Školství pod Dobešem: Ministerstvo paranoie a chaosu

Veronika Lehovcová Suchá Martina Machová Veronika Lehovcová Suchá, Kateřina Eliášová, Martina Machová
25. 2. 2011 5:00
Zda Dobeš více řeší skandály, nebo svou práci, zajímá premiéra i další politiky
A taková to byla sláva. Premiér Petr Nečas uvádí Dobeše do funkce ministra školství.
A taková to byla sláva. Premiér Petr Nečas uvádí Dobeše do funkce ministra školství. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Půl roku po jmenování do funkce, v době kdy premiér Petr Nečas provádí inventuru práce svých ministrů, se šéfovi resortu školství Josefu Dobešovi (Věci veřejné) podle kritiků podařilo svůj úřad téměř rozvrátit.

Více než tématy vzdělávání dětí se Dobeš musí zabývat vlastními skandály.

Nečas si Dobeše pozval na setkání mezi čtyřma očima, kde stav ministerstva řešili. Deník Aktuálně.cz ve stejné chvíli oslovil bývalé i současné zaměstnance ministerstva, odborníky i politiky, aby zjistil, jak úřad ve skutečnosti pracuje.

Nejčastěji skloňovanými výrazy se stala slovo "chaos" a "strach o práci".

Získat informace od lidí z ministerstva je obtížné, na jméno o poměrech na ministerstvu nikdo z nich mluvit nechce. Zvlášť teď, kdy Dobeš k prvnímu březnu oznámil další personální změny, a nikdo neví, koho se budou týkat.

"Na jméno mluvit nebudu, ale pokud mi odposlouchávají telefon, tak to, co řeknu, si před ministrem obhájím," začíná rozhovor jeden z lidí, kteří v současnosti pod Dobešem pracují v sekci evropských fondů. Ilustruje to náladu zaměstnanců, kteří se bojí, že jejich maily, kanceláře i mobily mohou být sledovány.

Dobeš pochybení neuznává, za sérií afér vidí pomstu lidí, na které si v resortu "posvítil", a to řekl i Nečasovi. "Shodli jsme se na tom, že jde o cílený útok na mou osobu, a že může souviset s tím, že jsem někomu ze zaměstnanců šlápl na kuří oko," uvedl pro Aktuálně.cz ministr Dobeš.

Z pravých rukou vyděděnci

Bývalí úředníci se se svými kolegy scházejí mimo Malou Stranu, nechtějí být viděni s těmi, kteří úřad opustili.

A nebylo jich málo.

Dobeš po nástupu do funkce rozpoutal personální zemětřesení, které nepamatovali ani zasloužilí ministerští úředníci. Problém je v tom, že sázky na lidi, které si do úřadu sám přivedl, nevycházejí.

A to ani u lidí, kteří stejně jako Dobeš prošli detektivní agenturou ABL, jež dříve patřila ministru dopravy Vítu Bártovi. Ještě na podzim vládci resortu - vrchní ředitel kabinetu ministra Šimon Mastný a první náměstek Kryštof Hajn - jsou toho důkazem. 

První z nich na ministerstvu už není a druhý byl z prvního mezi náměstky odklizen do funkce náměstka pro evropské záležitosti, který ale pod sebou nemá agendu evropských fondů. Na ministerstvu se tak o Hajnovi mluví jako o náměstkovi, který má celkem dva podřízené - sekretářku a řidiče.

Hajn o dohled nad evropskými penězi přišel mimo jiné poté, co přímo před zástupci Evropské komise zpochybnil celý program financující vědu a výzkum.

"Už tehdy se program potýkal s problémy a Hajnův výstup tomu moc nepomohl," vzpomíná pracovník sekce evropských fondů.

Kompetence po Hajnovi převzal vrchní ředitel Jaroslav Kuba, kterému se podle slov jeho podřízených podařilo z části stav věcí napravit. "Je to slušný člověk. Není sice odborník, ale nechá nás dělat naši práci. I díky tomu se daří program zachránit," dodává.

Chaotický, ale tvrdý

Ačkoli Dobešova personální politika může působit neuváženě, postupuje velmi tvrdě. Zkušenost s tím má i bývalý náměstek Jan Vitula (TOP 09). "Pokoušel se na mně najít chyby. Přestože audit žádné neprokázal, Dobeš mě odvolal. Styl, jakým to udělal, znechutil hodně lidí. Se mnou tak úřad opustilo na třicet lidí a byli to většinou ti nejlepší," říká Vitula.

Dobeš obhajuje svoje lidi tím, že jsou to krizoví manažeři, kteří zkušenosti se školstvím nepotřebují.  

Josef Dobeš úřaduje.
Josef Dobeš úřaduje. | Foto: Ludvík Hradilek

"Aby se vyměnili hned čtyři šéfové kabinetu v tak krátké době, to opravdu není běžné. A ještě k tomu to byli všechno Dobešovi lidi. Ukázalo se, že ministerstvo nedokážou zvládnout, protože se neorientují nejen v jeho problematice, ale i v samotném chodu úřadu a úřadování. A buď se jich musel zbavit sám Dobeš, nebo to vzdali," říká další z lidí, kteří působili ve vedení ministerstva.

Slovo na ministerstvu nakonec mají spíš letití úředníci než reformátoři.

"Nevím, s kým chce pan ministr svoji manažerskou modernizaci realizovat: pokud si totiž mohl vybrat mezi reformnějším názorem a názorem letitých konzervativních manipulativních úředníků, vybral si neomylně ty druhé a kohokoli dalšího postupně vytlačil," říká k tomu Michaela Marksová Tominová (ČSSD), která úřad opustila dva měsíce po nástupu nového ministra.

Všichni oslovení se shodnou, že současné vedení ministerstva nemá koncepci a plán, kam chce školství dovést.

Současní i bývalí podřízení si rychle všimli Dobešovy snahy dostávat se často do médií s výraznými nápady. Jedním z nich bylo zápisné na vysoké školy, které Dobeš nejdříve prosazoval, pak ho označil za námět k diskusi a nyní s ním už ministerstvo vůbec nepočítá.

Kde jsou zákony?

"Dobeš nemá jakoukoli koncepci. On má vždy zážitek, ten vyhlásí a teprve pak zjistí, že ho nejde realizovat," říká s dalšími stínová ministryně školství za ČSSD Vlasta Bohdalová. Stěžuje si i na to, že je skoro nemožné získat z ministerstva konkrétní návhry zákonů, o kterých jeho zástupci mluví.

"Například novela školského zákona. Mluví se o ní, ale nikdo dosud neviděl paragrafované znění . Žádala jsme podklady k regionálnímu školství, o kterém lidé z ministerstva mluvili, jako o hotové záležitosti, a na ministerstvu nic nemají," dodává.

Na návrh změn vysokoškolského zákona zase netrpělivě čekají vysoké školy a rektoři, proti původním slibům je už Dobeš ve skluzu.

"Návrh reformy vysokých škol jsme měli dostat původně na přelomu ledna a února. Minulý čtvrtek slíbil ministr, že ho budeme mít do týdne, ale stále nic v ruce nemáme," říká děkan Fakulty informatiky brněnské Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška.

"Buď ministerstvo organizačně nefunguje, nebo chtějí zveřejnění dokumentu co nejvíce oddálit, aby nemohly být vzneseny oponentní návrhy," dodává.

Ministerstvo mu oponuje, že návrh již rozeslalo a o termínu na přelomu ledna a února nikdy nemluvilo.

 

Právě se děje

Další zprávy