Ústí ztratilo 400 milionů, dalších 700 miliard ohroženo

Petr Holub
23. 2. 2011 11:35
Stát ani kraj nedokážou řešit případ přístrojů pro nemocnice v Ústeckém kraji
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Případ jedné z největších a zároveň nejpředraženějších zakázek ve zdravotnictví může připravit Česku potíže s čerpáním stovek miliard evropských dotací.

I když audit společnosti Deloitte už před mnoha týdny prokázal, že v některých případech nemocnice sdružené v holdingu Krajská zdravotní v Ústeckém kraji platily dodavatelským firmám Hospimed a Puroklima až stoprocentní marži, krajské ani státní úřady přitom během dvou let nepodnikly jediný účinný krok, aby získaly vyhozené peníze zpátky a postihly viníky.

Ústecký kraj přitom nakoupil přístroje pro nemocnice svého holdingu za 420 milionů a využil k tomu právě dotace z Evropské unie.

Částku už zaplatila nemocnicím regionální rada operačního programu Severozápad a využila k tomu záloh, které Brusel pravidelně posílá. Ministerstvo financí, které předalo případ státnímu zastupitelství, se teď obává předložit předraženou zakázku Evropské komisi k proplacení.

Pokud úřady nezmění svůj přístup, míří případ do ztracena. Čeští úředníci nechají Brusel stranou a utracené peníze proplatí regionální radě krajský nebo státní rozpočet.

Raději zaplatíme sami

K zásahu v Ústí se úřady nechystají ani v nejbližší době: "Jednání o stanovení odpovídajících nápravných opatření mezi ministerstvem financí a regionální radou stále probíhají," vysvětluje Radek Ležatka z tiskového oddělení ministerstva financí.

Tento úřad může rozhodnout, že do Ústeckého kraje nepošle ani korunu, nebo případně jen část z utracených 420 milionů.

Regionální rada operačního programu Severozápad přitom nechce o auditu společnosti Deloitte vážně diskutovat: "Se závěry tzv.externího auditu se Úřad regionální rady neztotožňuje!" upozornil ředitel úřadu Petr Kušnierz.

Podle informací Aktuálně.cz se ministerští a krajští úředníci shodli, že bude třeba udělat další audit.

Společnost Deloitte nechala na žádost ministerstva ocenit dvanáct nejdražších přístrojů, nový audit by se měl věnovat dalším osmi stovkám lacinějších dodávek.

Autokontrola v Ústí

Audit společnosti Deloitte, který má Aktuálně.cz k dispozici, však ukazuje v souvislosti s případem Krajské zdravotní na vážnější rizika, než jsou vyhozené stamiliony.

Z auditu vyplývá, že u projektu Krajské zdravotní naprosto selhává kontrola. Evropské zakázky vyžadují tzv. "studii proveditelnosti", kde má žadatel doložit, jak se pomocí investice zlepší stávající situace. Krajská zdravotní předložila dokument, který nic nevysvětluje.

"Obsahuje velmi obecné texty o jednotlivých nemocnicích popisující jejich historii (a to hodně vzdálenou). Zcela chybí údaje týkající se vlastního předmětu projektu (nákup konkrétních přístrojů). Alternativní řešení jsou ve Studii proveditelnosti odbyta poznámkou, že neexistují," píší auditoři.

Žadatel o evropské peníze musí předkládat také "analýzu nákladů a přínosů". Analýza Krajské zdravotní ale nesplňuje minimální požadavky z Příručky pro žadatele.

Podle auditorů neměla regionální rada Severozápadu projekt vůbec schválit. Rada ovšem vyšla Krajské zdravotní vstříc, protože regionální radu a nemocniční holding obsadili radní Ústeckého kraje v čele s Petrem Bendou (ČSSD) a Jiřím Šulcem (ODS).

Stejně jde vysvětlit fakt, že dvě kontroly regionální rady nenašly při nákupu přístrojů žádnou chybu.

Slepci na financích

Selhání regionální rady mohla odhalit kontrola ministerstva financí. V Kalouskově úřadě působí tzv. "auditní orgán", který ve všech operačních programech včetně Severozápadu kontroluje každý rok všechny projekty.

Jiná ministerská kontrola o dvaceti lidech každoročně tráví tři měsíce při kontrole výdajů regionální rady.

Plýtvání ale odhalil až loňský mimořádný audit společnosti Deloitte, který si vyžádal po stížnostech mosteckých lékařů ministr Eduard Janota. S tímto auditem však ministerští kontroloři dále nepracují.

Dva roky po Bulharsku

Neschopnost kontrolovat evropské investice je vážným nedostatkem, který může přimět k zásahu bruselské úřady. Pokud jejich kontroloři ověří zprávu Deloitte a odhalí podobné nedostatky u většího počtu operačních programů, označí tuto neschopnost za "systémovou chybu".

V rozpočtovém období 2007-2013 ji už odhalili v Bulharsku, kterému v roce 2009 zastavili proud evropských dotací, protože státní úřady tolerovaly korupci. V českém případě by zastavili proplácení projektů v celkové hodnotě 700 miliard.

Upřesnění

V tomto místě jsme text upřesnili.

Aktuálně.cz v původní verzi napsalo, že zakázku Krajské zdravotní už dnes monitoruje bruselská protikorupční služba OLAF, která si ale zatím nevyžádala audit od Deloitte.

Ministerstvo financí však redakci upozornilo, že audity už byly bruselské službě poskytnuty.

Zakázku Krajské zdravotní už dnes monitoruje bruselská protikorupční služba OLAF. "Zprávy z obou auditů byly tomuto orgánu po ukončení auditu poskytnuty," uvedl mluvčí ministerstva Jakub Haas.

Případná bruselská kontrola může prověřit desítky zdravotnických zakázek v řádu stamilionů, například nákup přístrojů pro kladenskou nemocnici z operačního programu Střední Čechy nebo karlovarskou stavbu Centra akutní medicíny v rámci operačního programu Severozápad. Stamiliony krajským nemocnicím rozděluje pět dalších regionálních programů a také tzv. program IOP, ze kterého dotuje své nemocnice ministerstvo zdravotnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy