) a Tomáše Krska, šéfa plzeňské škodovky, s níž České dráhy uzavírají miliardové obchody.

Ministr dopravy případ považuje za vážný, Žaludu nicméně odvolávat nebude. Aktuálně.cz tlumočil Bártovo stanovisko jeho mluvčí Jakub Ptačinský poté, co si dnes ministr povolal šéfa drah, aby mu svůj výlet vysvětlil.

Bárta účty vidět nechtěl

Výlet byznysmenů a politika na golf provázejí pochybnosti vzhledem k tomu, že není jasné, kdo přesně a co platil. Podezření vyvolává už samotný nákup letenek, na který se účastníci zájezdu podle svých tvrzení skládali. 

Poslanec Suchánek pak přes půl milionu korun v hotovosti skládal u letecké společnosti.

Nikdo z aktérů příběhu zatím veřejně nechce ukázat vyúčtování cesty. Ani Bárta k tomu svého podřízeného netlačil.

"Pan Žaluda ujistil pana ministra, že si cestu i pobyt platil sám. Pan ministr nemá důvod panu řediteli nevěřit, vyúčtování proto po něm nežádal," uvedl Bártův mluvčí Ptačinský.

Hlásit se to musí

Bárta nicméně nepovažuje Žaludovu cestu za standardní. Šéfovi drah proto propříště uložil, aby všechny podobné výlety hlásil správní radě a budou se o nich sepisovat záznamy.

Ministr dopravy Vít Bárta.
Ministr dopravy Vít Bárta. | Foto: Ludvík Hradilek

Zatímco společnost Janouška, kterému Bárta už loni veřejně symbolicky zakázal vstup na ministerstvo, na Žaludově dovolené ministra rozzlobil, v účasti šéfa škodovky Krska tak výrazný problém nevidí. Ministr je totiž přesvědčen, že Krskovo přátelství se Žaludou se na smlouvách drah s jeho společností nijak neodráží.

Sám Petr Žaluda k cestě do Dubaje odmítá cokoli říkat. Trvá na tom, že jde o jeho soukromou věc.

Stejně reagovalo i tiskové oddělení drah na páteční opakovanou žádost Aktuálně.cz, aby státní firma zveřejnila vyúčtování cesty svého vrcholového manažera.

 

Právě se děje

Další zprávy