Rekordní nemocniční zakázku předražili o stamiliony

Petr Holub
17. 2. 2011 5:30
Za hejtmanů Bendla i Ratha v kladenské nemocnici platili 50 procent nad tržní ceny
Aktutní příjem kladenské nemocnice. Ano, o příjmy tu šlo. Ilustrační snímek.
Aktutní příjem kladenské nemocnice. Ano, o příjmy tu šlo. Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Kladno - Éra dvou středočeských hejtmanů a politických rivalů Petra Bendla a Davida Ratha zůstane spojena s jednou z největších, ale také nejpředraženějších zdravotnických zakázek v republice

Centrum akutní medicíny v Kladně bylo postaveno a vybaveno za dvě miliardy korun. Hejtman Petr Bendl (ODS, hejtmanem byl v letech 2000-2008) do něho objednal přístroje za 300 milionů, v průměru za dvojnásobek běžné tržní ceny.

Jeho nástupce a tvrdý kritik David Rath (ČSSD, hejtmanem od roku 2008) ceny revidoval, ale přístroje i po jeho zásahu zůstanou předražené o padesát procent. Za ušetřené peníze pak Rath nakoupil - rovněž předražené - vybavení pro kuchyňky a kanceláře personálu.

Přirážka za velkou objednávku

Největší investice českého zdravotnictví z let 2009-2010 by se měla slavnostně otevřít 21. února. Není však vyloučeno, že se hned o týden později provoz zastaví.

Sedmdesát kladenských lékařů totiž podalo k prvnímu březnu výpověď a jedním z důvodů nespokojenosti je nesoulad mezi miliardovou investicí a tím, že se doktorské platy nezvýší, i když nákupem nových technologií přibudou povinnosti.

Lékaři protestují i proti tomu, že přístroje, lůžka a vybavení přišly dráž, než by bylo nutné.

Aktuálně.cz získalo seznam nových přístrojů, který potvrzuje, že stížnosti jsou oprávněné.Nemocnice nakupuje v průměru o polovinu dráže, než je možné stejné přístroje objednat z veřejně dostupných katalogů od výrobců. Při větších zakázkách přitom bývá zvykem, že výrobci prodávají přístroje hluboko pod katalogovou cenou.

Prohlédněte si v grafice, jak se nakupovaly přístroje za Bendla a jak za Ratha

Co říká katalog

V seznamu nových přístrojů je nejdražší angiolinka od firmy Philips, za kterou krajská nemocnice zaplatí včetně DPH 25 milionů. Cena z katalogu je o pět milionů nižší. Monitor pro jednotku intenzivní péče stojí nemocnici 520 tisíc, i když katalog firmy Spacelabs nabízí stejný přístroj za 290 tisíc.

Resuscitační lůžko Linet přijde kladenské manažery na 380 tisíc, i když je k dostání o 80 tisíc laciněji.

Kladenští nakupují 66 doktorských sluchátek Sprague po 556 korunách, firma Rappaport je však prodává po 450 korunách. Nejlepší laryngoskop od firmy McIntosh jde sehnat za tři tisíce kroun, nemocnice jich kupuje čtyřicet po devíti tisících.

Rath: Mohlo to být horší

Hejtman Rath předražení vylučuje. "Všechny věci jsou ověřovány přes databázi obvyklých cen," tvrdí.

Upozorňuje, že smlouvu o stavbě Centra akutní medicíny včetně dodávky přístrojů podepsal ještě v říjnu 2008 jeho předchůdce Bendl. Nový hejtman nechal ceny zkontrolovat a celkovou částku 300 milionů za přístroje o 80 milionů korun snížil.

Tuto úsporu potvrzují i dokumenty, které má Aktuálně.cz k dispozici. Například angiolinku chtěl Bendl koupit za 38 milionů, monitor Spacelabs za 750 tisíc a lůžko od Linetu za 410 tisíc.

Například cenu za lékařská sluchátka však Rath nesnížil a totéž platí i pro další položky. Těžko uvěřitelným příkladem je třeba operační stůl Golem 4S, který se dá koupit za 126 tisíc, Kladno ale i po Rathově "kontrole" zaplatilo trojnásobek.

Prohlédněte si v galerii fotografie z kladenské nemocnice:

Nevěřte katalogům

Aktuálně.cz namátkově vybralo 25 typů přístrojů, za jejichž dodávku zaplatí nemocnice třetinu celkové ceny. Pouze jeden z nich byl koupen za cenu z katalogu.

Seznam 25 přístrojů dostali k připomínkám ředitelka nemocnice Kateřina Pancová a ředitel evropských programů Středočeského kraje Tomáš Novotný.

Pancová ani Novotný nezpochybnili věrohodnost údajů Aktuálně.cz. Upozornili však, že výběr může být tendenční: "Pro objektivní pohled na věc je třeba zhodnotit dodávku technologie jako celek, neboť vždy jsou některé prvky dražší a jiné levnější," napsal v oficiální odpovědi ředitel Novotný.

Ani on ani ředitelka Pancová neuvedli, který přístroj koupili pod úrovní cen z katalogu.

Novotný připomněl, že některé přístroje mohly podražit o 10 až 20 procent, když si nemocnice objednala kvalitnější příslušenství.

Navíc tvrdí, že aktuální ceny z katalogu ani nejsou směrodatným měřítkem. Konečnou cenu nemocnice s dodavateli dohodla v červnu 2010 a od té doby se katalogy změnily.

Místo přístrojů pojízdné židle

Dodávku přístrojů pro Centrum akutní medicíny zajišťují obchodní společnosti Hospimed a Puroklima.

Nakonec získaly i 80 milionů, které ušetřil na přístrojích hejtman Rath. Za většinu této částky dodaly nábytek a další vybavení do kanceláří zaměstnanců. Výhodnost cen nejde vždy přesně ověřit, protože u dodávky kovových skříní, židlí, polic a regálů není uveden typ ani výrobce.

Výjimkou je dvaadvacet varných konvic ETA.

Každá přišla nemocnici na 2220 korun, přitom ceny v katalogu se pohybují mezi pěti sty a dvěma tisíci korun. Pracovní stůl bez zadního límce od firmy Jirák stojí v katalogu 11 až 18 tisíc korun, nemocnice platila 19 tisíc. Za pojízdné židle SYN Gala a SYN Flute bylo zaplaceno po šesti tisících korunách, v nabídce firmy jsou k dostání v cenách nejvýš 4,5 tisíce resp. 3 tisíce.

Za přemístění dvou rentgenů a magnetické rezonance zaplatí nemocnice z ušetřených peněz Puroklimě šest milionů, i když obchodní firma bude muset objednat techniky od společností Philips a Siemens, které přístroje vyrobily, a její jedinou aktivitou může být započtení marže.

Připomeňte si: Jak se vyjednávalo o lékařských platech:

Skoro jako v Ústí

Případ kladenské nemocnice připomíná nákup přístrojů v ústeckém holdingu Krajská zdravotní, který už druhým rokem šetří protikorupční policie.

V obou případech jde o rekordní investice. Ústecký kraj za přístroje pro pět svých nemocnic zaplatil 420 milionů, Středočeský kraj investoval do přístrojů pro jednu nemocnici 300 milionů. V odou případech hradí většinu útraty Evropská unie, dodavatelem jsou Hospimed a Puroklima.

V Ústí i v Kladně proběhly neprůhledné veřejné soutěže. Krajská zdravotní vyhlásila soutěž s takovými podmínkami, aby se do ní mohlo přihlásit pouze konsorcium zmíněných firem. V Kladně jsou Hospimed a Puroklima jen subdodavateli Metrostavu, který stavbu centra získal v soutěži s jedním protivníkem. Cena za přístroje hrála v hodnocení nabídek jen podružnou roli.

Rozdíl je v tom, že středočeský hejtman Rath dvojnásobné předražení redukoval. Jeho ústecká kolegyně Jana Vaňhová se o to vůbec nepokusila. Středočeši však výpadek dodavatelům vyrovnali objednávkou nábytku.

 

Právě se děje

Další zprávy