Věřitelé vypsali účet. Po Pitrovi zbyl dluh 718 milionů

Radek Nohl Radek Nohl
22. 2. 2011 17:55
Nástupce potravinářského gigantu Setuza nevlastní téměř žádný majetek
Setuza - dříve potravinářský gigant, dnes firma s obřími dluhy.
Setuza - dříve potravinářský gigant, dnes firma s obřími dluhy. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ústí nad Labem - Společnost STZ, dědictví po vlivném podnikateli Tomáši Pitrovi, dluží věřitelům přes sedm set milionů korun.

Firma, která je nástupcem někdejšího potravinářského gigantu Setuza, však podle zjištění Aktuálně.cz nevlastní téměř žádný majetek.

Výrobu a většinu nemovitostí za více než miliardu korun již před několika měsíci převedla na dceřiné společnosti spadající pod Via Chem Group. Věřitelé tak budou mít problém, aby alespoň část dluhu získali zpět.

Deník Aktuálně.cz zjistil, že nejvíce STZ dluží RMS Mezzanine, která ji poskytla úvěr. Firma po ní požaduje více než 330 milionů korun. Na dani společnost STZ nezaplatila bezmála 90 milionů korun. Seznam věřitelů je ale na několik listů papírů, celkem jich je 65.

Výroba ohrožena není

Zda má společnost peníze na to, aby obří dluhy zaplatila, její mluvčí Marie Logrová komentovat nechtěla. "Určité nemovitosti ještě firma má," řekla Aktuálně.cz. V areálu bývalé Setuzy ale vlastní naprostou většinu budov a pozemků firma STZ Development. I ta spadá pod Via Chem Group.

Komu a kolik STZ dluží?

  • RMS Mezzanine - 331 168 653 korun
  • Finanční úřad v Ústí nad Ladem - 88 554 895 korun
  • Dalkia - 40 957 339 korun
  • PPF banka - 30 408 145 korun
  • Lisovna Ústí nad Labem - 79 084 529 korun
  • STZ Development - 72 116 231 korun
  • Setuza - 36 831 294 korun
  • Zdroj: Insolvenční rejstřík

Konkurz na STZ byl vyhlášen na konci loňského roku. "Je zadlužená natolik, že již nemůže dál," prohlásila ústecká soudkyně Renata Zlámalová.

Konkurzní správkyní se poté stala Vladimíra Jechová Vápeníková. Ta je však podle jednoho z věřitelů, zástupců společnosti Zemka Praha, podjatá.

Vápeníková byla nebo je konkurzní správkyní firem kolem bývalého potravinářského gigantu Setuza. A vedení Zemky Praha se obává, že kvůli účelové provázanosti firem již zpět své peníze nedostane.

STZ údajně dluží i společnostem, které patří do sdružení Via Chem Group. Zda se nejedná pouze o fiktivní dluh, nechtěla Logrová říct. Prý je to ale zcela běžná věc.

Vápeníková ukončí konkurz minimálně za půl roku. Poté bude jasné, jestli věřitelé získají alespoň část peněz zpět.

Výroba v tom, co ještě ze Setuzy zbývá, prý v současné době ohrožena není. "Ostatní společnosti pracují dál. Nejsou tam žádné problémy," tvrdí Logrová.

Pitrův stín a exekuce na dům šéfa

Kvůli zadlužené firmě STZ se dostal do problémů i předseda představenstva Martin Procházka. Jeho rodinný dům je v současné době v exekuci.

"Je to moje soukromá věc," prohlásil Procházka.

Stoprocentním vlastníkem Via Chem Group, pod kterou STZ spadá, je kanadská společnost Euro Capital Alliance. Za ní podle dřívějších informací stál podnikatel Tomáš Pitr.

Podívejte se na kauzy kolem Tomáše Pitra:

Ten je v současné době ve švýcarském vězení. Česko má proti němu dva pravomocné rozsudky. V jednom případě byl v roce 2006 poslán na pět let za mříže kvůli krácení daní. Stát připravil o více než padesát milionů korun.

Druhý rozsudek je z loňského dubna, kdy dostal tentokrát šestiletý trest vězení za machinace s akciemi Setuzy.

 

Právě se děje

Další zprávy