Muž z ODS v Dubaji s lobbisty. Kdo platil, nechce říct

Eliška Bártová Sabina Slonková, Eliška Bártová
23. 2. 2011 21:53
Šéf rozpočtového výboru s podnikateli a lobbistou hrál golf
Poslanec ODS Pavel Suchánek nasedá na Ruzyni do vozu. Právě se se skupinou byznysmenů vrátil z golfu z Dubaje.
Poslanec ODS Pavel Suchánek nasedá na Ruzyni do vozu. Právě se se skupinou byznysmenů vrátil z golfu z Dubaje. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda nejvlivnějšího sněmovního výboru poslanec Pavel Suchánek z ODS si prodloužil minulý víkend a strávil ho ve Spojených arabských emirátech. Společnost mu dělali mimo jiné lobbista Roman Janoušek, šéf polostátní společnosti ČEZ Martin Roman a další manažeři státních i soukromých firem.

Některým z nich včetně Janouška, který platí za šedou eminenci pražské politiky a jeho aktivity opakovaně vyšetřovala policie, poslanec dokonce zařizoval letenky.

Deník Aktuálně.cz účastníky výletu do Dubaje zachytil tuto neděli při jejich návratu na pražské letiště v Ruzyni. Ve Spojených arabských emirátech, kam letěli se společností Emirates, se věnovali své společné vášni: golfu.

Suchánek, který je předsedou rozpočtového výboru sněmovny, na dotaz Aktuálně.cz následně potvrdil, že v Dubaji skutečně byl. Připustil také, že to byl on, kdo pro ostatní po dohodě s ředitelem ČEZu Martinem Romanem zařizoval letenky.

Příběh z Dubaje přichází dva a půl roku po společném výletu politiků, lobbistů a byznysmenů do Toskánska, o němž dodnes nikdo přesně neví, kdo ho vlastně platil. 

Fotogalerie: Právě se vrátili. Vlivný poslanec a byznysmeni odjíždějí z letiště v Ruzyni.

Kdo je poslanec Suchánek
Autor fotografie: ODS

Kdo je poslanec Suchánek

  • Občanský demokrat z jižní Moravy
  • Ve sněmovně poprvé usedl v roce 1998
  • Po loňských volbách obsadil post šéfa rozpočtového výboru
  • V minulosti hrál golf a tenis na parlamentních turnajích, na které mu přispíval stát
  • Loni organizoval neformální schůzky poslanců s loterijní lobby v hotelu Hilton
  • Připravil také pozměňovací návrh, aby obce neměly možnost vyjadřovat se k provozování loterijních videoterminálů
  • V roce 2005 prosadil novelu zákona, aby manažeři veřejně obchodovatelných firem nemuseli zveřejňovat své konkrétní platy
  • Byl zastáncem takzvaného porcování medvěda
  • Za svého přítele jej označuje bývalý premiér Topolánek

Hotově a půl milionu

Přetrvávající spojení mezi politikou, lobbingem a bysnysem ostatně dokládá sám Suchánek, když popisuje detaily dubajské akce.

"Roman mi řekl, že nemůžou sehnat letenky do 1. třídy, tak jsem nabídl svůj kontakt na společnost Emirates, že by se mi to mohlo podařit. Dohodli jsme se, že to zkusím. Pan Roman vybral od kamarádů peníze, já je dal svému asistentovi a zaplatili jsme ty letenky hotově. Doklady mám," uvedl Suchánek.

Mimochodem: poslancův asistent přinesl na přepážku společnosti Emirates v tašce hotově stovky tisíc korun, jednou 320 tisíc, podruhé 180.

Poslanec nicméně tvrdí, že výlet v sestavě Suchánek-Janoušek-Roman a další manažeři plánován nebyl. Původně se prý do Dubaje chystal jen se svými kamarády zlínským podnikatelem Stanislavem Matouškem a právníkem Jiřím Brožem.

"Domluvili jsme se, že pojedeme na golf v termínu 16.-20. únor. Pak jsem měl jednání s panem Romanem, a protože jsme spolu hráli golf už mockrát, bavili jsme se i o tom, že se tam také chystá a ten termín se shodoval. Takže jsme jeli pohromadě, což je myslím v pořádku," prohlásil poslanec.

Účtenka za letenky, kterou předložil poslanec Suchánek.
Účtenka za letenky, kterou předložil poslanec Suchánek. | Foto: Aktuálně.cz

Elitní skupinka z Prahy přitom bydlela ve stejném hotelu. I tady ale Suchánek trvá na tom, že šlo o náhodu: „Bydleli jsme ve stejném hotelu, já jsem ho objednával pro nás tři, a oni tam bydleli také."

Kdo to platil? Neukážu

Kdo přesně a co vlastně účastníkům zájezdu do Dubaje platil, není jasné. Šéf rozpočtového výboru trvá na tom, že on jel na golfový víkend za své.

Redakci Aktuálně.cz jako důkaz svých slov ukázal doklady k letenkám. Ty však neprokazují, čí to byly peníze a že si poslanec tu svoji platil sám.

Suchánkův doklad z Raiffeisenbank.
Suchánkův doklad z Raiffeisenbank. | Foto: Aktuálně.cz

A vyúčtování cesty, včetně ubytování už poslanec odmítl ukázat.

„Nevidím důvod," reagoval na žádost Aktuálně.cz. "Hotel jsem si platil přes internet."

Čtyři týdny jsem se těšil

Stejně jako Suchánek nehodlá rozptýlit podezření ohledně vyúčtování cesty, nevidí žádný konflikt zájmů ani v tom, že coby šéf rozpočtového výboru zařizuje výlet lidem jako je Roman Janoušek.

„Vy když někam jedete a jede s vám i někdo významný, jak to ovlivníte? Měl jsem říct, že když tam jedou tito pánové, tak nejedu? Já jsem se čtyři týdny těšil, že si zahraju golf a já si to kvůli tomu nezruším. Kór, když mě manželka pustila samotného," dodal předseda rozpočtového výboru sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy