"Kmotr" z ODS vlastní v chráněné oblasti 20 Václaváků

Martina Machová Radek Nohl Pavel Baroch, Martina Machová, Radek Nohl
16. 2. 2011 20:10
V CHKO České středohoří má Patrik Oulický pozemky o rozloze 830 tisíc metrů
Foto: Ludvík Hradilek

Moravany - Vlivný severočeský podnikatel a člen Občanské demokratické strany Patrik Oulický, jehož majetkové poměry začala prověřovat speciální finanční policie, vlastní v Chráněné krajinné oblasti České středohoří pozemky o velikosti 830 tisíc metrů čtverečních.

Pro lepší představu: Takovou rozlohu má přibližně dvacet Václavských náměstí. 

Jak si Aktuálně.cz ověřilo v katastru nemovitostí, Oulického pozemky se rozkládají okolo obce Moravany, kde si "kmotr" z ODS postavil načerno část své rozlehlé haciendy s bazénem, kurtem či dětským hřištěm.

Magistrát v Ústí nad Labem už sice rozhodla, že masivní zastřešený vjezd do svého království musí Oulický zbourat, stavební úřad v Trmicích mu ovšem za nerespektování zákona pokutu neudělí.

Mapa z katastru nemovitostí s Oulického pozemky. Křížkem je vyznačeno místo podnikatelovy haciendy v Moravanech:

Foto: Katastr nemovitostí

To jste dostali nějaké zadání, že mě lustrujete?

Na otázky, kolik pozemky stály, od koho je koupil nebo co s nimi zamýšlí, odmítl Oulický odpověď a reagoval podrážděně.

"Přijde mi to jako divný dotaz. Nevidím důvod, abych na to odpovídal. Nejsem veřejná osoba. Nevidím v tom nic divného, že jsem si koupil pozemky. To jste dostal nějaké zadání, že mě lustrujete můj majetek? Tohle už ale opravdu přeháníte!" křičel do telefonu.

Sto parcel od Pozemkového fondu za milion

Podle zjištění Aktuálně.cz získal část svých pozemků od Pozemkového fondu, jak potvrdila jeho mluvčí Lubomíra Černá.

Budova Pozemkového fondu na pražském Žižkově.
Budova Pozemkového fondu na pražském Žižkově. | Foto: Repro Aktuálně.cz

"Ano, v katastrálním území Moravany u Dubic byly realizovány převody pozemků podle zákon a o prodeji půdy na pana Patrika Oulického," uvedla v e-mailu Černá.

"Panu Patriku Oulickému bylo převedeno celkem 115 zemědělských pozemků o výměře 28,5457 hektarů v celkové ceně 1,018.150 korun, a to na základě uzavření čtrnácti kupních smluv," dodala Černá.

Oulický podle Černé u 59 parcel podal žádost o koupi jako jediný žadatel, u 49 pozemků nabídl nejvyšší cenu a u šesti parcel šlo o restituci. "Osm pozemků pak získal pan Oulický na základě žádosti vlastníka sousedícího pozemku," poznamenala Černá.

Olického návrat do kraje předků

V minimálně jednom případě koupil Oulický pozemek od obce, konkrétně od Řehlovic, které leží nedaleko. Starosta Josef Macháček uvedl, že šlo zhruba o 1200 metrů čtverečních za asi 80 korun za metr.

Foto: Ludvík Hradilek

"Má tam příjezdovou cestu," řekl Aktuálně.cz Macháček. Dodal, že detaily prodeje si už nepamatuje.

Oulický v okolí svého sídla v Moravanech vlastní lesy, louky, pole a další pozemky. "Pan Oulický tam má vazby takříkajíc z historické, přes babičky a dědečky. Vždycky tam jezdil na chatu a teď tam má haciendu," řekl Aktuálně.cz člověk, který tamní situace dobře zná, ale vzhledem k osobním vazbám k tomuto kraji nechce zveřejnit své jméno.

"Pokud Oulický něco koupil, tak bych se nedivil, kdyby šlo spíše o scelování dosavadního majetku, získávání původního a podobně. Tedy nákupy pro osobní potřebu než nějaké spekulace," dodal zdroj.

 

Právě se děje

Další zprávy