Máme audit pro vládu: Co vyčítá Kalousek Vondrovi?

Jan Němec (redaktor) Sabina Slonková, Jan Němec (redaktor)
2. 2. 2011 17:00
Aktuálně.cz přináší materiál ministerstva financí o českém předsednictví EU

* Doplnili jsme širší informace z auditu * Upřesnili jsme pasáž o angažmá firmy AMI Comunications * Doplnili jsme reakci ministra Vondry

Praha - Ministerstvo financí dokončilo prověrku hospodaření českého předsednictví EU a dospělo k závěru, že úřad vlády při něm porušil zákon. Nesrovnalosti odhalil u zakázek za bezmála 20 milionů korun, přičemž celkově vydal stát na předsednictví 3,5 miliardy korun.

Závěry ministerské kontroly, které už byly předány do připomínkového řízení, má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Podřízení Miroslava Kalouska audit dokončili a předali vládě jen pár dní poté, co minulý týden jeho resort podal trestní oznámení kvůli jedné z obřích zakázek z doby předsednictví. Tehdejší tým dnešního ministra Alexandra Vondry, s nímž má lídr Top 09 dlouhodobě vyhrocené vztahy, kvůli tomu čelí policejnímu vyšetřování.

Infobox

Kontrola na úřadu vlády:

Předsednictví EU

  • porušen zákon o rozpočtových pravidlech - neoprávněně použito 19 991 336 Kč

Neoprávněně podepsané smlouvy (limit do 2 mil.)

  • s Kongresovým centrem Praha na 7,5 milionu
  • s ALBA CR na 7,9 milionu

ProMoPro (zakázka za půl miliardy korun):

  • bez výběrového řízení
  • ve smlouvě chybí výslovně cenový limit zakázky
  • chybí projektová dokumentace
  • nejasný rozsah prací

 

Ostatní

  • AMI Communications (2007, celkem 2 mil. Kč): nedoložené poradenství
  • Ogilvy PR (2009, 71 400 Kč): nedoložené poradenství
  • advokátní kancelář Milan Šebesta (2008, 285 tisíc Kč.): bez uvedení popisu činnosti

 

Vondra jakoukoli osobní odpovědnost odmítá, zatím má i bezvýhradnou veřejnou podporu premiéra Petra Nečase.

Tato zakázka je ale zatím jedinou, kvůli které bylo podáno trestní oznámení. Další pochybení uvedená v auditu nejsou tak vážná, aby se jimi policie vůbec zabývala.

Zákon prý trpěl

Ministerstvo financí podle kontrolní zprávy dospělo k závěru, že úřad vlády při přípravě a pořádání českého předsednictví porušil zákon o rozpočtových pravidlech.

"Úřad vlády neoprávněně použil prostředky poskytnuté ze státního rozpočtu a porušil tak rozpočtovou kázeň ve výši 19 991 336 korun," stojí doslova ve zprávě.

Jako příklady pochybení uvádí zpráva zakázku pro Kongresové centrum Praha ve výši 7,5 milionu korun, k níž podepsala fakturu Vondrova náměstkyně. "Příkazce ale neměl oprávnění k podpisu nad dva miliony," stojí v kontrolní zprávě ministerstva financí.

Ze zprávy přitom vyplývá, že náměstkyně tehdejšího vicepremiéra Vondry získala později oprávnění podepisovat finanční operace až do výše 20 milionů. Kontroloři jí tak vyčítají nadlimitní operace, které podepsala ještě před tímto novým pověřením.

Vondra: Dali mi za pravdu

Další zjištění se týkají například společnosti Guarant International, které Vondrův tým v dubnu 2008 vydal pověření, aby zajišťoval ubytovací kapacity. Rámcová smlouva přitom byla uzavřena až o dva měsíce později.

Podle kontrolorů chybí doklady o limitu služeb, takže firma podle nich mohla navyšovat své ceny.

Ministr Vondra v reakci na zveřejněný audit prohlásil, že mu závěry kontroly v podstatných věcech dávají za pravdu.

"K žádné zpronevěře ani nezřízenému utrácení veřejných peněz nedošlo. Pochybení jsou administrativního rázu a často vůbec nesouvisejí s mým působením ve funkci místopředsedy vlády do začátku května 2009 a jistě se vysvětlí či napraví," sdělil Vondra Aktuálně.cz.

ProMoPro na tapetě!

Nejvíc se kontrola strefuje do již týden propírané zakázky pro firmu ProMoPro, která zajišťovala audiovizuální techniku pro úřad vlády v době předsednictví. Kvůli údajné ztrátě 150 milionů už analytický útvar ministerstva financí podal trestní oznámení, jak o tom Aktuálně.cz už psalo.

Kontrolní zpráva ministerstva teď organizátorům předsednictví vyčítá, že firmu ProMoPro vybrali bez výběrového řízení.

Ministr obrany Alexandr Vondra, který měl předsednictví na starost, výběr firmy ProMoPro obhajoval minulý týden právě tím, že měla exkluzivní smlouvu s Kongresovým centrem Praha, kde vláda většinu velkých zasedání spojených s předsednictvím pořádala.

Vedení KCP se ale hájí tím, že smlouva mezí ním a Promopro nevylučuje možnost využití nabídky jiné firmy.

Exkluzivita? To ne...

Dominantní postavení firmy na trhu nepotvrdil ani její ředitel a majitel. V dopise Vondrově náměstkyni Hendrichové, který je přílohou kontrolní zprávy

Jaroslav Veselý doslova píše: "Co se týká zmínky o dominantním postavení naší firmy na českém trhu - tím se cítím být značně polichocen. V našem oboru se ale těžko může operovat s tím, že máme exkluzivní postavení dodavatele pro velké kongresy. Velké kongresy se neřeší lokální firmou, ale poptávkou na uznávané firmy v celé Evropě."

Kontroloři vyčítají právě této zakázce, že neměla stanovený limit, zpracovanou projektovou dokumentaci a že není jasný rozsah ani forma poskytovaných služeb.

Kontrolní zpráva nicméně uvádí zajímavý detail: při podpisu smlouvy byl údajně dohodnut limit, ale jen ústně. "Společnost ProMoPro byla informována o tom, že celková částka na pronájem audio-vizuálního vybavení by neměla přesáhnout 85 mil. Kč," píše se ve zprávě.

Firma nakonec úřadu vlády vyfakturovala celkem půl miliardy korun.

Kromě už zmíněného trestního oznámení pošlou kontroloři i podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Nejasné smlouvy

Ministerstvo financí se nezaměřilo jen na období předsednictví EU, úřad vlády podrobilo kontrole za léta 2007 až 2009.

Za toto období kritizuje kontrolní závěr smlouvy, které se netýkají přímo předsednictví EU, ale u kterých není jasné, za jaké služby úřad vlády platil.

Jako příklad uvádí zakázku pro agenturu AMI Communication, která si podle zprávy účtovala za poradenské služby dvakrát zcela identickou fakturu shodně 1,1 milionu korun.

Doklady k zakázce kontroloři označují za neúplné a neprůkazné. "Obě faktury neobsahovaly rozpis prováděných prací a z příloh nevyplývá, o jakou činnost se jednalo," stojí ve zprávě.

AMI Communication upřesnila, že se jednalo o informační kampaň "Proti raketám", spojenou se zvažovaným umístěním radaru protiraketové obrany v Brdech.

Úřad vlády zatím kontrolu Kalouskových lidí nekomentoval. Nečasův aparát nyní dostal dokument k připomínkovému řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy